0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Μία πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εβδομάδας σχετικά με την αυτοδιοικητική επικαιρότητα της χώρας μας, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Για όσα συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, μίλησε στην TODAY PRESS ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

«Παρότι τέθηκαν τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και υπήρξε πολύ καλό κλίμα, εντούτοις το κακό είναι πως δεν πήραμε ούτε μία απάντηση, μόνο καλές προθέσεις», σημειώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκτιμώντας πως αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση το οικονομικό μέλλον των ΟΤΑ θα είναι ιδιαίτερα ζοφερό…

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δίνει ακόμη την.. είδηση πως ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου 2024 και ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Κύριε δήμαρχε, συμμετείχατε στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό ως Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης. Σε τι κλίμα έγινε η συνάντηση και κατά πόσο μείνατε ικανοποιημένος από τα όσα σας είπε ο κ. Μητσοτάκης;

Θέλω πραγματικά να υπογραμμίσω ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα. Ο Πρωθυπουργός διέθεσε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά από τον χρόνο του και παραβρέθηκαν και επτά υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τα επιμέρους ζητήματα αρμοδιότητάς τους. Αν και το κλίμα ήταν εξαιρετικό, το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως ενώ τέθηκαν περίπου 15 θέματα, από τα πολλά που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, δεν πήραμε κάποια απάντηση. Πήραμε την καλή πρόθεση της κυβέρνησης ότι “ναι, έχετε δίκιο” και “θα το δούμε αυτό”. Ακούσαμε επίσης πολλά από όσα έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό από τους υπουργούς όταν τους συναντούμε, που όμως δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Εν ολίγοις, παρότι τέθηκαν τα βασικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και υπήρξε πολύ καλό κλίμα, εντούτοις το κακό είναι πως δεν πήραμε ούτε μία απάντηση, μόνο καλές προθέσεις

Προφανώς στη συζήτηση κυριάρχησαν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, καθώς υπάρχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Τι θέσατε στον Πρωθυπουργό;

Σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων, σήμερα οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία παρά την αύξηση της χρηματοδότησής τους (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 και 2024, επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό κόστος – ως απόρροια των αυξήσεων που καλώς δόθηκαν στους εργαζόμενους – από το ενεργειακό κόστος που δεν αποκλιμακώθηκε και από το αδίκως επιβληθέν τέλος ταφής των απορριμμάτων, που δεν αποδίδεται, παρά τη ρητή περί αποδόσεως πρόβλεψη του νόμου. Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση το οικονομικό μέλλον των ΟΤΑ θα είναι ιδιαίτερα ζοφερό. Δεν πάει μακριά έτσι το πράγμα.

Εσείς τι ζητήσατε;

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αποδοθούν φέτος στους δήμους οπωσδήποτε επιπλέον 450 εκ. ευρώ πέραν των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού και να καταργηθεί η πρόβλεψη του άρθρου 44 Ν.5000/2022 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δις ευρώ στους ΚΑΠ και να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 259 Ν.3852/2010 και σε εξάρτηση με την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) που χρηματοδοτούν το καλάθι των ΚΑΠ.

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους δήμους είναι και η έλλειψη προσωπικού.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό των δήμων, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει μειωθεί λόγω των συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και το πάγωμα των προσλήψεων επί πολλά έτη, για αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει, έστω και μερική, άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους.

Ζητήσαμε επίσης να γίνουν προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία καθώς επίσης άμεσα και όχι από το 2025, να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες των δήμων (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κ.λπ.) αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

Κύριε δήμαρχε, υπάρχει και μία συζήτηση για τους μισθούς των δημάρχων. Συζητήθηκε κάτι για αυτό και ποια είναι η θέση σας;

Οι αποδοχές των αιρετών να παρακολουθούν ποσοστιαία αυτές των γενικών γραμματέων υπουργείων καθώς επίσης να μην τίθενται σε αργία αιρετοί χωρίς την ύπαρξη μιας τουλάχιστον πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Να αμείβεται ένας δήμαρχος, ουσιαστικά, με τα μισά χρήματα από όσο αμείβεται ένας Γενικός Γραμματέας που δεν έχει ούτε την ευθύνη, ούτε την διαδρομή, ούτε την πολιτική πίεση που έχει ένας δήμαρχος. Καλά κάνει και αμείβεται και θα πρέπει να αμείβονται οι δημόσιοι λειτουργοί, όμως δημόσιοι λειτουργεί είναι και οι δήμαρχοι. Μάλιστα, στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου είπε μία πολύ ωραία ιστορία που καταδείκνυε αυτό ακριβώς. Είπε λοιπόν ότι όταν είχε μιλήσει με τον αείμνηστο προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη του είχε πει πως όταν τον είχαν ρωτήσει πόσα χρήματα θέλει να παίρνει είχε ζητήσει χίλιες δραχμές περισσότερες από τον παίκτη του τότε Νίκο Γκάλη. Ήθελε να δείξει με αυτό ότι ο επικεφαλής θα πρέπει να αμείβεται καλύτερα από τους υφιστάμενους και για λόγους αρχής.

Ξέρουμε ότι για εσάς είναι προτεραιότητά σας αυτό που λέμε «τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε», στη χώρα μας. Τι συζητήθηκε για αυτό;

Καταρχάς, η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι ουραγός, τουλάχιστον σε σχέση με τις χώρες του Δυτικού κόσμου. Σκεφτείτε ότι η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόλις το 2% – 3% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι από 12% – 17%. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν εύλογα μήπως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη; Βέβαια, αυτό δεν είναι θέμα της τωρινής κυβέρνησης αλλά είναι διαχρονικό. Υπάρχει μία φοβική αντιμετώπιση των δημάρχων από την κεντρική εξουσία. Εμείς λαμβάνουμε ως δήμαρχοι πάντα τις χειρότερες αρμοδιότητες, τον λεγόμενο “μουτζούρη” που λέμε εμείς και τις περισσότερες φορές λαμβάνουμε ότι δεν θέλει να κάνει η κεντρική κυβέρνηση και μάλιστα το αναλαμβάνουμε χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Και στους πόρους εννοώ και τους οικονομικούς αλλά και το προσωπικό των δήμων.

Είναι η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση η κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσουν να γίνουν κάποια από αυτά που ζητάτε;

Αν θέλουμε να γίνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχει μία “χρυσή ευκαιρία” μπροστά μας και αυτή είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, στην οποία βέβαια θα πρέπει αυτή τη φορά να έχει συμμετοχή η αυτοδιοίκηση. Γιατί θυμίζω ότι στην προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ο πρώτος αυτοδιοικητικός βαθμός δεν κλήθηκε καν να εκφράσεις τις απόψεις του παρά μόνο οι Περιφερειάρχες. Ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στην οποία οι δήμοι θα αναλάβουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες είναι αυτονόητο.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για ΟΤΑ EXPO 2024:
«Χρήσιμο – απαραίτητο εργαλείο για τους δήμους του “αύριο”»

Κύριε δήμαρχε αλλάζουμε εντελώς κλίμα και θέλω να σας πάω στην Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2024, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο MEC Παιανίας στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 και θεωρείται από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ως άνθρωπος με τόση εμπειρία στα αυτοδιοικητικά θέματα κατά πόσο πιστεύετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι προς όφελος των δήμων και των τοπικών κοινωνιών;

Είμαι ενήμερος για την Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2024 και είναι αυτονόητο πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο – απαραίτητο εργαλείο για τους δήμους του “αύριο” που όλοι επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις