0

Έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στη χώρα μας διαπίστωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα στη Silicon Valley της Καλιφόρνια, όπως ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση της SAP Hellas, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τίτλο “Transform tomorrow, today”.

Ειδικότερα μιλώντας στην ενότητα της εκδήλωσης με θέμα: «Ελληνική Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια», ο κ. Φραγκογιάννης, επισήμανε ότι από τις επαφές που είχε στο πρόσφατο ταξί του διαπιστώθηκε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον ορισμένων επιχειρήσεων θα μετατραπεί σε πράξη με μια τουλάχιστον επένδυση να επιβεβαιώνεται ήδη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο υφυπουργός μίλησε για τις σημαντικές συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες των Πανεπιστημίων Stanford, Berkeley και USF, με σκοπό την εξεύρεση δυνατοτήτων συνεργασίας τους με τα ελληνικά πανεπιστήμια στον κλάδο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνάντηση με το Δήμο του Σαν Φρανσίσκο, που διαχειρίζεται και το αεροδρόμιο της πόλης, κατά την οποία συζητήθηκε η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Σαν Φρανσίσκο και εκφράστηκε αισιοδοξία για την πιθανότητα εκκίνησής της το καλοκαίρι του 2023.

Αναφερόμενος στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα το 2022, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και σε άλλους τομείς εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, όπως στην ενέργεια, την φαρμακοβιομηχανία και την ψηφιακή τεχνολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν τα ήδη υφιστάμενα στην Ελλάδα διεθνή data hub.

Ο κ. Φραγκογιάννης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, καθώς η Ελλάδα πλέον διαθέτει ένα σύγχρονο οικοσύστημα καινοτομίας.

Η ανάγκη του επιχειρησιακού μετασχηματισμού – Ο ουσιαστικός ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas Ανδρέας Ξηρόκωστας μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι οι διαρκείς νέες προκλήσεις των τελευταίων ετών καθιστούν πλέον τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών κάθε μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας πιο αναγκαίο από ποτέ. Αναφερόμενος στους κλάδους της οικονομίας που υπάρχει ζήτηση για επιχειρησιακό μετασχηματισμό επισήμανε τους κλάδους της ενέργειας, του λιανεμπορίου και όλων των κλάδων που συνδέονται με την κατανάλωση, του χρηματοπιστωτικού τομέα κλπ. Επισήμανε ότι ένα μέσο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός επιχειρησιακού μετασχηματισμό μιας επιχείρησης είναι 15 με 18 μήνες, επισημαίνοντας ότι μια επένδυση που δεν είναι αμελητέα αλλά απαραίτητη για τις επιχειρήσεις. Η SAP στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιάσει τα μεγέθη της και συνεχώς αναπτύσσεται, πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για αλλαγή και του παραγωγικού της μοντέλου, ενώ εκτίμησε ότι και το 2023, παρά προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την χώρα μας θα είναι καλύτερο, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις.

Επιχειρησιακός μετασχηματισμός- Ο καθοριστικός ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα

Σε πάνελ που ακολούθησε επιτελικά στελέχη ισχυρών ομίλων από διάφορους κλάδους της οικονομίας παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από την πορεία επιχειρησιακού μετασχηματισμού και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας ότι είναι μια σύνθετη διαδικασία που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην επόμενη ημέρα. Αναφέρθηκαν επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθώς και στο ρόλο της ηγεσίας.

Ειδικότερα οι κκ Bill Karnazes, Corporate Chief Services Officer της VIOHALCO, Λεωνίδας Κωβαίος γενικός διευθυντής Ομίλου ΙΤ και Digital Transformation της Hellenic Energy και ο Νίκος Πλατής, Διευθυντής IT της ΚΑΦΚΑΣ ΑΕ κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι εκτός από την επιλογή των κατάλληλων εργαλείων για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός επιχειρησιακού μετασχηματισμού, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού και της εμπλοκής του στις σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο Bill Karnazes αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έμφαση του Ομίλου της Viohalco να έρθουν πίσω στην χώρα μας Έλληνες που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης και επιθυμούν να γυρίσουν για να εργαστούν, καθώς και στο έργο της Ακαδημίας του Ομίλου που έχει ως στόχο να αναπτύξει αποτελεσματικά τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο κ Κωβαίος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις, ενώ ο κ Πλατής τόνισε την σημασία να κατανοήσει το ανθρώπινο δυναμικό την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό επισημάνθηκε ότι όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδό υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε υπάρχει έλλειμμα 450.000 περίπου εργαζομένων, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τομείς τεχνολογίας και πληροφορικής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις