0

Στην επιβεβαίωση της παρουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο της G20 το Νοέμβριο στο Μπαλί, προχώρησε ο πρόεδρος της «οικοδέσποινας» Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ινδονησίας που θα ασκήσει την προεδρία του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως, αποκάλυψε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή, ότι τόσο ο Ρώσος όσο και ο Κινέζος ομόλογός του θα παραστούν στη Σύνοδο.

«Ο Σι Τζινπίνγκ θα έρθει. Ο πρόεδρος Πούτιν επίσης μου είπε ότι θα έρθει», επεσήμανε ο Ουιντόντο μιλώντας στο Bloomberg.

Και ο Μπάιντεν στη Σύνοδο της G20

Στη σύνοδο της G20 θα συμμετάσχει και ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα και το Πεκίνο είναι στο χειρότερο σημείο τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης με αφορμή την Ταϊβάν.

Δεν ήταν βέβαιο ότι ο Πούτιν και ο Σι θα πήγαιναν στο Μπαλί για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Η Μόσχα βρίσκεται απομονωμένη μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος έχει περιορίσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας Covid-19.

Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είχαν εξηγήσει τον Ιούνιο ότι ο Πούτιν είχε δεχθεί την πρόταση του Ουιντόντο, με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας θα του επέτρεπε τα ταξιδέψει.

Ουδέτερη η στάση της Ινδονησίας στον πόλεμο

Η Τζακάρτα δεχόταν πιέσεις από τη Δύση να αποκλείσει τον Πούτιν από τη σύνοδο, αφού ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τον έχει προσκαλέσει.

Πάντως, η Ινδονησία διατηρεί ουδέτερη στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ουιντόντο έχει μεταβεί από την αρχή του έτους τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα.

Επίσης, η Ινδονησία έχει καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στη σύνοδο. Ο Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G20, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο διαδικτυακά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις