0

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε χθες την αναθεώρηση του Συντάγματος της Γερμανίας για τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δις. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα -μαμούθ της χώρας.

Μετά και την πρόσφατη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού με τη συντηρητική αντιπολίτευση οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία – 567 υπέρ, 96 κατά και 20 αποχές – την έκτακτη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» αναφορικά με το ύψος του επιτρεπόμενου δανεισμού.

Το εξοπλιστικό – μαμούθ είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στα τέλη Φεβρουαρίου, μόλις τρεις μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε μια απρόσμενη δήλωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ- με αντικαγκελάριο τον Σολτς- τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν προχωρούσαν.

Μιλώντας πριν την ψηφοφορία ο Φιλελευθέρος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, το κόμμα του οποίου συνήθως βάζει φρένο στις μεγάλες κρατικές δαπάνες, υπογράμμισε τη σημασία του εξοπλιστικού προγράμματος, συγκρίνοντάς το με τις αποφάσεις της Γερμανίας τη δεκαετία του 1950 για επανεξοπλισμό και ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης», είπε. Από την πλευρά της η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η Γερμανία πρέπει να διαθέτει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί τις αξίες της και τους συμμάχους της.

Επί σειράν ετών η Γερμανία δεν εκπλήρωνε το στόχο του ΝΑΤΟ κάθε κράτος μέλος να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, προκαλώντας εκνευρισμό στους συμμάχους. Το νέο πακέτο έρχεται επίσης να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα στα εξοπλιστικά προγράμματα, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως διαπίστωσε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, να είναι λιγότερο από το 30% των γερμανικών πολεμικών πλοίων «πλήρως επιχειρησιακά» και πολλά από τα αεροσκάφη της πολεμικής της αεροπορίας να μην είναι αξιόπλοα.

Πώς θα αξιοποιήσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας τα 100 δισ. ευρώ

Τη μερίδα του λέοντος από το ειδικό ταμείο – κάπου 41 δισ. ευρώ – αναμένεται να πάρει η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας, που έχει βάλει εδώ και καιρό στη λίστα των επιθυμιών της τα μεταγωτικά ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing προς αντικατάσταση των CH-53 που έχουν συμπληρώσει περίπου μισό αιώνα υπηρεσίας και ήταν πλέον σχεδόν αδύνατη η εύρεση ανταλλακτικών γι’ αυτά.

Στη λίστα με τα ψώνια του γερμανικού υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνονται και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, που διαθέτουν ήδη άλλοι νατοϊκοί σύμμαχοι, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία. Η Bundeswehr θέλει να αγοράσει 35 τέτοια υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς ώστε να αντικαταστήσει το στόλο των γηρασμένων βομβαρδιστικών Tornado. Μεγάλο μέρος του ποσού θα διατεθεί και Eurofighter της Airbus, που διαθέτει, άλλωστε, μεγάλο εργοστάσιο στη Βαυαρία.

Πολεμικά drones, πλοία και στρατιωτικά οχήματα

Η γερμανική κυβέρνηση παραμέρισε τις χρόνιες ενστάσεις για την αγορά drones για την άμυνά της, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε γι’ άλλη μια φορά πόσο χρήσιμα για τις στρατιωτικές επιτυχίες είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αγοράζει τώρα τα κατάλληλα όπλα για τα Heron TP drones που παρήγγειλε από το Ισραήλ.

Το πολεμικό ναυτικό της Γερμανίας θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ για την αγορά υποβρυχίων U12, φρεγατών και κορβετών καθώς και μικρών πολεμικών σκαφών «πολλαπλών ρόλων». Στο στρατό ξηράς θα διατεθούν περί τα 17 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, ενώ μακροπρόθεσμα η Bundeswehr επιδιώκει την αντικατάσταση των αρμάτων μάχης Leopard 2 με νέα που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τη Γαλλία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις