0

Με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να το χαρακτηρίζει ως «ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα και μια ψηφιακή επανάσταση, που θα δώσει λύση σε μία άκρως προβληματική τριτοκοσμική κατάσταση» και να δηλώνει ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές και την Αντιπολίτευση να εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο, «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στα μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»-Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων».

«Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιταχύνει την ολοκλήρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για ουσιαστικούς λόγους. Θέλουμε να μπει τέλος σε μια τριτοκοσμική κατάσταση, με χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται. Στόχος μας είναι τον Ιανουάριο του 2024, να οδηγηθούμε στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, ώστε κανείς να μην χρειάζεται να πηγαίνει στο Κτηματολογικό γραφείο, να ταλαιπωρείται και να περιμένει στην ουρά για να καταθέσει ένα χαρτί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε:

«Δεν λέμε ότι θα βάλουμε «τίτλους τέλους» στο πρόβλημα, δεν πανηγυρίζουμε, δεν λέμε ότι με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί όλα θα είναι λυμένα. Δεν λέμε κάτι τέτοιο. Αλλά ρωτώ την Αντιπολίτευση. Δεν οφείλουμε να εντοπίσουμε μικρά τεχνικά εμπόδια που αν αρθούν, θα μας διευκολύνουν σε ένα δημόσιο φορέα για να είμαστε πιο παραγωγικοί; Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει κτηματολόγιο. Άρα πρέπει να εργαστούμε πιο γρήγορα και πιο επιτακτικά για την ολοκλήρωση του. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να τιμωρήσει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πιθανότητα να έκαναν ένα λάθος, αλλά να τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Ο ψηφιακός φάκελος φέρνει περισσότερη ασφάλεια δικαίου».

Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης, απέρριψε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για μη επαρκές προσωπικό και ότι υπάρχει ανάγκη νέων προσλήψεων, αντιτείνοντας ότι « έχει γίνει σχετικό αίτημα στο ΑΣΕΠ για 580 νέες προσλήψεις, ενώ έχουν ήδη ορκιστεί 27 νέοι προϊστάμενοι τους τελευταίους μήνες με θέσεις ευθύνης».

Όπως είπε, «οι υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται μέχρι σήμερα στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι 1100 και οι πράξεις οι οποίες διαχειρίζονται είναι 1500».

«Η στρατηγική μας είναι να απελευθερώσουμε ανθρώπινους πόρους από τις διαδικασίες, οι οποίες θα είναι αχρείαστες με την ψηφιακή υποβολή», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάλεσε την Αντιπολίτευση, «να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αν είναι υπέρ ή κατά του μπόνους παραγωγικότητας με βάσει τους ποσοτικούς στόχους».

«Έχει ξεκινήσει ήδη -και εργαζόμαστε σκληρά γι αυτό-, η ψηφιοποίηση των αρχείων και η μεταφορά τους σε ενιαία μεγαλύτερα γραφεία, για να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα ο ρυθμός. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, και εφόσον δεν έχουμε άλλες αποχές και απεργίες, με αυτούς τους υπαλλήλους που θα αναλάβουν θέση ευθύνης και θα καταχωρούν πιο γρήγορα τις πράξεις με τα ψηφιακά εργαλεία, θα μπορέσει σε 4 με 6 μήνες, να μηδενιστεί ο όγκος των εκκρεμοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης.

Ακόμα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των συμβολαιογράφων, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αποχή που έχουν κηρύξει.

«Εμείς θεωρούμε τους συμβολαιογράφους εγγυητές των συναλλαγών και όλα τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση και πιθανώς υποκινούμενα πολιτικά. Δεν υπάρχει λόγος όταν υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ένωσης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων να συνεχίζεται μία αποχή η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικά επιχειρήματα, αλλά σε φήμες και παραπληροφόρηση. Ενδεχομένως να έχουμε εκεί πολιτικά κίνητρα όμως σε κάθε περίπτωση θα ακούσουμε και την Ένωση Συμβολαιογράφων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ναι, αλλάζουν πολλά όταν καταργείς τρία πιστοποιητικά, όταν καταργείς τρία γραφειοκρατικά βήματα. Ναι, κάτι αλλάζει και κυρίως το γεγονός ότι ακούμε τις επαγγελματικές ομάδες, βλέπουμε στην πράξη τι έχει λειτουργήσει και τι όχι, και έχουμε πλέον την επίγνωση για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

Ακόμα, δήλωσε θετικός στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ να εξειδικευθούν πλήρως οι λόγοι ακυρότητας .

«Θα το εξετάσουμε, εμείς θέλουμε να είναι απόλυτα ξεκάθαροι και ενιαίοι οι κανόνες, άρα θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη παρατήρηση του ΠΑΣΟΚ με νομοτεχνικές βελτιώσεις», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι, «πρέπει να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση γι αυτό προβλέπουμε ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των δήμων της χώρας για όλα τα στοιχεία τα οποία ζητούν σε μια μεταβίβαση που γίνεται εντός των ορίων του δήμου».

