0

Δωρεάν αξιολόγηση της ικανότητας της ισορροπίας παιδιών, ηλικίας από 5 έως 16 ετών, με εγκεφαλική παράλυση ώστε να διαπιστωθεί στην πορεία η λειτουργική κατάσταση των συμμετεχόντων αναφορικά με την ικανότητα βάδισης, αντίληψης της θέσης των μελών του σώματος στο χώρο και δύναμης των κάτω άκρων θα «τρέχει» το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για εξατομικευμένα τεστ, που θα έχουν διάρκεια οκτώ εβδομάδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος IMPULSES, το οποίο γίνεται σε συνεργασία της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Université Libre de Bruxelles του Βελγίου και το Université Jean Monnet St Etienne της Γαλλίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, από νήπια έως εφήβοι, που έχουν ικανότητα να σταθούν όρθια, χωρίς στήριξη για χρονικό διάστημα τουλάχιστο πέντε δευτερολέπτων. Η επίβλεψη των συνεδριών κατά την παρέμβαση και κατά την αξιολόγηση του κάθε παιδιού θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ στη Θέρμη.

«Είναι ένα πρόγραμμα που με χαρά φιλοξενούμε στο ΑΠΘ και αφορά την αξιολόγηση και βελτίωση της ισορροπίας των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Θα έρθουν τα παιδιά στο εργαστήριο και μέσα από βασικά τεστ θα δούμε με ποιον τρόπο ισορροπούν σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητάς του», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ, Δημήτρης Πατίκας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατίκα, το IMPULSES έχει στόχο όχι μόνο την αξιολόγηση των παιδιών αλλά και την παρακολούθηση ενός προγράμματος ώστε να βελτιώσουν την ισορροπία τους. Πρόσθεσε, δε, πως «το αποτέλεσμα που θα θέλαμε να δούμε με την ολοκλήρωσή του είναι οι μέθοδοι που θα εφαρμόσουμε να έχουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα για την ισορροπία των παιδιών, να περπατούν πιο γρήγορα, πιο σταθερά και να προωθήσουμε αυτές τις μεθόδους ώστε να τις ενσωματώσουν στις καθημερινές θεραπείες που κάνουν με τους φυσιοθεραπευτές τους και να διατηρηθεί το όφελος».

Υπεύθυνη για την ενασχόληση με τα παιδιά θα είναι η ερευνήτρια και μεταδιδάκτορας ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ, Αναστασία Παπαβασιλείου. Σύμφωνα με το πρότζεκτ, στη Θεσσαλονίκη θα ερευνηθούν 25 παιδιά και άλλα τόσα στη Γαλλία, με τα ίδια ακριβώς πρωτόκολλα και το συντονισμό των δύο εργαστηρίων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2024, με τον κ.Πατίκα να αναφέρει πως «είναι αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα αλλά ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε με αρκετή δουλειά ώστε μέχρι το 2024 να το έχουμε ολοκληρώσει και να το έχουμε δημοσιεύσει».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις