0

Ο Ζουστίν Αστρούκ έπεσε πρόσφατα θύμα επίθεσης αγνώστου με σύριγγα.

Ο 24χρονος φοιτητής, από την πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, αφηγήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua πως τρυπήθηκε με σύριγγα ενώ παρακολουθούσε μια συναυλία στις 21 Μαΐου. Στεκόταν κοντά στη σκηνή όταν του έγινε η ένεση μιας άγνωστης ουσίας στον μηρό.

«Στη συναυλία όλα πήγαν καλά. Δύο ημέρες αργότερα, ενώ έκανα ντους, συνειδητοποίησα ότι είχα ένα περίεργο σημάδι στον μηρό μου. Είχα δει κάποιες φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως κατάλαβα ότι υπήρχε πρόβλημα. Συνέκρινα το σημάδι με τις εικόνες και διέκρινα ομοιότητα», θυμάται. Ο Αστρούκ δηλώνει ότι, προς έκπληξή του, δεν ένιωσε τίποτα κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν αναφερθεί αρκετές επιθέσεις με σύριγγες σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV ανέφερε 319 τέτοια περιστατικά μόνο σε νυχτερινά κέντρα. 275 θύματα επιθέσεων με σύριγγες έχουν προβεί σε καταγγελίες στην αστυνομία.

Επιθέσεις με σύριγγα: Άγνωστα τα κίνητρα των δραστών

Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ οι ενέσεις είχαν γίνει σε διάφορα σημεία του σώματος.

«Οι επιθέσεις με σύριγγες ξεκίνησαν αρχικά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στη Γαλλία», λέει η Λεϊλά Σαουασί, μια φαρμακοποιός στο Παρίσι. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό το φαινόμενο: τι είδους σύριγγες χρησιμοποιούνται, αν γίνεται έγχυση συγκεκριμένων ουσιών και ποιες είναι αυτές», συμπληρώνει.

Ερωτήματα εγείρονται επίσης αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών, αφού στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν ανέφεραν επακόλουθες επιθέσεις.

Η Σαουασί επισημαίνει ότι οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή οι επιθέσεις σημειώνονται σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Περιστασιακά, εντοπίζονται άτομα που μεταφέρουν σύριγγες σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, αλλά μια συνήθης δικαιολογία είναι ότι προορίζονται για προσωπική χρήση, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

«Μια σύριγγα μπορεί να θεωρηθεί όπλο και μια τέτοια επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί προμελετημένη», λέει η δικηγόρος Μαρίν Ντουριγιόν. Υπογραμμίζει ότι οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει έγχυση επιβλαβών ουσιών. Διαφορετικά, η ποινή φυλάκισης μπορεί να φθάσει τα 5-7 χρόνια και το πρόστιμο να ανέλθει σε 75.000 ευρώ. Η τιμωρία για τους υπότροπους είναι ακόμη πιο σκληρή.

«Υπάρχει επίσης το συναισθηματικό σοκ για το θύμα, που πρέπει να ληφθεί υπόψη», εξηγεί η Ντουριγιόν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις