0

Έκκληση στους Ευρωπαίους για κατανάλωση λιγότερου αλατιού, απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για 4 στους 10 θανάτους στην Ευρώπη,  ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

51 από τις 53 χώρες της Ευρώπης, έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η  υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο νωρίς ένα άτομο συνηθίσει στην κατανάλωση του άλατος, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται το άτομο αυτό στην ανάπτυξη υπέρτασης.

Για αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να μην συνηθίζουν τα αλμυρά φαγητά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Watchlist