0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ορφέας Γεωργίου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, προτείνει ένα νομοσχέδιο που κινείται σε δύο άξονες. Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, με στόχο τη διεύρυνση του εκπαιδευτικού φάσματος στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα 2/3 των διατάξεων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Από το 2019, δηλαδή κατά την περίοδο κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 50%. Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων, προβλέπει με το παρόν σχέδιο νόμου, πέραν της ακαδημαϊκής αυτονομίας και των θεσμικών αλλαγών, την αύξηση χρηματοδότησης της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από διάφορους πόρους, όχι μόνο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, προβλέπει και την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Τη δυνατότητα δηλαδή, φορείς με αποδεδειγμένη φήμη και εμπειρία στον εκπαιδευτικό τομέα και ξένα πανεπιστήμια υψηλής ακαδημαϊκής αναγνώρισης, να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας. Η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή, αντανακλά την ανάγκη για ποικιλομορφία και καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης, καλύπτοντας έτσι την υψηλή εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές  και προσφέροντας στους φοιτητές επιλογές που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις τους.

Επιπλέον, με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, ανοίγει ο δρόμος για τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια που προσελκύουν φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό, θα συμβάλουν στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία και το κύρος της ελληνικής εκπαίδευσης, την εξωστρέφεια και την οικονομία καθώς επίσης, οι διασυνδέσεις με διεθνείς ακαδημαϊκές κοινότητες θα διευρύνουν τις ευκαιρίες για εκπαιδευτική ανταλλαγή και συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο περί ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, συνοδεύεται από κατάλληλους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, διασφαλίζοντας την προστασία των φοιτητών και της διατήρησης των ακαδημαϊκών προτύπων. Η ίδρυση και η λειτουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα τελεί υπό αυστηρή εποπτεία και αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τα πτυχία που θα χορηγούνται θα έχουν ισότιμη αναγνώριση με τα αντίστοιχα των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Έχει έρθει η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας ιδεοληψίες που μας κράτησαν στάσιμους για δεκαετίες και να αντικρίσουμε την αλήθεια. Το νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη και την πρόοδο στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Μέσω της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, της διεθνοποίησης και της εξασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και πολυδιάστατου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τους φοιτητές στην Ελλάδα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις