«Η υπερβολή πάντα υπάρχει όταν μιλάμε για τηλεόραση ή κινηματογράφο. Εξ ορισμού η φυλακή είναι σκληρή. Νομίζω ότι το σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης στα Διαβατά επιλέχθηκε από το Netflix γιατί υπάρχει μεγάλος αριθμός φυλακισμένων που κάνουν διακίνηση λαθρομεταναστών και όλο αυτό τους οδήγησε λίγο στην υπερβολή.
Σίγουρα δεν είναι από τις πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο. Οι ελληνικές φυλακές και οι ευρωπαϊκές γενικότερα δεν ανήκουν στις σκληρότερες του κόσμου», αυτό υπογράμμισε στον Status fm και στην Έφη Παφίτου ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Φυλάκων στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, Χρήστος Τερζής.
Αφορμή ο νέος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix για τις «Πιο σκληρές φυλακές του κόσμου» στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακές Διαβατών.
Ερευνητής δημοσιογράφος έγινε εθελοντικά τρόφιμος και στις φυλακές της Θεσσαλονίκης για μια εβδομάδα περιγράφοντας ότι εκεί επικρατούν ο εκφοβισμός και η αγριότητα.
Είναι όμως έτσι;
«Προβλήματα υπάρχουν. Αυτά τα προβλήματα, στις ελληνικές φυλακές και στη δική μας στα Διαβατά, αρχίζουν από το γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από αυτόν που μπορεί να καλύψει ο χώρος. Η φυλακή μας κάθε άλλο παρά σκληρή προς τους κρατουμένους είναι. Οι συνθήκες όμως είναι σκληρές» είπε ο κ. Τερζής και περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.
«Η φυλακή των Διαβατών είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα. Ζουν 450 άτομα χωρισμένα σε τρεις ορόφους, ενώ η φυλακή μπορεί να εξυπηρετήσει 320. Έχουν υπάρξει και χειρότερες εποχές, οπότε είχαμε 550 άτομα.
Έχουμε πάνω από 25 εθνότητες από Αφρικανικές χώρες, Μαρόκο, Αλγέρι, από εμπόλεμες περιοχές, Ιράκ, Συρία, Αλβανία, Γεωργία, από παντού. Περίπου 200 άτομα από αυτά δεν ξέρουν να μιλούν ελληνικά. Άρα σκεφτείτε τί επικρατεί υπό αυτές τις συνθήκες. Φανταστείτε πόσες διαφορετικές θρησκείες, πόσα ήθη έθιμα πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικό αξιακό σύστημα, πρέπει να συμβιώσουν.
Υπάρχει φόβος μεταξύ των κρατουμένων, γίνονται φασαρίες, όπως σε όλες τις φυλακές του κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε όμως πολύ σοβαρά τέτοια επεισόδια», ανέφερε και συνέχισε:
«Είμαστε μια φυλακή που δυστυχώς έχει απ όλα τα εγκλήματα εκτός από τα σεξουαλικά. Φονιάδες, κλέφτες, άνθρωποι που έκαναν οικονομικά εγκλήματα, λαθροδιακινητές αναγκάζονται να ζουν και να προαυλίζονται όλοι μαζί. Όλοι με όλους. Φυσικά υπάρχουν συμμορίες και φασαρίες αλλά η κατάσταση δεν είναι όπως αυτά που βλέπουμε στις ταινίες”.
Αναφορικά με τους ισοβίτες ο κ. Τερζής ανέφερε ότι στις φυλακές Διαβατών υπάρχουν πολλοί, αλλά τα περισσότερα χρόνια που μένουν μέσα είναι τα 25, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν γυναίκες στη συγκεκριμένη φυλακή είπε ότι “μετά την ίδρυση γυναικείων Φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών μεταφέρθηκαν εκεί και καλύτερα γι’ αυτές. Στη θέση της γυναικείας πτέρυγας δημιουργήθηκε μια δομή μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων από το ΚΕΘΕΑ μοναδικό και συμμετέχουν οι τρόφιμοι μόνο με τη θέληση τους”.