Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αμιγώς πολιτική ακόμη και στις οικονομικές της διαστάσεις, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλά για την τραγωδία με τις αμαξοστοιχίες στα Τέμπη, για τις επικείμενες εκλογές και την ανάγκη, όπως λέει, η χώρα να αποκτήσει κουλτούρα εθνικής συνεννόησης με κυβερνήσεις συνεργασίας. Απαντά στο σενάριο -που διακινήθηκε έντονα- να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και προαναγγέλλει ότι το Επιμελητήριο θα καταθέσει άμεσα πρόταση αλλαγής των όρων χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς όφελος των ΜμΕ. Εξηγεί ότι πρέπει να επιχορηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αλλιώς η εικόνα της αγοράς σε λίγα χρόνια θα είναι ολιγοπωλιακή με 600 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις.
«Το εθνικό πένθος που ζούμε όλοι, η τραγωδία στη Λάρισα, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να αφουγκραστούν όλοι. Και ταυτόχρονα να αφυπνίσει όλους για το ότι πρέπει να γίνει μια εθνική τραγωδία για να πάρουμε αποφάσεις…
Ασφαλώς και οι ευθύνες δεν είναι σημερινές, έχουν βάθος χρόνου. Υπάρχουν οι σημερινές ευθύνες στην Κυβέρνηση που χειρίστηκε το θέμα, στη λειτουργία όμως συνολικά του σιδηρόδρομου, οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες και κρατούν 20 χρόνια πίσω. Σε αυτή τη χώρα, σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία και την οικονομία, επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Και τα θέματα της οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θέματα της εθνικής ανεξαρτησίας, ακόμη με την εθνική μας υπόσταση. Και ένα τέτοιο θέμα είναι και η λειτουργία των σιδηροδρόμων, των νοσοκομείων, αλλά και της παιδείας. Πρέπει να έρθει επιτέλους η στιγμή όπου ο πολιτικός κόσμος της χώρας μπορεί να συμφωνήσει σε 10 πράγματα – ας κρατήσουν τις διαφωνίες τους για τα υπόλοιπα- που μπορούν να κρατήσουν τη χώρα όρθια. Όταν είμαστε ισχυρή χώρα, υπάρχει και ο χώρος διαφωνίας σε επιμέρους θέματα. Η τραγωδία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή.
- Οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και είναι πολύ πιθανόν να μη βγει «λευκός καπνός». Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο πώς επηρεάζεται η επιχειρηματικότητα και η οικονομία συνολικά από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η έκβαση των πολιτικών εξελίξεων για την οικονομία και το επιχειρείν;
Πάντα οι εκλογές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα τόσο για τις επενδύσεις, όσο και για την κατανάλωση. Όταν έχουμε εκλογές, υπάρχει μια ανασφάλεια, μειώνονται οι επενδύσεις, περιμένουν όλοι να δουν τι θα συμβεί σε αυτή τη χώρα, ο καταναλωτής κρατά τα χρήματά του -διότι φοβάται για το αύριό του- άρα, όποτε και αν γίνουν, είναι εις βάρος της οικονομίας. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Το ερώτημά σας έχει μια μεγαλύτερη διάσταση για εμένα. Είτε οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική είτε με ενισχυμένη, θα πρέπει να καταλάβουμε ως χώρα ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως όλη η Ευρώπη. Να μιλήσουμε και για κυβερνήσεις συνεργασίας. Φανταστείτε αν και η δεύτερη Κυριακή δεν βγάλει Κυβέρνηση. Τι θα κάνουμε; Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές; Αυτό θα σήμαινε καταστροφή της οικονομίας της χώρας.
Άλλωστε, τα 5 κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στην Ευρώπη. Μα εφόσον ανήκουμε στην Ευρώπη, το 90% των αποφάσεών μας- ας μην κρυβόμαστε- είναι αποφάσεις που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα υπάρχει χώρος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων στο να δούμε τον τρόπο που θα λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία στο μέλλον. Σήμερα, σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και στη δική μας χώρα; Γιατί δεν μπορούν τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν στο ποιο είναι το εθνικό συμφέρον, να συμφωνήσουν σε αυτό και ας κρατήσουν κάποιες διαφωνίες για το πολιτικό τους αφήγημα – που είναι σεβαστό- για τα υπόλοιπα.
Η απάντησή μου λοιπόν είναι ότι ακόμη και από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να γίνει Κυβέρνηση Συνεργασίας διότι οι επαναλαμβανόμενες εκλογές μόνο ζημιά επιφέρουν στην οικονομία και τη χώρα. Επίσης, δεν είμαι υπέρ ότι μία Κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να αποτελείται μονοκομματικά από κάποιους, αλλά θα πρέπει να αφορά σε ευρύτερες συνεργασίες ικανών ανθρώπων – και ικανούς ανθρώπους μπορούμε να βρούμε σε πολλούς διαφορετικούς χώρους- που μπορούν να διοικήσουν καλύτερα τη χώρα.
- Θα αντιτάξουν πολλοί ότι «κουλτούρα εθνικής συνεννόησης δεν έχουμε».
Πολλές κουλτούρες δεν είχαμε. Λέω πάντα ένα παράδειγμα: Πριν από 30-40 χρόνια πετάγαμε τα σκουπίδια έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, πράγμα που δεν κάνουμε σήμερα. Καταλάβαμε ότι δεν πρέπει να τα πετάμε….Όπως αποφασίσαμε να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να έχουμε και ευρωπαϊκή νοοτροπία. Και αυτό σημαίνει συνεργασίες όλων των ανθρώπων. Αφού όλοι θέλουν το καλό της χώρας, μπορούν να συνεννοηθούν τα πολιτικά κόμματα με το πρώτο κόμμα.
- Ορισμένοι σας χαρακτηρίζουν ακόμη και «πολέμιο» της Κυβέρνησης, ότι χρησιμοποιείτε οξεία αντικυβερνητική ρητορική. Τι απαντάτε;
Στα 12 χρόνια που είμαι πρόεδρος του Επιμελητηρίου και στα 23 που ασχολούμαι συνολικά, πάντα τα έχω καλά με την εκάστοτε αντιπολίτευση…
Η σημερινή κυβέρνηση έλεγε πριν από 4 χρόνια ότι είμαι ο καλύτερος πρόεδρος στην Ελλάδα, όταν ήταν στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, η τωρινή αντιπολίτευση λέει ότι τα λέω καλά. Πάντα αυτό συνέβαινε.
Κοιτάξτε, ως πρόεδρος του ΕΕΑ έχω μια συγκεκριμένη αποστολή, την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Στα 12 χρόνια που είμαι πρόεδρος του Επιμελητηρίου πέρασαν 5 κυβερνήσεις και κανείς δεν μπορεί να μου καταλογίσει ότι την ίδια υπεράσπιση που έκανα για τις ΜμΕ τότε, δεν κάνω και σήμερα. Η δική μου αποστολή είναι συγκεκριμένη, η μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσει, να αποτελεί ζωντανό κομμάτι της οικονομίας της χώρας.
- Μου λέγατε νωρίτερα ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θα καταθέσει άμεσα πρόταση στην Κυβέρνηση ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά τα περισσότερα χρήματα που έρχονται στη χώρα μετά το σχέδιο Μάρσαλ. Ο ίδιος ο υποδιοικητής της ΤτΕ, πρόσφατα σε εκδήλωση που παραβρεθήκαμε μαζί, παραδέχτηκε ότι το 1,7 δισεκ € που έχει δοθεί μέχρι τώρα, έλαβαν συνολικά 112 επιχειρήσεις, δηλαδή μεσοσταθμικά 15 εκατ. € η καθεμία. Ξέρετε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν επενδύσεις τέτοιου ποσού; Ως τώρα δίνονται χρήματα σε επιχειρήσεις που στην καλύτερη περίπτωση απασχολούν μέχρι 250 άτομα. Όμως, το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα έχει μέχρι 10 άτομα. Το πώς μοιράζονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ είναι απόφαση της Κυβέρνησης. Μπορεί λοιπόν η Κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα με κριτήρια που θα ευνοούν και τις μικρότερες επιχειρήσεις, δηλαδή τα χαμηλότοκα δάνεια να δοθούν σε ποσά των 200.000 ευρώ και όχι άνω του ενός εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει επιχορηγήσεις με λιγότερα κριτήρια ώστε το 6% των ωφελούμενων επιχειρήσεων να γίνει 30% – 40%. Δεν έχω την αυταπάτη ότι μπορούν να δοθούν τα πάντα σε όλους, αλλά πρέπει να αλλάξουν οι όροι. Άλλωστε και μεγάλο μέρος των ανθρώπων που στηρίζουν την Κυβέρνηση έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις. Υπενθυμίζω ότι 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακές, άρα το ζήτημα είναι και κοινωνικό. Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει ότι το μέλλον της οικονομίας μας είναι σε λίγα χρόνια να υπάρχουν 600 επιχειρήσεις εις βάρος των χιλιάδων επιχειρήσεων; Βλέπουμε ουσιαστικά το σχέδιο Πισσαρίδη, όπου το 50% θα κλείσουν;
- Συζητείται πολύ το ενδεχόμενο να είστε υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Τι λέτε;
Η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ ενδιαφέρων χώρος, άλλωστε έχω χρηματίσει σε αυτήν από το 1990 έως το 1998. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της Αττικής θα ήταν μια πολύ καλή σκέψη, αλλά θα έλεγα ότι σίγουρα σε μια τέτοια εποχή, δεν μπορώ να αφήσω τον χώρο που υπηρετώ ήδη 25 χρόνια – τον χώρο των Επιμελητηρίων, των μικρομεσαίων. Πρώτη επιλογή μου ήταν και παραμένει η υπεράσπιση του κλάδου όπου βρίσκομαι, όπου έχω δώσει τη ζωή μου και θα συνεχίσω να στρατεύομαι στην υπηρεσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
– Ωστόσο, αν σας ζητηθεί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους θα το σκεφτόσασταν;
Το αφήγημά μου πάντα ήταν ότι όπου και να βρίσκομαι θα πρέπει να εκπροσωπώ το σύνολο και όχι το μέρος. Ασφαλώς και αν γινόταν μια πρόταση από διαφορετικά κόμματα για την υποψηφιότητά μου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εκφραζόταν το σύνολο των κλάδων, των τάσεων της κοινωνίας- θα ήταν μια τιμητική πρόταση. Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η προϋπόθεση. Αν υπήρχε θα το σκεφτόμουν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου