0

Θωρακίζεται ο Έβρος, υπό τον φόβο απόπειρας μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει τρία επίπεδα:

Στο πρώτο, κυρίαρχο ρόλο έχουν οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων και οι στατικές δυνάμεις φύλαξης και αποτροπής σε συγκεκριμένα σημεία των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου.

Στο δεύτερο επίπεδο, έντονη συμμετοχή έχουν οι ειδικές ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, που έχουν δημιουργηθεί, ανάλογα με την κλίμακα κινδύνου του περιστατικού, ενώ στο τρίτο επίπεδο συμμετέχουν όλες οι προηγούμενες αποτρεπτικές δυνάμεις, ενισχυμένες από αντίστοιχο προσωπικό από όμορους νομούς και Αττική. Στο τρίτο επίπεδο, η ενίσχυση περιλαμβάνει και τους γνωστούς Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού, μαζί με τα ηχοβολιστικά συστήματα, drones, και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, στα σχέδια άμεσης ανταπόκρισης σε τυχόν μαζικές εισχωρήσεις μεταναστών, περιλαμβάνεται η επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των κρίσιμων σημείων πιθανής διέλευσης, σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, που δεν υπάρχει ο φράχτης, και έχει μειωθεί πολύ η στάθμη του ποταμού. Ενδεικτικά σημεία είναι από το Ορμένιο έως τα Μαράσια, από τη Νέα Βύσσα έως το Πύθιο, από Πετράδες έως Τυχερό.

Δημιουργία ειδικών ομάδων για τη φύλαξη του Έβρου

Κάποιους μήνες μετά τα πολυήμερα επεισόδια του Μαρτίου του 2020, δημιουργήθηκαν δύο 20μελείς ειδικές ομάδες, με εκπαίδευση που έλαβαν από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, και τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα σημεία του Έβρου. Οι ομάδες φορούν χακί στολή, έχουν ατομικές κάμερες, φακούς, θωρακισμένα οχήματα, ειδικό οπλισμό, δακρυγόνα, ασπίδες. Το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτές τις ομάδες θα προστεθούν ακόμη τρεις, μετά την σταδιακή εκπαίδευση των νέων συνοριοφυλάκων.

Αντίστοιχες ομάδες, βρίσκονται στα νησιά Λέσβο, Σάμο και Χίο, ενώ θα αυξηθούν κατά μία σε κάθε νησί. Τις επόμενες εβδομάδες, οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου, θα προμηθευτούν επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως φορητές θερμικές κάμερες (μονόκιαλα) με εμβέλεια 1,5 χιλιομέτρου, καθώς οι περισσότερες από τις παλιές που είχαν προμηθευτεί μετά τα γεγονότα του 2020, χάλασαν ή υπέστησαν σημαντικές φθορές.

Σήμερα οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων ειδοποιούνται για τις κινήσεις παράτυπων μεταναστών από το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που δίνει εικόνα στα πέντε κέντρα επιχειρήσεων, ωστόσο χρειάζονται τις φορητές προκειμένου και εκείνοι όταν φθάνουν στα συγκεκριμένα σημεία να έχουν την δική τους εικόνα για να επεμβαίνουν αποτρεπτικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Έβρου θα ενισχυθούν με τουλάχιστον τρία ακόμη θωρακισμένα οχήματα, και 10 ψηλά 4Χ4.

Πάντως, μπορεί ο διαγωνισμός επέκτασης του φράχτη, πιθανότατα να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, με άλλα 80 χιλιόμετρα να τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2024, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα στα αμμώδη σημεία του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικό έδαφος αλλά όχι πρόσφορα για το στήσιμο φράχτη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Οι Έλληνες, όταν πρόκειται για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας είμαστε απολύτως ενωμένοι και ισχυροί»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ-1. Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στη θωράκιση των συνόρων για την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών, στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και την ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών σε αεροδρόμια και στους τουριστικούς προορισμούς.

Δεν πρέπει κανένας Έλληνας να αμφιβάλει για την απόλυτη ετοιμότητά μας και την αποφασιστικότητα μας στον Έβρο

«Στον Έβρο, η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τον στρατό μας και με τους πολίτες, τους Εβρίτες, τους ακρίτες των συνόρων μας αποτελούν μια πανίσχυρη ασπίδα. Ασπίδα προστασίας των συνόρων μας και για αυτό δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία» τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε : « Η γειτονική μας χώρα, καλό είναι να εγκαταλείψει τέτοιου είδους απειλητικές πράξεις και προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο καιρό, γιατί δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Οι Έλληνες, όταν πρόκειται για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας είμαστε απολύτως ενωμένοι και ισχυροί». Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος στην χώρας μας 40.000 παράνομων μεταναστών και έχουν συλληφθεί 150 διακινητές.

Αν κάποιος σκέφτεται να δώσει πολιτική κάλυψη στους μπαχαλάκηδες ας το σταματήσει

«Δίνουμε μία μάχη ανάμεσα στη λογική, το αυτονόητο από τη μία πλευρά και στον παραλογισμό από την άλλη. Ανάμεσα στην ελευθερία που οφείλουμε να είναι η πρώτιστη αξία στη ζωή μας και στη βία από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε: «Τι πιο λογικό για ένα Πανεπιστήμιο να υπάρχει η βιβλιοθήκη. Τι συζητάμε τώρα, τον 21 αιώνα, σε μία χώρα που είναι Ευρωπαϊκή, πολιτισμένη και δημοκρατική. Είναι λοιπόν η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας υπέρ της ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Η Ελληνική Αστυνομία προασπίζεται τη βιβλιοθήκη και το αυτονόητο αυτό δικαίωμα φοιτητών καθηγητών, απέναντι σε μία περιθωριακή ομάδα που προκαλεί επεισόδια. Ήδη ξεκινάει η εξεταστική περίοδος και νομίζω όλα τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φοιτήτριες και οι οικογένειές τους απαιτούν την ηρεμία και την ησυχία. Επομένως αν κάποιος σκέφτεται να δώσει πολιτική κάλυψη στους μπαχαλάκηδες ας το σταματήσει».

Η ασφάλεια είναι ένα ισχυρό brand για την Ελλάδα και αυτή την τουριστική περίοδο

Για το θέμα της ασφάλεια στους τουριστικούς προορισμούς επισήμανε: «Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, τόσο των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και των επισκεπτών, των τουριστών. Κανείς δεν πάει κάπου αν αισθάνεται ανασφαλής. Η ασφάλεια είναι ένα ισχυρό brand για την Ελλάδα και αυτή την τουριστική περίοδο έχουμε στείλει ήδη 1.380 αστυνομικούς μας σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς και στις εισόδους της Ελλάδας».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις