0

«Ενημερωθήκαμε από τους προμηθευτές αλεύρων για επικείμενη αύξηση 7%-10% στις τιμές των αλεύρων. Ο κλάδος των αρτοποιών θεωρεί αδικαιολόγητη και βιαστική την απόφαση της αλευροβιομηχανίας γι’ αυτές τις αυξήσεις την παρούσα χρονική στιγμή, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αποθέματα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στην αγορά των αλεύρων και ζητούμε την παρέμβαση της Πολιτείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, αυτήν την εβδομάδα.

Εν μέσω θερινής ραστώνης και μπαράζ πληθωριστικών πιέσεων κατά 12,3% σε ετήσια βάση σε όλο τον κλάδο τροφίμων, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ Ιουλίου, το ράλι ανόδου των τιμών δείχνει να μην έχει τελειωμό, με τους αλευροβιομήχανους να στέλνουν νέους τιμοκαταλόγους στους πελάτες τους αρτοποιούς και βιοτέχνες άρτου και αρτοποιημάτων, παρά το γεγονός, όπως οι ίδιοι οι αρτοποιοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποθέματα…

Ταυτόχρονα και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταφθάνουν νέοι τιμοκατάλογοι με διψήφιες ανατιμήσεις, 13% έως και 35% που αφορούν και στα ζυμαρικά και στα έλαια.

Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δείτε τους πίνακες από την ΕΛΣΤΑΤ) καταδεικνύουν αυτό που ζούμε όλοι στην τσέπη μας, μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα, παρά το γεγονός της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας όπως παραθέτουμε παρακάτω. Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, έλαια και συνολικά ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για ένα βασικό επίπεδο διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά και αναντίστοιχα με τα εισοδήματα του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

 

Κώστα δύο πίνακες ας γίνουν μέσα σε φωτό από σούπερ μάρκετ που θα είναι μεγάλη 

 

Αυξήσεις τιμών τροφίμων Ιουλ. 2022 – Ιουλ. 2023

Ψωμί και δημητριακά: 8,6%

Κρέατα: 10,9%

Ψάρια: 8,3%

Γαλακτοκομικά και αυγά: 14,4%

Έλαια και λίπη: 10,6%

Φρούτα: 19,4%

Λαχανικά: 15,5%

Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: 11,6%

Καφές-κακάο-τσάι: 9,2%

Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων :13,3%

Αλκοολούχα ποτά: 8,1%

Πηγή ΕΛΣΤΑΤ

 

Μειώσεις στην ενέργεια – Ιούλιος 2022 – Ιούλιος 2023

Ηλεκτρισμός:  -16,2%

Φυσικό αέριο: -68,9%

Πετρέλαιο θέρμανσης: -20,7%

Καύσιμα και λιπαντικά -15,6

Πηγή ΕΛΣΤΑΤ

Είμαστε όμως οι πρωταθλητές στην ακρίβεια;  

Σε ετήσια βάση, συγκρίνοντας το Ιούλιο του 2023 με αυτόν του 2022, διαπιστώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,5%, γεγονός που μας κατατάσσει στην 5η χαμηλότερη θέση στην Ευρωζώνη, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο νακυμαίνεται στο 5,3%. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ακρίβεια μαστίζει όλη την Ευρώπη με πρωταγωνιστές αυξήσεων -σε διψήφια ποσοστά- τα τρόφιμα. Ωστόσο, το βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι ακόμη και έτσι, στην κάτω θέση των χωρών της ακρίβειας, υπολειπόμαστε πολύ από τον μέσον όρο μισθών της Ευρωζώνης με την οποία συγκρινόμαστε…

Θα πούμε το λάδι …λαδάκι

Το ρεπορτάζ για τις τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας έγινε στην καρδιά της ελαιοπαραγωγής όλης της χώρας, στον νομό Μεσσηνίας, στους απέραντους ελαιώνες που δίνουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της πιο περιζήτητης ποικιλίας, της κορωνέικης. Όλες οι μαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών που μίλησαν στην TodayPressλένε το ίδιο: Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και δεν προμηνύεται αποκλιμάκωση. Ο Αντώνης Μπαρτζελιώτης, αντιπρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων μάς εξηγεί ότι πέρυσι στην χονδρική το 5λιτρο δοχείο πωλούνταν προς 23-26 ευρώ και τώρα κυμαίνεται στα 45 ευρώ, που σημαίνει ότι για τον καταναλωτή η τελική τιμή υπερβαίνει τα 50 – 55 ευρώ. Η κακή ελαιοκομική χρονιά της «ναυαρχίδας» του ελαιολάδου Ισπανίας (πτώση κατά 40%), οι παρατεταμένοι καύσωνες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, τα αυξημένα κόστη σε όλα τα πάγια ενός ελαιοτριβείου, η κλιματική αστάθεια με τις απότομες μεταβολές που δεν βοήθησε τα ελαιόδεντρα να «δέσουν», η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν ένα ασφυκτικό, ανελαστικό πλαίσιο για τις τιμές του ελαιολάδου που φέτος το καθιστούν κυριολεκτικά… χρυσό. Ήδη στη Μεσσηνία στη χονδρική πωλείται σήμερα προς 8 ευρώ το λίτρο, με ΦΠΑ ξεπερνά τα 9 ευρώ, ενώ στη γειτονική Λακωνία ήδη υπογράφηκαν συμβόλαια παράδοσης με 8,70 ευρώ το λίτρο, δηλαδή με ΦΠΑ 9,83 ευρώ/λτ. Υπό αυτές τις συνθήκες, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς ότι δεν είναι μακριά η τιμή λιανικής στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 13 ευρώ το λίτρο! Όσο ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας….

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς τους καταναλωτές;

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 11 λίτρα, σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί κοντά στα 45 λίτρα, δηλαδή με τις νέες απογειωμένες τιμές, θα κληθεί να δαπανήσει μόνο για το λάδι της χρονιά 550 – 585 ευρώ!

Για τους λάτρεις του παλαιού τρόπου διακίνησης λαδιού, του 16λιτρου τενεκέ -ο οποίος σημειωτέον έχει απαγορευτεί σε όλη την ΕΕ – στο έξτρα παρθένο ο τενεκές πέρυσι στη χονδρική πωλούνταν προς 65-68 ευρώ και πλέον πωλείται προς 130-135 ευρώ με τάση περαιτέρω απογείωσης στα 140 ευρώ…

Τηγανητά τέλος λοιπόν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που κάνει και καλό στην υγεία. Μόνον στη σαλάτα, ωμό λαδάκι και με το σταγονόμετρο….

«Βάλτε πλάτη» με καρότο και μαστίγιο 

Πριν από λίγα 24ωρα σε μία προσπάθεια ανακοπής του ράλι των συνεχών ανατιμήσεων, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Στη συνάντηση αυτή παρών ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης, Αριστοτέλης Παντελιάδης, από τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, ο γενικός γραμματέας Κώστας Μαυροειδής, από τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, το μέλος του ΔΣ ΛάμπροςΠαπακοσμάς από τον Σκλαβενίτη καθώς και ο γενικός διευθυντής, Απόστολος Πεταλάς.

Παρόντος του γενικού γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ:

  1. Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.
  2. Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.
  3. Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Επίσης, ως δέλεαρ τη διαφήμιση στους καταναλωτές, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης εξέφρασε τη βούληση στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e–katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ είναι αρχικά θετικοί στην πώληση σχολικών ειδών σε προσιτές τιμές και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν και τίποτε να χάσουν πουλώντας για 2 μήνες εποχιακά είδη στους καταναλωτές που μπαίνοντας στα καταστήματά τους θα ψωνίζουν και είδη διατροφής κλπ. Αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι κοινό μυστικό ότι εκφράζουν από την πρώτη στιγμή την δυσανασχέτησή του, διότι όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα και στην TodayPressτο καλάθι αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ σε έναν διπλό ανταγωνισμό: και μεταξύ τους αλλά κυρίως μεταξύ ομοειδών προϊόντων που πωλούν στα καταστήματά τους. Αν και οι ίδιοι προφασίζονται τη γραφειοκρατία που τους δημιουργεί.

Σειρά έχουν οι πολυεθνικές

Η επόμενη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης θα είναι με τις πολυεθνικές εταιρείες για να δούμε τελικά γιατί συγκεκριμένα προϊόντα και αγαθά πωλούνται φθηνότερα σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας.

Πέραν όμως των συναντήσεων, που είναι απαραίτητες, το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύει ότι αναμένεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στο περιθώριο κέρδους, ακόμη και θεσμοθετώντας νέο, πιο εξειδικευμένο τρόπο υπολογισμού αυτού του περιθωρίου. Ώστε η αγορά να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, διότι παρακολουθείται.

Καρότο η θετική διαφήμιση, μαστίγιο οι έλεγχοι στο περιθώριο κέρδους, διότι άμα περιμένουμε να βάλουν πλάτη από φιλότιμο, θα γύρει στο τέλος η δική μας πλάτη περιμένοντας…

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις