0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Λίγο πριν από την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά το 2002 και την εξάρθρωση της 17Ν, ο τότε και νυν υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε συνεχείς συσκέψεις στο γραφείο του ορίζοντας επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής τον Στέλιο Σύρο. Έναν άνθρωπο που προέρχονταν από τη δίωξη του κοινού εγκλήματος. Στις μέχρι πρωίας συζητήσεις που είχε με το επιτελείο και κυρίως με τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ Φώτη Νασιάκο επέμενε ότι οι τρομοκράτες δεν είναι υπεράνθρωποι και ζητούσε να “διαβαστούν ξανά και ξανά” οι προκηρύξεις και να «ξεσκονιστούν» όλα τα πρόσωπα που έμμεσα ή άμεσα είχαν κατά καιρούς ακουστεί. Η τακτική αυτή αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματική και για την συνέχεια. Ωστόσο, μετά από πέντε χρόνια απραξίας οι τρομοκράτες δραστηριοποιήθηκαν και πάλι με την αντιτρομοκρατική να επανέρχεται σε παλιές δοκιμασμένες μεθόδους, καθώς εκτιμά ότι η έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας είναι «επαγγελματική δουλειά»  και ότι έχει τα χαρακτηριστικά νεοτρομοκρατίας με «παλιά υλικά».

Οι έρευνες, πέραν των τυπικών (κάμερες, μαρτυρίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας) έχουν απλωθεί  και στο τρίγωνο: φυλακές-ποινικοί, παλιοί και νέοι «αναρχικοί» και λατομεία.

Η ζελατοδυναμίτιδα που χρησιμοποιήθηκε είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα λατομεία  και για τον λόγο αυτό οι έρευνες στρέφονται και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική -ειδικά μετά το 2010- εκτιμά ότι τρομοκράτες και ποινικοί έχουν έρθει πιο κοντά , όχι τόσο ως προς τον σχεδιασμό αλλά ως προς την εκτέλεση και την προμήθεια όπλων.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια στη Σταδίου εκτιμούν ότι οι δράστες είναι νεοστρατολογημένα μέλη αλλά καλά εκπαιδευμένα από παλιούς. 

Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι η «έκρηξη ήταν τέλεια». Η ενέργεια ήταν ιδιαίτερα μελετημένη, με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού και υπολογισμό εκτόνωσης του ωστικού κύματος προς το υπουργείο Εργασίας. Το γεγονός ότι οι δράστες επικοινώνησαν δύο φορές και προειδοποίησαν για την έκρηξη για τους αστυνομικούς είναι ξεκάθαρο ότι οι τρομοκράτες δεν ήθελαν θύματα αλλά να στείλουν μηνύματα προς όλους. 

Το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβε η «νέα» οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», αυτόματα συνδέεται με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία από τις 24 Μαΐου του 2014 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις δύο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και δύο στις πρεσβείες του Μεξικού και της Γαλλίας. 

Η οργάνωση στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι στην πορεία τα στελέχη της εκπαιδεύτηκαν καλύτερά, άλλαξαν όνομα και πλέον φιλοδοξούν να αναβιώσουν την εγχώρια τρομοκρατία. 

Είναι προς έρευνα αν η οργάνωση «ένοπλη προλεταριακή δικαιοσύνη» η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο τοποθέτησε βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ χωρίς να εκραγεί έχει κάποια σχέση με την «Αυτοάμυνα» ή αν πρόκειται για δύο διαφορετικές οργανώσεις. Προς το παρόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας «ιθύνων νους» πίσω από τις δύο οργανώσεις και πιθανόν ο ίδιος εκτελεστικός βραχίονας ή άτομα που έχουν στρατολογηθεί από τον ίδιο χώρο.

Την απάντηση θα δώσουν, όπως παραδέχονται έμπειροι αστυνομικοί, τα εγκληματικά εργαστήρια για την ύλη που χρησιμοποιήθηκε και αν αυτή ταυτίζεται  και στις δύο περιπτώσεις. Πάντως από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής για το χτύπημα στα ΜΑΤ στις 18 Δεκεμβρίου του 2023 έχουν προκύψει και ορφανά αποτυπώματα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις έρευνες.

Οι ίδιοι αστυνομικοί συνδέουν την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», με την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Μια οργάνωση η οποία στις 12 Δεκεμβρίου 2016 είχε τοποθετήσει βόμβα με τον ίδιο τρόπο, δεμένη με κλειδαριά μοτοσυκλέτας, στην πλαϊνή είσοδο του υπουργείου Εργασίας. Ήταν η ίδια οργάνωση που είχε αναλάβει την τελευταία βομβιστική ενέργεια, σχεδόν 5 χρόνια πριν, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. 

Το όλο βάρος  φαίνεται να πέφτει στους φακέλους  που αναφέρονται στη σύνθεση και τη δράση της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), που έδρασε την περίοδο 2013-2018. Τα μέλη της οργάνωσης δεν είχαν εντοπιστεί και είχαν αδρανοποιηθεί για πέντε χρόνια πιθανόν γιατί η αστυνομία είχε πλησιάσει κοντά σε άτομα τα οποία επανήλθαν «στη νομιμότητα» και πλέον επιδιώκουν νέο κύκλο ένοπλων επιθέσεων. Ήδη την αντιτρομοκρατική έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 30 ονόματα αντιεξουσιαστών οι οποίοι είχαν σχέσεις με πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, καταγράφονται όλοι οι πιθανοί στόχοι της «νεοτρομοκρατίας» με την ΕΛ.ΑΣ να ρίχνει το βάρος σε πρόσωπα που είναι στην επικαιρότητα αλλά και «χώρους που συνδέονται με γεωπολιτικά παιχνίδια».

Όπως και με τις προηγούμενες οργανώσεις, έτσι και τώρα οι αρχές εστιάζουν και στον τρόπο απόκτησης οπλισμού, στο χώρο που είναι κρυμμένος και βεβαίως στη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων μέσα από ληστείες. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται ενδεχόμενη υποβοήθηση από ποινικούς που κατά το παρελθόν σχετίσθηκαν έμμεσα ή άμεσα με την ΟΛΑ. Για την ΟΛΑ οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι  ήταν σύμπραξη  αντιεξουσιαστών και ατόμων με ποινική δραστηριότητα, εμπλέκοντας σε αυτούς και τον  Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η ΟΛΑ την περίοδο 2013-2015 είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις  με Καλάσνικοφ και ρουκέτες εναντίον των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, της πρεσβείας του Ισραήλ και της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

 

Οι  κυριότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα 

17 Νοέμβρη

Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη (17Ν) ήταν η οργάνωση με την πλέον πολυετή δράση  και με τα περισσότερα χτυπήματα με τραγικά αποτελέσματα. Έδρασε στη χώρα από το 1975 ως το 2002, όταν τελικά εξαρθρώθηκε.

Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας

Ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (Ε.Λ.Α.) δραστηριοποιήθηκε από το 1975 ως το 1995. Ήταν μία οργάνωση η οποία «τροφοδότησε» με ιδέες όλες τις οργανώσεις, αλλά πλέον δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες λίστες ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στα χρόνια όμως που υπήρξε ενεργή επιχείρησε τουλάχιστον 450 βομβιστικές ενέργειες. Μέλη της έγιναν εκατοντάδες άτομα καθιστώντας την  μαζικότερη ένοπλη μεταπολιτευτική οργάνωση στα πρότυπα των Ερυθρών Ταξιαρχιών της Ιταλίας.

Σέχτα Επαναστατών

Πρόκειται για  μια αναρχική, «ακρο-αριστερή» τρομοκρατική οργάνωση. Η Σέχτα Επαναστατών, ήταν αυτή που είχε ως κυρίαρχη θέση της είναι πως το αντάρτικο πόλεων είναι η μόνη λύση για «ανατροπή».

Επαναστατικός Αγώνας

Αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική είναι και ο Επαναστατικός Αγώνας (Ε.Α.). Πρόκειται για αναρχική οργάνωση, γνωστή για τις βομβιστικές της επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια. Η δράση της ξεκίνησε το 2003, μετά την εξάρθρωση των μελών της 17Ν. 

Πυρήνες της Φωτιάς

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς θεωρείται ως μία  μια τρομοκρατική οργάνωση αναρχικών. Η δράση της ξεκίνησε το 2008. Το ιστορικό της χρεώνεται με τουλάχιστον 250 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες οργανώσεις χωρίς σημαντική δράση και οι οποίες συγκροτούνταν από άτομα που κινούνταν στις παρυφές της τρομοκρατίας και για προσωπικούς λόγους «ήθελαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις