Τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, σε όλα τα θέματα της ατζέντας εν όψει της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τονίζει με άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο κ. Φραγκογιάννης, επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια «αποτελεί ακόμα μια επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», προσθέτει ότι αυτή «προφανώς ενισχύεται από την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης, σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως ως εγγυητού της ασφάλειας και της σταθερότητας».
Αναφερόμενος στους τομείς του πλαισίου α) άμυνα και ασφάλεια, β) δημόσια τάξη και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, γ) πολιτισμό και εκπαίδευση, δ) περιφερειακή συνεργασία, ε) εμπόριο και επενδύσεις, στ) ενέργεια και περιβάλλον, ζ) αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών, εστιάζει στο χαρτοφυλάκιο της οικονομικής διπλωματίας δίνοντας την σαφή εικόνα των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
«Οι ΗΠΑ» εξηγεί «είναι ο σημαντικότερος διατλαντικός οικονομικός εταίρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μεταξύ 2018 και 2022, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 175,5% (ή 849 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα για το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 2,22 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 38%. Όσον αφορά δε τις επενδύσεις, οι άμεσες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, το 2021, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 32,8% φτάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ και κατατάσσοντας τις ΗΠΑ στην 6η θέση μεταξύ ξένων επενδυτών στην Ελλάδα».
Και προσθέτει: «Με το βλέμμα στραμμένο στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων, στις συζητήσεις μας στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου, θα εστιάσουμε εκ νέου στην οικονομική μας συνεργασία, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και παραδοτέα στους τομείς: του εμπορίου, των αλυσίδων εφοδιασμού, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας αλλά και της ενέργειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει φέτος και η συζήτηση επί της εφαρμογής, εντός του 2023, της νέας Συμφωνίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε συνέργειες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για στόχο που έχουμε προωθήσει συστηματικά και που διαμόρφωσε την ατζέντα της επίσκεψής μου στο Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley τον περασμένο Νοέμβριο».
Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπου κοινός στόχος, Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι η ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας, τονίζει ότι «η προώθηση της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε οικολογικές πηγές ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω πολιτικών απεξάρτησης από τον άνθρακα, βρίσκονται διαρκώς στο κέντρο των συζητήσεων».
Τέλος ο κ. Φραγκογιάννης αποσαφηνίζει ότι «η παρουσία στην Αθήνα του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε συνδυασμό με την διεξαγωγή του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί δε μια πολιτική επιλογή που αφορά την αντιμετώπιση των σύγχρονων γεωπολιτικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων μέσω ισχυρών συμμαχιών».