0

Σχεδόν έναν μήνα μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον κατάλογο των χωρών με καταγεγραμμένα κρούσματα προστέθηκε και η Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο περιστατικό της ενδημικής μέχρι πρότινος νόσου στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Πρόκειται για «εισαγόμενο» κρούσμα, και ειδικότερα για άνδρα που είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πορτογαλία, χώρα που μετρά ήδη 191 κρούσματα κυρίως σε άνδρες ηλικίας 19 έως 61 χρόνων.

Καθησυχαστικός είναι σε ανάρτηση του στο Facebook o καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων που ανακοίνωσε στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ.

Ο κ Μόσιαλος σημειώνει ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.

Υπενθυμίζει πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ Μόσιαλου

Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας.
Αλλά να τονίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:
1. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
2. Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
3. Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
4. Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
5. Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
6. Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις