0

Σαράντα χρόνια αξιοζήλευτης δικαστικής διαδρομής, πολύπειρος, ο άνθρωπος «για τα δύσκολα», υπηρέτησε σε καίριες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, με επιτυχημένη διαχείριση πλήθους ευαίσθητων και σημαντικών υποθέσεων.

Η μακρά διαδρομή και το βαρύ βιογραφικό του Ισίδωρου Ντογιάκου στο χώρο των εισαγγελικών λειτουργών, δεν άφησε στο υπουργικό συμβούλιο περιθώρια επιλογής άλλου προσώπου για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αυτό που όμως φάνηκε ως αναμενόμενο, εύκολο και αξιοκρατικά απολύτως αποδεκτό, κρύβει πίσω του μια δύσκολη πορεία που ξεκινά από το 1983, ενός δικαστικού με ισχυρή προσωπικότητα, που έλεγε πάντα αυτά που πίστευε με τρόπο που απέτρεπε ακόμη και το … ενδεχόμενο σκέψης πολιτικής παρέμβασης.

Δικαστικός με τσαγανό

Ένας από τους εισαγγελικούς λειτουργούς με κύρος και εγνωσμένες ικανότητες, και κυρίως «τσαγανό». Το 2013, όχι μόνο στρίμωξε αλλά στοιχειοθέτησε με εμπεριστατωμένη αιτιολογία το κατηγορητήριο, για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Με όχημα την πρότασή του, άλλωστε, το δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε.

Ήταν εκείνος που μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε ζητήσει από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Και μπορεί η ιστορική του πρόταση για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματική οργάνωση να υπήρξε η κορωνίδα της δικαστικής του πορείας, δεν ήταν όμως η μόνη υπόθεση στην οποία έδειξε πως δεν φοβόταν να ελέγξει ως λειτουργός, στο πλαίσιο της ισονομίας, το πολιτικό σύστημα.

Οι μεγάλες υποθέσεις 

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ήταν εκείνος που ερεύνησε υποθέσεις, όπως η βίλα της Εκάλης και τα δάνεια του Ανδρέα Παπανδρέου, τις παράνομες ελληνοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’90 , το μοιραίο Falcon που κόστισε τη ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων πέντε ατόμων, αλλά και το παραδικαστικό κύκλωμα των «ορφανών ακινήτων». O σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εισαγγελέας Εφετών έχει χειριστεί την υπόθεση που αφορούσε στα αμαρτωλά ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Αυτή του η επιμονή στις αρχές του, τον κράτησε όρθιο και υπερήφανο απέναντι στην σωρεία πειθαρχικών διώξεων, που διενεργήθηκαν εις βάρος του από το σύστημα της περιόδου 2015-19 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση με τη Θάνου 

Ο κυκεώνας διώξεων ξεκίνησε όταν το 2015 αμφισβητήθηκε από την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η εκλογή του στη νευραλγική θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Η σύγκρουση μαζί της είχε ως συνέπεια πειθαρχικές διώξεις και δικαστικές εμπλοκές από τις οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, αθωώθηκε.

Αλλά και αργότερα, το 2021, δεν δίστασε να αποχωρήσει από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επειδή διαφώνησε με τις πιέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τι και αν τοποθετούσαν αυτοσχέδιους μηχανισμούς στο σπίτι του, εκείνος επέμεινε πως «τέτοιου είδους ενέργειες ευνοϊκής μεταχείρισης κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της».

«Δικαιοσύνη για όλους»

Την προσήλωσή του στις αρχές της «δικαιοσύνης για …όλους» αναγνωρίζουν στο σύνολό τους οι συνάδελφοί του. «O θεσμός της Δικαιοσύνης είναι ακατάλυτος. Πρέπει να επιζήσει και να λειτουργήσει σωστά, πέρα από κάθε δυσκολία και σκοπιμότητα. Ο Έλληνας Εισαγγελέας, ήταν, είναι και θα παραμείνει φύλακας και φρουρός των νόμων», είναι το μήνυμα που απεύθυνε στους συναδέλφους του ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στη διεύθυνση της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναλαμβάνει το τιμόνι της εισαγγελικής αρχής σε μια ιδιαίτερη περίοδο ισορροπιών και ενόψει εκλογών, προσδίδοντας κύρος στην Εισαγγελία όπως ακριβώς και ο προκάτοχός του Βασίλειος Πλιώτας, που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης μετά από τρία χρόνια στη θέση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού.

Η θητεία του στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θεωρείται βέβαιο πως θα βάλει τη σφραγίδα του, με καθοριστικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις