0

Όπως συχνά-πυκνά συμβαίνει στις διοργανώσεις κορυφαίου επιπέδου, απόψε το βράδυ (10/12, 21:00) «γράφεται Ιστορία», καθώς η προημιτελική αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αγγλία για το Μoυντιάλ 2022, είναι η πρώτη σε «νοκ-άουτ» φάση, για τις δύο εθνικές ομάδες που συναποτελούν με αρκετές ακόμη, την «αφρόκρεμα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζει τις σημαντικότερες από τις προηγούμενες συναντήσεις των «πετεινών» με τα «τρία λιοντάρια»:

Η πλέον πρόσφατη: 

Γαλλία-Αγγλία (3-2) σε φιλικό, στις 13 Ιουνίου 2017, στο Σεν Ντενί. Η παρουσίαση των παικτών, συνοδεύεται από την χορωδία της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, που ερμηνεύει το «Don’t look at the past with anger», του γκρουπ Oasis από το Μάντσεστερ, μια πόλη που επλήγη δύο εβδομάδες νωρίτερα από επίθεση, που είχε τραγικό απολογισμό 22 νεκρούς και πλέον των 100 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Ενα λευκό πανό με έναν κόκκινο σταυρό, στα χρώματα της αγγλικής σημαίας, αναπτύσσεται σε μια από τις εξέδρες του Stade de France, όπου οι 80.000 θεατές τηρούν ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των θυμάτων. Οι «τρικολόρ» νίκησαν, παρά την αποβολή του Ραφαέλ Βαράν, στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και τα δύο γκολ του Χάρι Κέιν. Η νίκη, ήλθε από δύο αμυντικούς, τους Σαμουέλ Ουμτιτί και Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, αλλά και τον Ουσμάν Ντεμπελέ, οι οποίοι σκόραραν για πρώτη φορά με την εθνική Γαλλίας. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Κιλιάν Μπαπέ, δεν σκόραρε (σ.σ. είχε σουτ στο δοκάρι), αλλά ήταν καθοριστικός στο γκολ του Ντεμπελέ.

Ενα συγκινητικό αφιέρωμα στο Γουέμπλεϊ:

Αγγλία-Γαλλία (2-0) σε φιλικό, στις 17 Νοεμβρίου 2015, στο Λονδίνο. Οι Αγγλοι, νίκησαν χάρη στα τέρματα των Ντελε Αλι και Γουέϊν Ρούνεϊ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεντ Ντενί, στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία της χώρας.

Οι Αγγλοι, τροποποίησαν το πρωτόκολλο πριν τον αγώνα για την περίσταση και ο εθνικός ύμνος της διοργανώτριας χώρας, το περίφημο «God Save The Queen», παίζεται πρώτα, πριν η «Μασσαλιώτιδα» (σ.σ. ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας), κατακλύσει τον ναό του αγγλικού, με τους στίχους της να εμφανίζονται στις γιγαντοοθόνες. Στην συνέχεια, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, αγκαλιάσθηκαν υπό το ζεστό χειροκτόρημα των φιλάθλων, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των νεκρών.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: 

Οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις της Αγγλίας με την Γαλλία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι… οδυνηρές για τους «πετεινούς».

Αγγλία-Γαλλία (2-0), στις 20 Ιουλίου 1966, στο Λονδίνο (1ος γύρος)
Η ομάδα του Ζαν Τζορκάεφ και του Ρομπέρ Ερμπέν, γνωρίζει την ήττα παρουσία 98.000 θεατών στο Γουέμπλεϊ, χάρη στα δύο γκολ του Ρότζερ Χαντ και αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης. Η Αγγλία θα συνεχίσει τη θριαμβευτική της πορεία μέχρι τον τελικό, όπου επικράτησε της Δυτικής Γερμανίας και κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο μέχρι σήμερα.

Αγγλία-Γαλλία (3-1) στις 16 Ιουνίου 1982, στο Μπιλμπάο, (1ος γύρος)
Οι Γάλλοι «μπαίνουν με το… αριστερό» στο… ισπανικό Μουντιάλ, κόντρα στους Αγγλους στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης (1`, 67` Ρόμπσον, 83` Μάρινερ – 25` Σολέρ). Ωστόσο, με τους Μπατιστόν, Τρεζόρ, Ζιρές, Πλατινί και Ροστό, οι «τριοκλόρ», θα φθάσουν στα ημιτελικά, όπου θ’ αποκλεισθούν από την Δυτική Γερμανία (5-4 στα πέναλτι, κ.α. και παρ. 3-3), σ΄έναν από τους συναρπαστικότερους αγώνες της Ιστορίας.

EURO 2004: Ο Ζιντάν… ανατρέπει τα πάντα

Γαλλία-Αγγλία (2-1), 13 Ιουνίου 2004, στην Λισσαβώνα

Στον πρώτο γύρο, για τον 2ο όμιλο, έγινε ένας συναρπαστικός αγώνας. Ο Φρανκ Λάμπαρντ έδωσε προβάδισμα στους Αγγλους στο πρώτο μέρος (38`), αλλά ο Φαμπιάν Μπαρτέζ απέκρουσε το πέναλτι του Ντέϊβιντ Μπέκαμ και ο Ζινεντίν Ζιντάν, με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (90`+1` και 90`+3` πεν.), χάρισε στους «πετεινούς» μία σπουδαία νίκη. Στα προημιτελικά, η Αγγλία θα αποκλεισθεί από την Πορτογαλία (6-5 στα πέναλτι, κ.α. και παρ. 2-2)και η Γαλλία από την Ελλάδα (1-0), που στην συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο, στην μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών, σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Watchlist