Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Η συζήτηση γύρω από την δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις που εκφράζονται έχουν τεθεί από την αρχή τους σε λάθος βάση. Κυριαρχεί η άποψη ότι με την δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα φτάσουμε σε μία εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Πώς τεκμηριώνεται αυτό;
Πολλοί ισχυρίζονται πως οι οικογένειες που έχουν χρήματα, θα στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και άρα θα λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση και παροχές, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν και επομένως τα παιδιά τους θα πρέπει να φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια.
Αρχικά, ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα μας είναι, ούτως ή άλλως, ανεξάρτητος. Εάν η πορεία που ακολουθούν τα ελληνικά ΑΕΙ -η πλειοψηφία αυτών- είναι καθοδική, αυτό δεν οφείλεται στην ύπαρξη αντίστοιχων ιδιωτικών στην Ελλάδα, αλλά σε σειρά άλλων λόγων που έχουν εντοπιστεί στο μακρινό παρελθόν.
Κομματισμός, καταλήψεις, αδιαφάνεια, και συντεχνίες, βρίσκονται στο τραπέζι χρόνια τώρα μαζί με την κακοδιαχείριση στα δημόσια πανεπιστήμια.
Προφανώς, δεν ευθύνεται για αυτό η ιδιωτική παιδεία, η οποία παραμένει ως ζητούμενο στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, είτε υπάρξουν στη χώρα μας, είτε όχι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να φτιάξει τα δημόσια και να τα ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα κατάταξης στις διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης.
Θετικά μπορεί να υπάρχουν, αν τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα λειτουργήσουν φυσικά με προϋποθέσεις. Δηλαδή, να είναι πανεπιστήμια πρώτης γραμμής με παραρτήματα αντίστοιχα της χώρας προσέλευσής τους.
Αυτό από μόνο του θα βελτιώσει το brand της Ελλάδας και φυσικά θα αποτελέσει έσοδο. Ας αναλογιστούμε τις χιλιάδες των φοιτητών που θα προτιμήσουν μακροπρόθεσμα την χώρα μας για να φοιτήσουν 3, 4 ή 5 χρόνια.
Η χώρα που υποτίθεται ότι έδωσε τα φώτα της στην παγκόσμια κοινότητα, προ 2.500 ετών, σήμερα κρατά κλειδωμένες τις πόρτες της σε αλλοδαπούς φοιτητές που δεν μιλούν ελληνικά μέχρι φέτος. Μην βλέπουμε μόνο το αρνητικό και μην μένουμε στις πορείες και τους κλειστούς δρόμους
Στο άκουσμα της δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ, ήδη υπάρχει αντίδραση από τα κρατικά πανεπιστήμια. Η ιατρική σχολή Κρήτης παρουσίασε το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμά της, το οποίο έγινε ανάρπαστο. Ανταγωνισμός γόνιμος και ελπιδοφόρος. Οι θέσεις έκλεισαν την πρώτη μέρα έναρξης και μάλιστα οι φοιτητές από το Ντουμπάϊ, την Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ, ήταν αυτοί που με τους ευρωπαίους κατέκλεισαν τις θέσεις.
Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις.
Ας δούμε αυτή της εξέλιξης και του κέρδους μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό.