Δίμηνη παράταση στην επιδότηση καυσίμων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να στηριχθούν οι πολίτες, καθώς η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έχουν «εκτοξευθεί».
Η παράταση στην επιδότηση καυσίμων αναμένεται, μάλιστα, να συνοδευτεί από αύξηση του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, την επέκταση της επιδότησης και για το πετρέλαιο κίνησης στην αντλία αλλά και την αναπροσαρμογή του ύψους της. Σημειώνεται ότι το Fuel Pass χρησιμοποίησαν πάνω από 2 εκατ. πολίτες.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, η κάρτα καυσίμων (Fuel Pass) και όχι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πολιτών. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να ενισχυθούν περισσότεροι πολίτες.
Για το φόρο στα καύσιμα, εξήγησε ότι αν μειωθεί θα πρέπει να δούμε τι θα φτάσει και σε ποιους καταναλωτές, ενώ με την κάρτα καυσίμων, δίδονται ευθέως τα χρήματα στο πορτοφόλι των καταναλωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση καυσίμων εξετάζεται να αυξηθεί στα 40-60 ευρώ με παράλληλη άνοδος του εισοδηματικού ορίου από τα 30.000 ευρώ στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους όπως συμβαίνει και με την επιδότηση ρεύματος ενώ για το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 λεπτά το λίτρο που ισχύει σήμερα (με τον ΦΠΑ).
Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.
Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.