0

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) δήλωσαν σήμερα ότι «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε σήμερα, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπήρξαν και άλλες απόψεις. Τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

Οι ηγέτες στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργηση της αμείωτης χρήσης άνθρακα.

“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου”, αναφέρεται σε δήλωση των ηγετών που εκδόθηκε στο πέρας της συνόδου. “Αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες”, προστίθεται.

Στην δήλωσή τους, η οποία εκδόθηκε μετά την σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, οι ηγέτες καλούν τους μετέχοντες στη συνεχιζόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου να “κλιμακώσουν επειγόντως” τις προσπάθειες στη σύνοδό τους κορυφής για το θέμα του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της G20 αναφέρονται επίσης στην δήλωσή τους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι “προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συνάδοντας με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις”.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική