0

Κατά γενική ομολογία οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  Για  πρώτη φορά μετά το 2000 ο Περισσός κέρδισε πέντε δήμους , αύξησε τα ποσοστά του και φαίνεται να ενίσχυσε την επιρροή του σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, για το ΚΚΕ δεν άλλαξαν και πολλά ως προς την  προετοιμασία για τις εκλογές. Επιλογές προσώπων  του στενού πυρήνα του κόμματος αλλά ευρύτερης αποδοχής, ήταν ο κανόνας που καθόρισε το σύνολο των υποψηφίων. Τη δυσκολία της συγκρότησης  των ψηφοδελτίων (έπρεπε να βρεθούν χιλιάδες υποψήφιοι) την ξεπέρασε με την «επιστράτευση»  μελών και στελεχών του κόμματος αλλά και άτομα από όμορους πολιτικούς χώρους τα οποία δεν βαρύνονταν με αμφιλεγόμενες δράσεις.

Το έγκαιρο «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων έδωσε την ευκαιρία για δουλειά «πόρτα –πόρτα», ενώ για πρώτη φορά δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων με «ονοματεπώνυμο» κάτι που εκτιμήθηκε θετικά από τους πολίτες.

Από κει και πέρα, σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ είχε να   προβάλλει «ως μέτρο σύγκρισης»  την περίπτωση του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη, ο οποίος κατά γενική ομολογία  λειτούργησε διαφορετικά.  Έκανε έργα με το μικρότερο δυνατό κόστος, ενώ έκανε παρεμβάσεις σε κοινωνικό επίπεδο αποδεκτές από το σύνολο των Πατρινών οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν για τρίτη θητεία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στους επαρχιακούς δήμους οι υποψήφιοι χρησιμοποιούσαν πολλές φορές το όνομα του Πελετίδη ως μια χειροπιαστή απόδειξη «φιλολαϊκής διοίκησης».

Η περίπτωση του Πελετίδη λειτούργησε θετικά, αλλά σε αυτές τις εκλογές κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τις συγκυρίες οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, εκπέμποντας  θολά μηνύματα με τον πρόεδρο Κασσελάκη να ακροβατεί μεταξύ του Τικ-Τοκ, της εσωτερικής αντιπολίτευσης και της εξ απαλών ονύχων αδυναμίας της Κουμουνδούρου να αφήσει το αποτύπωμά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ελάχιστες περιπτώσεις  κατάφερε να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο, ενώ στην αναμπουμπούλα πολλά μέλη και στελέχη του, τοπικά, στοιχήθηκαν πίσω από υποψηφίους οι οποίοι, αν και δήλωναν ανεξάρτητοι , ήταν δραστήρια μέλη άλλων κομμάτων.

Το κενό 

Το κενό αυτό, πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να το καλύψουν ψηφίζοντας «Λαϊκή Συσπείρωση». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 26 δήμους τα ποσοστά του κυμάνθηκαν από 15 έως 46,12% (Ικαρία) σχεδόν διπλάσια από τις προηγούμενες εκλογές.

Το αξιοσημείωτο σε πολλές περιοχές είναι το γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή και επικεφαλής συνδυασμών στις εκλογές του 2019 προσέγγισαν το ΚΚΕ για να συμμετάσχουν στους συνδυασμούς του χωρίς να γίνουν αποδεκτά! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση σε μεγάλο δήμο της Ηπείρου όπου επικεφαλής συνδυασμού, το όνομα του οποίου είχε αρνητική δημοσιότητα, ζήτησε συμπόρευση με τη Λαϊκή Συσπρείρωση αλλά «έφαγε πόρτα». Η θέση του ΚΚΕ ήταν καθαρή σε αυτές τις εκλογές: «Δεν πρόκειται να γίνουμε πλυντήριο για κανέναν».

Πως ερμηνεύει τα αποτελέσματα το ΚΚΕ 

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Με τη λογική αυτή δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μα ακόμη φορά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ:   «Οι όψιμες αντικυβερνητικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ “καταψηφίστε του εκλεκτούς του Μητσοτάκη” ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη υποκρισία, αφού σε μεγάλους δήμους και Περιφέρειες, στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, είτε ο ένας, είτε ο άλλος, είτε και οι δύο μαζί, είχαν κοινούς “εκλεκτούς” με τον Μητσοτάκη».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης  ότι «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως κεντρικής πολιτικής μάχης. Προσπάθησε να σπάσει το κλίμα της “βουβαμάρας” που συνειδητά επιδίωξαν να διαμορφώσουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, προκειμένου να μείνει ο λαός στο σκοτάδι και να θολώσουν το κριτήριο της ψήφου, ότι δήθεν αφορά κάποια στενά τοπικά προβλήματα».

Το αν η ερμηνεία αυτή έχει βάση θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτές τις εκλογές οι συγκυρίες ήταν υπέρ του ΚΚΕ και ότι ο λαός επιβράβευσε τη σταθερή πολιτική του θέση, μέσα στο γενικό κλίμα της σύγχυσης που κυριαρχεί από το 2019 και μετά.

Το ΚΚΕ  μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να εκλέξει δικούς του δημάρχους στην Ικαρία από την πρώτη Κυριακή, την Πάτρα, την Καισαριανή, την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι και τον Τύρναβο και αυτή η εξέλιξη ανοίγει έναν νέο κύκλο για τον Περισσό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις