Το ελληνικό σχολείο Ομηρος ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, με τον Πύρρο Δήμα να συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε ένα από τα παλαιότερα της περιοχής.
Σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη ο πρωθυπουργός από το πρωί θα βρεθεί στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στην γεωγραφική περιοχή της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα, στη Λιβαδειά (Φοινίκι) και στη Δερβιτσάνη (Δρόπολη).
Στόχος του Μητσοτάκη είναι να συνομιλήσει με κατοίκους ώστε να ακούσει τα προβλήματά τους και να τους μεταφέρει τη στήριξη του ελληνικού κράτους.
“Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι με πνεύμα συνεργασίας όλα αυτά θα επιλυθούν, “Σας το εγγυώμαι προσωπικά”.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες, είναι πλέον ισχυρότερη, είπε χαρακτηριστικά.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε χαρακτηριστικά: “Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα”.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.
Στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης, όχι μόνο τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά επιπλέον το ζήτημα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση του ζητήματος» είχε πει ο Μητσοτάκης για την ΑΟΖ. «Προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωνε, όσο και αν έκανε λόγο για συζητήσεις με πολυπλοκότητες.
Στοχευμένα όμως είχε μιλήσει για «πρόοδο» σε ένα ζήτημα το οποίο γυρνά πολλά χρόνια πίσω αλλά και ξαναπάγωσε μετά την τελευταία συμφωνία (τον Οκτώβριο του 2020) για την προοπτική της Χάγης.