0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Θα έχουν, όμως, αποτέλεσμα; Ο χρόνος θα δείξει, αν και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Αφού, το πρόβλημα του χουλιγκανισμού δεν έχει λυθεί  πουθενά στον κόσμο,  με ποιον τρόπο θα λυθεί στην Ελλάδα;  «Μα, η Θάτσερ το έλυσε;» θα απαντήσουν πολλοί. Το μόνο που πέτυχε η «σιδηρά κυρία» της Αγγλίας, ήταν να εξορίσει από τα γήπεδα τους ταραξίες. Στο εγχείρημά της αυτό, βρήκε και συμμάχους εκείνη την εποχή. Τους επενδυτές του Αγγλικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι εκσυγχρόνισαν τα στάδιά του, αναβάθμισαν το θέαμα που προσέφεραν οι  ομάδες τους και αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων τους. Η προσπάθεια πέτυχε και τα γήπεδα της Αγγλίας είναι γεμάτα και πλέον μοιάζουν με εκκλησίες.

Τι έγινε, όμως, με την οπαδική βία; Εξάλειψαν το φαινόμενο; Όχι, φυσικά! Στον βρετανικό τύπο υπάρχουν καθημερινά σχεδόν αναφορές για ραντεβού μεταξύ χούλιγκαν στους δρόμους, στα χωράφια του μεγάλου νησιού, στα ταξίδια για ποδοσφαιρικούς αγώνες σε γήπεδα του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές και γι’ αυτές ευθύνονται πολλοί. Το κακό ξεκινάει από την οικογένεια. Το πρώτο βάφτισμα γίνεται στο σπίτι, όταν το παιδί βλέπει τον μπαμπά του να στενοχωριέται για την ήττα της ομάδας που υποστηρίζει φανατικά. Η  συνέχεια διαδραματίζεται στο γήπεδο. Για να μην υπάρξει περίπτωση να αλλαξοπιστήσει, επαινεί την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η εξέδρα των φανατικών. Έτσι, στο  μυαλό του  παιδιού δημιουργείται μια θελκτική εικόνα και η διάθεση να το ζήσει όταν μεγαλώσει. Ο φανατισμός, μόλις έχει γεννηθεί μέσα του. Μια νίκη που, στη συνέχεια, υπάρχει πιθανότατα το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε ήττα.

Ένας άλλος παράγοντας στην Ελλάδα, είναι οι οπαδικοί στρατοί. Γι’ αυτούς, ο πρόεδρος και η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα. Με δωρεάν, ή φτηνά εισιτήρια, επιλέγουν έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και με πολλούς κινδύνους. Τους αρκεί που τους υμνούν στις δηλώσεις τους παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές.

Αυτές οι νοοτροπίες πρέπει ν’  αλλάξουν. Αρκεί κάποιοι να  καταλάβουν ότι και  η ήττα μέσα στην ζωή είναι. Λύσεις υπάρχουν για την οπαδική βία, αρκεί η μπάλα να μην πάει στην εξέδρα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις