0

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των δύο εχθρικών στρατοπέδων -του ΝΑΤΟ, όπου ανήκει η Τουρκία, και της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί εταιρική σχέση- πυροδοτούν ανησυχία στη Δύση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, έχει προκαλέσει οργή η ανακοίνωση του Ερντογάν μετά το τετράωρο τετ-α-τετ της Παρασκευής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, που θα πληρώνει μελλοντικά με ρούβλια για το ρωσικό αέριο και θα δέχεται το ρωσικό σύστημα καρτών πληρωμών Mir, που επιτρέπει στους Ρώσους στην Τουρκία να πληρώνουν με κάρτα, όταν έχουν αναστείλει τις εργασίες τους η Visa και η Mastercard.

O Ερντογάν συμπεριφέρεται οπορτουνιστικά αναφορικά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας του στο Βόσπορο – μοναδική πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα-, ενώ παίζει ρόλο μεσολαβητή και βοήθησε να ανοίξει διάδρομος για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών, την ώρα που επιδιώκει να εκβιάσει τη Δύση για παραχωρήσεις, ώστε να συναινέσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα στη Συρία, όπου πιθανώς θα εξαπολύσει επίθεση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών, αλλά χρειάζεται το πράσινο φως του Πούτιν.

Στην ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα κυρώσεων στην Τουρκία του Ερντογάν

Στην ΕΕ γίνονται μάλιστα σκέψεις, σύμφωνα με τους Financial Times, για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, αν ο Ερντογάν τη βοηθήσει να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Μάλιστα αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Ένωση παρακολουθεί «ολοένα και στενότερα» τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, ενώ ανώτερος δυτικός αξιωματούχος δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χώρες της Δύσης θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποσυρθούν από την Τουρκία, εξέλιξη που θα κατάφερνε πλήγμα στην ήδη κλονισμένη οικονομία της.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη συζητήσει επισήμως για πιθανά αντίποινα στην Τουρκία, με κάποιους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι παραμένει ασαφές τι ακριβώς συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν κι ότι θα ήταν δύσκολη υπόθεση μια επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα δεδομένης της διάστασης απόψεων στην Ένωση. Ωστόσο, όπως λένε οι FT, ακόμη και χωρίς συμφωνία στην ΕΕ, κάποιες μεμονωμένες χώρες θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση.

Πάντως, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το αφτί του Ερντογάν δεν πρόκειται να ιδρώσει, αφού είναι μικρές οι πιθανότητες να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, και ως εκ τούτου θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει άνετα το διπλό του παιχνίδι, μέχρι εκεί που νιώθει ότι έχει τα περιθώρια.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις