0

Τα “Ζπιέγκοβο” (φωλιά κατασκόπων), όπως είναι το προσωνύμιο των δεκαώροφων κτιρίων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 στη νότια πλευρά της πρωτεύουσας, χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από τους σοβιετικούς διπλωμάτες και στη συνέχεια από τη ρωσική πρεσβεία.

Ουσιαστικά κενός από τη δεκαετία του 1990, ο χώρος αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένος σήμερα και αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, με τη Μόσχα να συνεχίζει να διεκδικεί την ιδιοκτησία.

Το 2008, η Βαρσοβία κατήγγειλε τις συμφωνίες αυτές και διεκδίκησε την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων.

Το 2016, πολωνικό δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να παραδώσει τα κτίρια και να καταβάλει 7,8 εκατομμύρια ζλότι (1,7 εκατομμύριο ευρώ) ως αποζημίωση για παράνομη κατοχή, κάτι που η Μόσχα αρνείται να κάνει.

“Πήραμε πίσω τη λεγόμενη ‘φωλιά κατασκόπων’, θέλουμε να τη δώσουμε στους Ουκρανούς φίλους μας”, δήλωσε στον Τύπο ο δήμαρχος της Βαρσοβίας που μπήκε μέσα στα κτίρια συνοδευόμενος συγκεκριμένα από έναν δικαστικό επιμελητή και τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Πολωνία, παρά τις διαμαρτυρίες ενός Ρώσου διπλωμάτη που ήταν παρών στον χώρο αυτό.

“Θα ήθελα να βάλω την ουκρανική σημαία εδώ σήμερα. Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε σκληρά, ωμά, όπως οι Ρώσοι. Περιμένουμε το τέλος των διαδικασιών”, δήλωσε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Αντριι Ντεστσίτισια.

Ο χώρος αυτός “θα εξυπηρετεί την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Ίσως υπάρξει εκεί σχολείο, ίσως παιδικός σταθμός, ίσως διαμερίσματα. Θέλουμε να το κάνουμε νόμιμα, όχι όπως οι Ρώσοι, πρόσθεσε.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Uncategorized