«Αυτό είναι μια καινοτομία και κάτι για το οποίο απασχολούσαν προσωπικό για να μπορέσουν να το εντοπίσουν, αναλύσουν και τιμολογήσουν, άρα από εμάς θα έχουν την απόλυτη πρόσβαση στη πληροφορία σε ακίνητα που αφορούν στα όρια του δήμου τους», κατέληξε.

«Κτηματογράφηση με εκκρεμότητες δεν είναι κτηματογράφηση», αντέτεινε από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σύγχρονο Ελληνικό Κτηματολόγιο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη λειτουργία του η ιδιωτική και δημόσια περιουσία, παράλληλα με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης».

Ο κ. Καραμέρος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι, «αντί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δημόσιο φορέα, ενιαίο και αποτελεσματικό με ψηφιακές δυνατότητες, όπως ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, η φιλοσοφία της είναι να αντιμετωπίζει επιφανειακά το Κτηματολόγιο, ως ένα ακόμα ψηφιακό έργο».

Μίλησε, ακόμα, για, «σοβαρές παραλείψεις και καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο, δίχως να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο συντήρησης των εκκρεμοτήτων».

«Παρά τις ελάχιστες προβλέψεις για επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν λύνεται το πρόβλημα αργής ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου», ανέφερε.

Επέκρινε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι στη δυνατότητα αμφισβήτησης αρχικών εγγραφών «με τις παρατάσεις για πρώτες εγγραφές μέχρι τις 30/10/2024, για όλες τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση από το 2006 ή το 2013 ή το 2016, για πολλοστή φορά καταργεί το αμάχητο τεκμήριο των γνωστικών εγγράφων ενώ γίνεται και αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ των παρατάσεων που φτάνουν στην 20ετία, και στο 200ό που υπάρχει η κατοχύρωση δικαιώματος χρησικτησίας και στις περιοχές της κτηματογράφησης όπου η προθεσμία είναι 8ετής».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ολχάν Αχμέτ, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα βοηθήσει τις επενδύσεις, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί λανθασμένο δρόμο».

«Στην ουσία δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, καθώς και το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία, αλλά είναι ένα αντιγραφή του προηγούμενου», είπε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αχμέτ, στο στάδιο της καταχώρησης ακινήτων, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα έγινε τραγικό στην Ελλάδα».

«Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν, -εσείς διατείνεστε ότι είναι 300.000 εμείς λέμε 600.000- υποθέσεις. Αυτό σημαίνει μεγάλη ανασφάλεια δικαίου διότι 80% των ακινήτων των ελλήνων, βρίσκονται εκτός συναλλαγής. Δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, «ευτυχώς φέρατε κάποιες διατάξεις για την απαλλοτρίωση και εμείς θα βοηθήσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος ακόμα και φορείς του ελληνικού κράτους που απαλλοτρίωσαν υπέρ τους ακίνητα, τελικά να τα χάσουν».

Αναφερόμενος στον έλεγχο νομιμότητας, συμφώνησε ότι περιορίζεται, όμως όπως είπε, «δεν φτάνει, πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω να γίνει πιο ξεκάθαρος ο έλεγχος γιατί διαφορετικά πάλι θα υπάρχουν θέματα».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

«Και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα, από τα 76 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ως αντάλλαγμα για τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που θα εκταμιεύσει η χώρα μας από το επικαιροποιημένο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις πράσινες μπίζινες των επιχειρηματικών ομίλων και πιο ειδικά, την επιτάχυνση των αλλαγών χρήσεων γης στον τουρισμό αλλά και στην εμπορευματοποίηση των δασών και την παραπέρα διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «η διατήρηση της ιδιοκτησιακής Βαβυλωνίας στο δασικό χώρο και το νομικό πλαίσιο που το διέπει οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της οικοπεδοποίησης της δασικής γης».

«Ο πολυτεμαχισμός της γης, η ασάφεια των ιδιοκτησιακών όρων σε συνθήκες ανεπτυγμένου καπιταλισμού, που το μεγάλο κεφάλαιο φιλοδοξεί για μεγάλες φαραωνικού τύπου επενδύσεις, δυσκολεύουν τα σχέδια τους για την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της γης. Όπου δεν επιτυγχάνουν οι διάφορες προσπάθειες να εδραιωθούν οι ιδιωτικοποίησεις, παρεμβαίνει το αστικό κράτος και τακτοποιεί νομικά και θεσμικά το πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου επενδυτικού περιβάλλοντος και ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Συντυχάκης και πρόσθεσε:

«Είναι αναγκαίες διορθώσεις και παρεμβάσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Ο χαρακτήρας όμως των προτεινόμενων διατάξεων, όχι μόνο δεν επιλύει προβλήματα, αλλά ενισχύει και δημιουργεί νέα σε βάρος των συναλλασσόμενων.

Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση που υλοποιείται όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή την πλήρη αναδιάρθρωση και κατοχύρωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα, ώστε να εξασφαλιστεί το κατάλληλο ασφαλές και αποτελεσματικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους».

Ο Ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, υποστήριξε ότι μπορεί η κυβέρνηση να ευαγγελίζεται μεταρρυθμίσεις, «στη πραγματικότητα με το παρόν νομοσχέδιο, επιχειρεί με ημίμετρα να συμμαζέψει την εικόνα διάλυσης και χάους που παρουσιάζουν τα κτηματολογικά γραφεία εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης τους».

«Αντί να στελεχωθούν τα κτηματολόγια με κατάλληλο προσωπικό ή έστω να επιμορφωθεί το υπάρχον προσωπικό, η κυβέρνηση επιλέγει ημίμετρα όπως παρατάσεις προθεσμιών και μπόνους σε υπαλλήλους», τόνισε.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι, «περνά με ταχείς διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον ιδιωτικό πλούτο και την περιουσία των ελλήνων πολιτών και θίγει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και όχι να εισάγονται ημίμετρα».

Ζήτησε δε, «να προβλεφθεί ρητά ότι οι όποιες υποχρεώσεις ή οφειλές θα βαρύνουν τον πωλητή και όχι τον αγοραστή στον οποίο πρέπει να διαφυλαχθούν ρητά τα συμφέροντα του».

«Ελπίζουμε ότι με την απλοποίηση των διαδικασιών, η φυσική αναμονή στις ουρές στα κτηματολογικά γραφεία δεν θα μετατραπεί σε μία ψηφιακή αναμονή», κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, έδωσε έμφαση στην επαρκή στελέχωση των Κτηματολογικών γραφείων.

«Πράγματι η επίσπευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι μείζον ζήτημα και είναι το ζητούμενο, γιατί θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου και ουσιαστικά θα κατοχυρώσει και τους πολίτες. Πράγματι θα ωφελήσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, όμως στο παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται το βασικό ζήτημα που θα έπρεπε να υπάρχει και είναι η επαρκής στελέχωση των Κτηματολογικών γραφείων. Όσο υφίσταται το πρόβλημα αυτό, όση ψηφιοποίηση και να έχουμε, θα υπάρχουν καθυστερήσεις πολύ μεγάλες και είναι και η ρίζα του προβλήματος στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Πρέπει άμεσα να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Καλό είναι να φέρετε ένα ενιαίο νομοσχέδιο και να λύσετε όλα τα προβλήματα μαζί και όχι να κάνετε σαλαμοποίηση της νομοθεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

«Στο καθεστώς ιδιοχρησίας που είναι πολύ σοβαρό και πολύπλοκο ζήτημα θα έπρεπε να το λύσετε και να μην το μεταθέτετε στο μέλλον. Κινδυνεύουμε να περνάνε νομοσχέδια για την ψηφιοποίηση διαδικασιών αλλά θα συνεχίζουν οι καθυστερήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με παράταση προθεσμιών και με ένα μπόνους παραγωγικότητας», κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ», Γιώργος Αποστολάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «βαυκαλίζεται πως με την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου θα βάλει «τίτλο τέλους» στα χρονίζοντα προβλήματα μιας πράγματι εθνικής εκκρεμότητας».

«Το νομοσχέδιο είναι ένα συμπλήρωμα διόρθωσης ημαρτημένων της ίδιας της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποδείχτηκε ανεπαρκής, και η οποία συνεχίζει την πάγια τακτική της να νομοθετεί ελλειμματικά και αποσπασματικά», είπε και κατέληξε:

«Εμείς, χωρίς μικροψυχία, λέμε ότι είναι εθνική ανάγκη η επιτάχυνση των διαδικασιών. Στην πραγματικότητα το Ελληνικό Κτηματολόγιο σηκώνει το χαλί και αναδεικνύει τα πολλά ιδιοκτησιακά προβλήματα. Καλό θα ήταν να λύνονταν οριστικά, όμως με το νέο νομοσχέδιο δεν τερματίζονται τα προβλήματα αλλά επιχειρείται μία μικρή βελτίωση αμφιβόλου όμως αποτελεσματικότητας».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας,, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σπουδαία μεταρρύθμιση για πολλούς κλάδους που εμπλέκονται στο Κτηματολόγιο», και πρόσθεσε ότι «γίνεται μία ψηφιακή επανάσταση που θα έχει άμεσα αποτελέσματα».

«Το νομοσχέδιο εισάγει δέσμη ρυθμίσεων που υπηρετούν πολλαπλούς κρίσιμους στόχους:

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και αντιμετωπίζονται οι εκκρεμείς μεταγραφές ακινήτων οι οποίες έχουν φτάσει στις 150.000, με ορατό τον κίνδυνο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την υπαγωγή των παλιών υποθυκοφυλακίων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο από τον Ιανουάριο του 2024», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι, «ο χρόνος αναμονής στα μεγάλα Κτηματολογικά γραφεία φθάνει ως και τους 12 μήνες, καθιστώντας την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη».

«Οι μεγάλες καθυστερήσεις προκαλούν ανασφάλεια στις συναλλαγές σε όλους τους πολίτες αλλά και επίδοξους επενδυτές και οφείλουμε να τις καταπολεμήσουμε άμεσα», κατέληξε ο εισηγητής της ΝΔ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις