Μάχη με το χρόνο θα δώσει τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πληγή που άνοιξε με το δυστύχημα στα Τέμπη και να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών που κρατούν αποστάσεις και μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, αποσύροντας προσωρινά, έστω, την εμπιστοσύνη τους προς αυτήν.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία εβδομάδα, αλλά και των μετρήσεων που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η οργή, η πικρία και η θλίψη που γέννησε το τραγικό δυστύχημα έχουν κλονίσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που δήλωνε ότι θα ψηφίσει ΝΔ και τώρα μετακινείται κυρίως προς τους αναποφάσιστους εκδηλώνοντας την δυσαρέσκεια του. «Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα», διαμηνύει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που κρατά στα θετικά το γεγονός ότι δεν στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο από τα μικρότερα κόμματα, αλλά τηρούν μια στάση αναμονής και επανεξετάζουν τη θέση τους.
Πτώση της ΝΔ – Που οφείλεται
Η μείωση της «ψαλίδας» οφείλεται στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, όχι σε βελτίωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, καθώς είτε της επιμερίζουν ευθύνες είτε δεν πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μεν να καλλιεργήσει κλίμα ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει περιοριστεί στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, όμως παραβλέπει το γεγονός ότι ουδεμία δημοσκόπηση του αποδίδει πολιτικά κέρδη, πόσω μάλλον το προβάδισμα», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζουν ότι «δεν υπάρχει η «αλλαγή σκηνικού» που επιθυμεί διακαώς η Κουμουνδούρου».
Υποχωρούν τα αρνητικά συναισθήματα
Άλλη πηγή με γνώση των focus group που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά παρατηρεί ότι η εικόνα όσο περνούν οι μέρες παρουσιάζει σταθεροποίηση και μια σταδιακή βελτίωση καθώς υποχωρούν τα έντονα συναισθήματα των πρώτων ημερών και πλέον οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τα στοιχεία που εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο και δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να ακούσουν την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση. «Τις πρώτες ημέρες στη δημόσια συζήτηση επικράτησαν ανακρίβειες και στρεβλές αντιλήψεις, σταδιακά αναδεικνύεται ότι υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες, ωστόσο υπήρχαν μια σειρά από συστήματα που λειτουργούσαν, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν», προσθέτει η ίδια πηγή. «Ο κόσμος αυτός είχε μεγαλύτερες προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου και αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να τον προσεγγίσουν ξανά. «Αυτό θα γίνει με την τήρηση της δέσμευσής μας να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη, να αποτυπωθεί η πλήρης αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες δίκαια όπου υπάρχουν», είναι η προσέγγιση του κυβερνητικού επιτελείου.
Μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα
Τα όσα αποκαλύπτονται για την λειτουργία ενός τμήματος του κράτους -οι παθογένειες, η ασυδοσία υπαλλήλων, η παραβατικότητα- φέρνουν στην κορυφή του προεκλογικού διαλόγου την ανάγκη για μια δομική αλλαγή που θα απαιτήσει μια σκληρή μάχη με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε» θα μπει μετ’ επιτάσεως από την πλευρά της κυβέρνησης και ένα από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες θα είναι «ποιος μπορεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα;». Η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει απτό έργο στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κράτους -οι υπηρεσίες του gov.gr, η άμεση έκδοση συντάξεων, όπου υπήρχε αναμονή έως και δύο χρόνια, η ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, η επαφή του πολίτη με το Δημόσιο- το οποίο θα αναδείξει ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση αυτής της προσπάθειας και να αποτελέσει ταυτόχρονα την απόδειξη του ποιος είναι ικανός να αλλάξει τα τμήματα του κράτους που έμεινα πίσω. Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι αυτή η σύγκριση ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έχει δώσει μάχη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την αντιμετώπιση της συντεχνιακής αντίληψης και το παλαιοσυνδικαλισμού. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αγκάλιασε τις χειρότερες μορφές τους και έχει κοντά του «μια σειρά ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποτελούσαν τους πυλώνες του φαύλου κρατισμού», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Όλα θα ξεκαθαρίσουν με το δυστύχημα»
Παρότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να αποδράσει από την υπόθεση του δυστυχήματος και της λειτουργίας του σιδηρόδρομου. «Το αντίθετο, θέλουμε να ξεκαθαρίσουν όλα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Για αυτό θα υπάρξει κλιμάκωση των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την πορεία και την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι να παραβρεθούν και να ενημερώσουν στην Επιτροπή οι πρώην Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Σπίρτζης, ο κ. Καραμανλής και ο νυν Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης. «Με την κίνηση αυτή δείχνουμε την ξεκάθαρη βούληση μας να φωτιστούν όλες οι πτυχές σε όλο το βάθος αυτής της υπόθεσης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοιχίστηκε στη γραμμή «φταίνε οι πριν και οι επόμενοι», αρνούμενος την παρουσία στην Επιτροπή του κ. Σπίρτζη, του υπουργού, δηλαδή, που επί 4,5 χρόνια ήταν επιφορτισμένος με την υλοποίηση της σύμβασης 717», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.
Η στάση Καραμανλή
Ο Κώστας Καραμανλής θα δώσει το παρών, όπως έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς επιθυμεί, σύμφωνα με το περιβάλλον του, να απαντήσει στις επιθέσεις που έχει δεχτεί από την στιγμή της παραίτησης του με στοιχεία και έγγραφα για το τι παρέλαβε στον ΟΣΕ και την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και τι έκανε ο ίδιος σε επίπεδο υποδομών και λειτουργίας του Οργανισμού. Δεν φοβήθηκε να αναλάβει από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη που του αναλογούσε ως επικεφαλής του υπουργείου, ωστόσο δεν θα αποδεχτεί την ανθρωποφαγία που επιχειρείται τις τελευταίες εβδομάδες από «εχθρούς και φίλους», όπως αναφέρουν πηγές.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη μετά το δυστύχημα στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη και θα τοποθετηθεί αναλυτικά για την υπόθεση, ενώ το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που είναι ανεξάρτητη από τις έρευνες της Δικαιοσύνης, αναμένεται να δημοσιευτεί πριν το Πάσχα και να ρίξει φως σε πολλές πτυχές της υπόθεσης.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου