0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ο πολύπειρος Γιώργος Μουρούτης ρίχνεται στην μάχη της 9 ης Ιουνίου με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Για αυτή τη νέα πρόκληση μιλά στην TODAY PRESS.

– Είστε υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες ευρωεκλογές. Πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;

Είναι μεγάλη τιμή όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας σου ζητάει να συμμετέχεις σε μια μάχη. Διότι πρόκειται για μια μάχη ταυτοτική για την πατρίδα μας. Είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Είναι μια μάχη αξιών.

– Θα σας ζητήσω να συστηθείτε.

Έχω διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά το 2012, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όταν η χώρα έδινε τη μάχη να κρατηθεί στην Ευρώπη. Ήταν μια μάχη που μας γέμισε εμπειρίες, μας έκανε πιο έμπειρους αλλά και πιο έμπυρους. Από το 2015 είχα τη δική μου διαδρομή στον επαγγελματικό στίβο,  στην ιδιωτική οικονομία, στην ιδιωτική αγορά. Είμαι επιχειρηματίας στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων. «Βγάζω βιβλία» και νομίζω ότι αυτή μου η ιδιότητα με κάνει, αν θέλετε, και πιο υποψιασμένο σε ζητήματα που αφορούν και στην επιχειρηματικότητα αλλά και στον πολιτισμό με τα οποία θα ήθελα να ασχοληθώ αν ο κόσμος με τιμήσει με την ψήφο του. Πριν από την πολιτική μου ενασχόληση δούλεψα αρκετά χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας. Έχω διατελέσει στέλεχος σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, έχω διαχειριστεί κρίσεις και για εταιρίες αλλά και για οργανισμούς. Είχα αποφασίσει να μην βγω μπροστά στην πολιτική όμως ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή και θα δώσω τη μάχη του σταυρού με αξιοπρέπεια αλλά και με πάθος για τις ιδέες και τις αρχές και τις αξίες μας.

– Κύριε Μουρούτη, Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών κατά τη γνώμη σας;

Το διακύβευμα το έβαλε η αντιπολίτευση. Το έβαλε ο κύριος Κασσελάκης λέγοντας ότι ανεξαρτήτως αν θα είναι δεύτερος, τρίτος, αν θα πάρει 15%, 14%, 13% θα θέσει ζήτημα σταθερότητας της Κυβέρνησης και σταθερότητας της χώρας. Άρα το διακύβευμα της σταθερότητας το έβαλε ο κύριος Κασσελάκης. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του δικού του ποσοστού θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις
μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσει στις αλλαγές και εντέλει να κυβερνήσει.  Άρα το διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα της χώρας μας την επόμενη μέρα. Με δεδομένο ότι εθνικές εκλογές προβλέπονται στα επόμενα 3 χρόνια, η δυνατότητα της Κυβέρνησης να κυβερνήσει με αποφασιστικότητα είναι το ζητούμενο. Που σημαίνει ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ποσοστό το οποίο θα πάρει η Νέα Δημοκρατία, όσο πιο ισχυρή
είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει το Κράτος, να κυβερνήσει δίκαια, να καταπολεμήσει την ακρίβεια, να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην Οικονομία, να συνεχίσει μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Και το βασικότερο, να υπάρχει ένας φάρος σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή μετά την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αλλά και του πολέμου στα βόρεια σύνορά μας, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Και επίσης, το διακύβευμα έχει να κάνει και με την ουσία των ευρωεκλογών. Πόσοι από τους πολίτες που θα ψηφίσουν ξέρουν ότι το 70% των αποφάσεων που καθορίζουν τις ζωές μας, δηλαδή από τα πιο απλά, από την τιμή των καυσίμων μέχρι τα πιο σύνθετα, τα δικαιώματα των πολιτών, αποφάσεις που αφορούν στη δημοκρατία, την αγροτική πολιτική, όλα αυτά και συζητούνται και συναποφασίζονται και τελικώς ψηφίζονται στην Ευρώπη. Άρα, ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει με θετικό κριτήριο. Μπορεί να έχει τις ενστάσεις του, τις αμφιβολίες του για το εσωτερικό περιβάλλον, να έχει κάποιες αντιρρήσεις, όμως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να πάει να ψηφίσει. Γιατί θα πρέπει να αποφασίσει ότι αυτά που θα επηρεάσουν τη ζωή των πολιτών θα μπορούν να τα εκπροσωπήσουν συγκεκριμένοι άνθρωποι με συγκεκριμένη γνώση, συγκεκριμένη τεχνογνωσία και συγκεκριμένη ιδεολογία. Δεν μπορεί, κατά την άποψή μου, να στείλουμε στη Ευρώπη κάποιον ο οποίος δεν πιστεύει στην ίδια την Ευρώπη. Και νομίζω ότι και αυτό είναι και το κρίσιμο διακύβευμα και για εμάς τους υποψηφίους, να πείσουμε τους πολίτες να μας ψηφίσουν με θετικό πρόσημο και όχι με βάση την χαλαρή διάθεση για ψήφο στις ευρωεκλογές.

– Σε ποιους τομείς, εφόσον εκλεγείτε, θα δώσετε βάρος;

Κοιτάξτε, δεν θέλω να μιλήσω για τα πολύ μεγάλα, τα αυτονόητα, δηλαδή πχ την κοινή αμυντική πολιτική, τα ενεργειακά, τα οποία ούτως ή άλλως είναι σημαντικά και θα δοθούν συνολικές μάχες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θέλω να μιλήσω για 4 άξονες που εγώ προσωπικά θέτω ως προτεραιότητά μου. Ο πρώτος είναι το δημογραφικό. Είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη γερνάει και στόχος μου είναι να ενσωματώσω πολιτικές και να ενθαρρύνω πολιτικές που θα δίνουν στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια και να βοηθήσουν στη βελτίωση του προβλήματος αυτού. Δεύτερος άξονάς μου είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας και η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να φαίνεται λίγο μακρινό όμως τελικά δεν είναι καθόλου έτσι.
Γιατί αφορά σε δικαιώματα, προκλήσεις, ζητήματα που άπτονται της ιδιωτικότητας, όπως για παράδειγμα είναι η υγεία. Η προσπάθειά μου θα εστιάσει και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση,
υπό όρους και συνθήκες που θα είναι αντίστοιχες με τις προκλήσεις της εποχής. Ο τρίτος άξονας είναι ο τομέας του πολιτισμού. Ο τομέας του πολιτισμού είναι κάτι το οποίο εγώ το γνωρίζω, είναι η δουλειά μου, είναι η ζωή μου. Για παράδειγμα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι για να εκδοθεί ένα βιβλίο απασχολούνται 50 διαφορετικές ειδικότητες. Από τον συγγραφέα, τον επιμελητή, τον φωτογράφο, τον άνθρωπο που κάνει την στοιχειοθεσία, τον βιβλιοδέτη, τον βιβλιοπώλη. Ο πολιτισμός ούτως ή άλλως είναι η μήτρα και το μέλλον της Ευρώπης. Είναι οι αρχές και οι αξίες της. Πιστεύω ότι θα είμαι χρήσιμος σε αυτόν τον τομέα και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο και για την πατρίδα μας να προσελκύσουμε και κεφάλαια ανάδειξης αλλά και στήριξης του πολιτισμού και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Ο τελευταίος τομέας αφορά στην κλιματική αλλαγή, τομέας που χρειάζεται άμεσες προτεραιοποιήσεις. Άλλωστε βλέπουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, την αύξηση της θερμοκρασίας που αφορούν άμεσα στη ζωή μας. Για παράδειγμα πόσοι κάνουν τη διασύνδεση ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει μια τεράστια αύξηση στην τιμή του λαδιού; Δηλαδή έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και άρα το λάδι έχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή του να αυξάνει; Και κάτι ακόμα, πρέπει να σας πω ότι θέλω να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας. Δηλαδή να αποτελέσω μια φωνή, έναν δίαυλο των απλών ανθρώπων με την Ευρώπη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις