0

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους στην Πλατεία των Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου άρχισαν να προσέρχονται πιστοί εβραίοι, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως “απώθησε ταραξίες που πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Πλατεία των Τζαμιών” και έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν “ελαφρά τραυματία” αστυνομικό.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP που βρίσκεται επιτόπου, η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της μπροστά στο τέμενος Αλ Άκσα που βρίσκεται στην πλατεία. Πρόκειται για τον τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ, αλλά είναι και ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού με την ονομασία Όρος του Ναού.

Από τα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην πλατεία που βρίσκεται στο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ, υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώνονται κατά την 74η επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, και καθώς οι πιστοί εβραίοι άρχισαν να προσέρχονται στην πλατεία έπειτα από μια διακοπή λόγω του τέλους του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του ραμαζανιού.

Στη βάση ενός σιωπηρού στάτους κβο, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να προσέρχονται στην πλατεία, αλλά χωρίς να προσεύχονται.

Όμως ο αυξανόμενος αριθμός των εβραίων που έρχονται στο σημείο αυτό και το γεγονός πως ορισμένοι από αυτούς προσεύχονται κρυφά εκεί, προκαλεί φόβους σε ορισμένους μουσουλμάνους ότι το στάτους κβο ενδέχεται να αμφισβητηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ισλαμικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιάχια Σινουάρ απείλησε το Ισραήλ με εκτόξευση ρουκετών σε περίπτωση “νέας επίθεσης” στο τζαμί Αλ Άκσα όπου οι ισραηλινές δυνάμεις της τάξης εισήλθαν τον Απρίλιο προκαλώντας κύμα οργής στους Παλαιστινίους και στις χώρες της περιοχής.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις