0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αντρέας Κιντλ, μιλά στον Κώστα Λασκαράτο

Την προηγούμενη 15ετία, οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας πέρασαν πολλές φορές δια πυρός και σιδήρου. Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και η σκληρή στάση εκπροσώπων του Βερολίνου σε πολλά ζητήματα, δημιούργησαν συχνά μια τεταμένη κατάσταση και επιδείνωσαν τις σχέσεις των δυο λαών. Έξι χρόνια μετά από την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια (τον Αύγουστο του 2018), τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει ριζικά και η Γερμανία είναι πια η τιμώμενη χώρα στην 88 η ΔΕΘ, στο μεγαλύτερο ίσως γεγονός της χρονιάς.

Η TODAY PRESS, συνάντησε τον φιλέλληνα Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κιντλ, στην «έδρα» του, στην Πρεσβεία στο Κολωνάκι, λίγο πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.

Τι σημαίνει για το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων η επιλογή της χώρας σας, ως τιμώμενη, στη φετινή ΔΕΘ;

Η επιλογή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Με περισσότερους από 130 εκθέτες πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική συμμετοχή σε έκθεση του εξωτερικού τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται και για μία από τις μεγαλύτερες παρουσίες τιμώμενης χώρας στην ιστορία της ΔΕΘ. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο μέσω του Αντικαγκελάριου και Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος δρος Ρόμπερτ Χάμπεκ και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Γεωργίας και Διατροφής κ. Τζεμ Έζντεμιρ. Θα παραβρεθούν, επίσης, αρκετοί Υφυπουργοί. Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές, πόσο σημαντικό είναι για εμάς αυτό το γεγονός. Επιπλέον, η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ συμπίπτει με την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και την επέτειο των εκατό πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.  Κατά τη γνώμη μου, η παρουσία της Γερμανίας στη ΔΕΘ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να οδηγηθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών σε ένα άλλο επίπεδο.

Με ποιον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί των 2 χωρών, μέσω της Διεθνούς Εκθέσεως;

Το τεράστιο ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στη ΔΕΘ αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για διμερή συνεργασία στον τομέα της οικονομίας. Το εύρος εκπροσώπησης των εκθετών περιλαμβάνει από νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλα εμπορικά ονόματα, που είναι γνωστά σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Περιλαμβάνει, επίσης, από ιδιαιτέρως εξειδικευμένα ερευνητικά ιδρύματα έως προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η προσφορά θα καλύψει, μεταξύ άλλων, και ζητήματα του μέλλοντος, όπως η ψηφιοποίηση, οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, οι υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων, η υγεία, η εκπαίδευση και η έρευνα καθώς και η πολιτική προστασία. Υπό το σύνθημα “Hallo Ελλάδα“ θα αξιοποιήσουμε τη ΔΕΘ, επίσης, για να παρουσιάσουμε την ελληνογερμανική συνεργασία όχι μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά σε όλο το εύρος της. Έτσι, θα εκπροσωπούνται, για παράδειγμα, με δικά τους περίπτερα και σε διάφορα σημεία του προγράμματος της ΔΕΘ το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Θα εκπροσωπηθεί, επίσης, η πόλη της Λειψίας, για την οποία η ΔΕΘ αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο, προκειμένου να γιορτάσει τα 40 χρόνια αδελφοποίησης με τη Θεσσαλονίκη. Ο Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και Υφυπουργός κ. Sören Bartol θα λάβει μέρος το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων σε μία σειρά εκδηλώσεων στο Περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο θα συμμετάσχει σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην πολιτιστική κληρονομιά. Η Γερμανία θα είναι, ωστόσο, παρούσα στην πόλη κι εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως για παράδειγμα στην εκδήλωση της περίφημης ομάδας χορού «Sasha Waltz & Guests» στις 8 κι 9 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτή η εντυπωσιακή πληθώρα δραστηριοτήτων, εκ των οποίων εδώ μπορώ να αναφέρω μόνο ορισμένες, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη κι εμβάθυνση των ήδη υφιστάμενων πολύπλευρων σχέσεων στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών.

Αντρέας Κιντλ: Ο Ελληνόφωνος πρέσβης με τις σπουδές στην αρχαία ελληνική γραμματεία

Ο κύριος Αντρέας Κιντλ είναι από τις 27 Σεπτεμβρίου 2023 επισήμως ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Οι δεσμοί του με την χώρα μας ωστόσο είναι στενοί καθώς την επισκέπτεται σταθερά εδώ και 40 χρόνια. Πέραν τούτου, ο Πρέσβης διαθέτει σπουδές στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, στην επίσημη σελίδα της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Αντρέας Κιντλ έχει σπουδές αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γερμανικής φιλολογίας, ισλαμικών επιστημών και φιλοσοφίας στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, Βόννης, της Οξφόρδης και της Αλεξάνδρειας, Πτυχίο Magister Artium.

Ο Γερμανός Πρέσβης αποτελεί στο εξωτερικό τον προσωπικό εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Προέδρου απέναντι στον ξένο αρχηγό κράτους. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός πως τη θέση αυτή καταλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος τρέφει βαθιά και ειλικρινή αισθήματα φιλίας για την Ελλάδα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις