0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Εδώ και αρκετό καιρό έχετε προσχωρήσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «όλο και περισσότεροι πλαισιώνουμε τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη που αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν το προοδευτικό κέντρο». Το ΠΑΣΟΚ τι πιστεύετε ότι εκπροσωπεί σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια, κρατώντας μία απόσταση από την ενεργό πολιτική, μπόρεσα να αξιολογήσω την πορεία της χώρας με περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Εκτίμησα την ενίσχυση της Ελλάδας στα διεθνή fora, την αμυντική της θωράκιση και την εξωτερική της πολιτική, τη δυναμική οικονομική της ανάκαμψη παρά τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, την παιδεία. Ήδη από τον Μάιο του 2023 δήλωσα δημόσια την υποστήριξή μου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. την παράταξη που καταφέρνει να ενώνει φιλελεύθερες, συντηρητικές και κεντρώες δυνάμεις.

Το ΠΑΣΟΚ έμεινε προσκολλημένο σε θέσεις του παρελθόντος. Αδυνατεί να διευρύνει τον πολιτικό του ορίζοντα και να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις. Χωρίς στρατηγική και σαφή προσανατολισμό, φάσκει, αντιφάσκει και ακροβατεί, όπως πρόσφατα στην περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και των απογευματινών χειρουργείων. Η κοινωνία όμως αποστρέφεται τους πολιτικαντισμούς και τις αόριστες υποσχέσεις. Απαιτεί σαφείς θέσεις και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές.

Δεχθήκατε σφοδρή κριτική από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Αποδέχομαι και απαντώ πολιτικά στην κριτική, οι πολιτικές διαφωνίες είναι αυτονόητες στη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, ωστόσο,  να απαντήσω στις ύβρεις και στην τοξικότητα. Όλοι γνωρίζουν πια και το στρατό των trolls στα social media που λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό τη «δολοφονία» χαρακτήρων. Oι ύβρεις όμως στην πραγματική ζωή, επιστρέφουν τελικά στους ίδιους τους υβριστές. Εγώ έχω μάθει να αντέχω και συνεχίζω να υπερασπίζομαι και να μάχομαι για όσα πιστεύω: τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την ισότητα όλων. Και σε αυτές τις μάχες δεν χωρούν μικροπολιτικές.

Έχετε εκφράσει την πρόθεση σας να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής. Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας ως Ελληνίδα πολιτικός στο Ευρωκοινοβούλιο;

Θα ήταν τιμή μου να μετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για το Ευρωκοινοβούλιο. Η πολιτική μου εμπειρία αλλά και η ακαδημαϊκή/επαγγελματική μου πορεία όλα αυτά χρόνια μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω σε βάθος τις δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαμόρφωσε επίσης την βαθιά μου πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή διάσταση συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική αναδιάρθρωση και την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Πιστεύω ακράδαντα στη συγκρότηση μιας βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι μόνο στο δημοσιονομικό άξονα αλλά και στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Πιστεύω επίσης στα κοινωνικά κεκτημένα της Ευρώπης και θέλω η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και τις διαδικασίες συναπόφασης με το Συμβούλιο μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουμε δυναμικά στην διαμόρφωση των κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή οικονομία, το μεταναστευτικό και η προστασία των συνόρων, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος. Εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία θα δώσω τη μάχη μου να ακουστούν και να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Ελλάδας στην Ευρώπη, ώστε να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την ευρωπαϊκή μας πορεία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα διλήμματα των επικείμενων ευρωεκλογών τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη, συνολικά;

Τα διλήμματα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι πολύ ισχυρά και άπτονται τόσο της ευρωπαϊκής ενότητας, όσο και την ευρωπαϊκών αξιών. Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μία εποχή γεμάτη απειλές για τη συνοχή της και τα κεκτημένα της. Η δημοσιονομική κρίση, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια έχουν ενισχύσει τις εθνικιστικές τάσεις με εύκολο σύνθημα την εθνική οικονομική κυριαρχία. Οι συσχετισμοί στο νέο ευρωκοινοβούλιο μεταξύ αυτών που αμφισβητούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και αυτών που θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της Ευρώπης. Το ίδιο καθοριστικοί θα είναι και οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ εκείνων που επιμένουν στη αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και εκείνων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος, επενδύοντας στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Το προς τα που θα κλίνει η ζυγαριά, μετά από το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών, θα καθορίσει και το μέλλον της Ευρώπης. Η ενίσχυση των δυνάμεων και της επιρροής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη.

Ποιο είναι εντέλει το δικό σας όραμα για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης;

Η Ελευθερία, η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το κράτος Δικαίου αποτελούν τις  αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατοχυρώθηκαν από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και αποτελούν την καρδιά της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Όλα αυτά τα χρόνια οι αξίες αυτές υπηρετήθηκαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Αλλά υπηρετήθηκαν. Αυτό ακριβώς είναι και το δικό μου όραμα για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών να οικοδομήσουν μία περισσότερο ανθεκτική, περισσότερο συμπεριληπτική, περισσότερο διαφανή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη. Να διασφαλίσουν την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα σε έναν κόσμο που βασίζεται πλέον σε διεθνείς κανόνες.

Και μία προσωπική ερώτηση. Σε ποια θέση ευθύνης είχατε να αντιμετωπίσετε τις μεγαλύτερες προκλήσεις;

Στο Υπουργείο Εργασίας όπου διαχειρίστηκα για μια πενταετία τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, οι προκλήσεις ήταν πολλές και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχής. Στο Υπουργείο Παιδείας η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για καλύτερα σχολεία και περισσότερες ευκαιρίες στη δια βίου μάθησης διαδραματίστηκε παράλληλα με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Αναμφισβήτητα όμως ήταν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου αντιμετώπισα τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ήταν το διάστημα 2013-14 που επιχειρήσαμε να γίνουν τα πρώτα βήματα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, να εξορθολογιστεί η οργάνωση των Υπουργείων, να θεσμοθετηθεί  η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, εν μέσω των εξωφρενικών απαιτήσεων της τρόϊκα, του ακραίου λαϊκισμού και της τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας και απομάκρυνσής της από την ευρωζώνη.   Ήταν ιδιαίτερη τιμή να συνυπηρετήσω εκείνη την εποχή με τον σημερινό Πρωθυπουργό και τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρώ όχι μόνο ως εξαιρετικά δυναμικό και ικανό πολιτικό ηγέτη αλλά και ως προσωπικότητα με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες και ανθρωπιά.

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ημέρα της Γυναίκας. Ως γυναίκα πολιτικός θα θέλαμε το μήνυμα σας.

Η 8η Μαρτίου είναι λιγότερο ημέρα γιορτής και περισσότερο ημέρα μνήμης και τιμής για όσους και όσες αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχουν γίνει πολλά βήματα αν σκεφτούμε ότι κάποιες γενιές πίσω οι ‘γιαγιάδες’ μας δεν μπορούσαν να ψηφίσουν και να ψηφιστούν, να ξεκινήσουν επιχείρηση χωρίς την άδεια του ανδρός τους, ή να έχουν ίσο μερίδιο ευθύνης στις οικογενειακές αποφάσεις.

Μένουν όμως πολλά να γίνουν ακόμη. Σήμερα οι γυναίκες αμειβόμαστε λιγότερο από τους άνδρες για ίση εργασία. Συμμετέχουμε λιγότερο στη λήψη των αποφάσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη δημόσια ζωή. Πληττόμαστε δυσανάλογα περισσότερο από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε. Φέρουμε ακόμη σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα των ηλικιωμένων, ενώ συνεχίζονται τα κρούσματα βίας, λεκτικής και σωματικής.  Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν  ακόμα περισσότερα κέντρα φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και περισσότερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων βίας.

Χρειάζεται ακόμη αλλαγή νοοτροπίας και νέα μέτρα για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,  ισότητα στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στο επιχειρείν! Είναι ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων: στις επιχειρήσεις στους δήμους, στη Βουλή την Ευρωβουλή και την Κυβέρνηση.

Σήμερα δεν υπάρχουν πια σουφραζέτες. Υπάρχουν όμως γενναίες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες και μάχονται να τις υπερβούν. Στεκόμαστε δίπλα τους με αγάπη και σεβασμό. Και συνεχίζουμε τον αγώνα για Ισότητα των Φύλων. Αυτό είναι για εμένα το νόημα της 8ης Μαρτίου!

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις