0

Oι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας γίνονται ολοένα και πιο αντιληπτές και προκαλεί ανησυχία  η παραίνεση της Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φίσερ προς τους πολίτες της χώρας της να προχωρήσουν σε… προμήθειες τροφίμων για δέκα ημέρες, προειδοποιώντας τους την ίδια ώρα για διακοπές στο ηλεκτρικό!

Σε συνέντευξή της η υπουργός, ανέφερε, σύμφωνα με την Handelsblatt, πως «οι Γερμανοί πολίτες καλό θα είναι να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα». Κληθείσα ακόμη να σχολιάσει τη γενικότερη κατάσταση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κ. Φίσερ εξήγησε πως «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις, τις πανδημίες, τις απειλές πολέμου» προτάσσοντας τη λήψη προστατευτικών μέτρων, ανάμεσα στα οποία «και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες», όπως είπε.

Πιο συγκεκριμένα, «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι» περιέγραψε η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία», ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο ενεργοποίησης και κάποιων «που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα».

Δίνοντας συνέχεια στο «προσκλητήριο» εγρήγορσης των Γερμανών πολιτών, η κ. Φίσερ δε δίστασε να απαριθμήσει τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης, στις οποίες θα πρέπει να προβούν τα γερμανικά νοικοκυριά, συνιστώντας ταυτόχρονα ψυχραιμία, αντί για πανικό. Παραπέμποντας, ωστόσο, στην ειδική λίστα της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας, αυτή κατά την Υπουργό περιλαμβάνει «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά».

Σήμα κινδύνου από Ζελένσκι

Τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας, και η οποία θα συμπαρασύρει μοιραία και άλλο προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων διεθνώς, περιέγραψε χθες ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα επισιτιστική κρίση, καθώς η Ρωσία αποκλείει ζωτικής σημασίας ουκρανικά σιτηρά» μέσω του αποκλεισμού των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, με συνέπεια να προκληθεί επισιτιστική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Υπολογίζεται, άλλωστε, ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ενώ παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις πλιατσικολογούν τα ουκρανικά γεωργικά μηχανήματα.

Για παράδειγμα, 27 αγροτικά μηχανήματα (σπαρτικές και θεριζοαλωνιστικές μηχανές) κλάπηκαν από Ρώσους στρατιώτες από την Μελιτόπολη και μεταφέρθηκαν στην Τσετσενία, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν κλειδωμένα. «Το χειρότερο θα είναι η πείνα, η οποία πλησιάζει για πολλές χώρες. . . δεν ξέρουμε τι σοδειά θα έχουμε και αν θα μπορέσουμε να την εξάγουμε. Οι τιμές ήδη αυξάνονται», προειδοποιεί ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Η στρατηγική των Ρώσων

Παρότι σχεδόν προεξοφλείται πως η έλλειψη ουκρανικού σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, στόχος, ωστόσο, των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί η επισιτιστική «ασφυξία» των Ουκρανών, ώστε να καμφθεί πιο γρήγορα η αντίστασή τους. Στην ίδια στρατηγική φαίνεται να έχει ενταχθεί και ο ναυτικός «αποκλεισμός» της Οδησσού, η οποία αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς εξαγωγείς σιτηρών διεθνώς, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, David Beasley.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία είναι «το καλάθι του κόσμου», δηλαδή η 4η χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού και η 1η σε ηλιέλαιο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τροφή που καλλιεργείται στη χώρα είναι ικανή να θρέψει 400 εκατομμύρια ανθρώπους, οι φτωχότεροι εκ των οποίων, όμως, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σχεδόν νομοτελειακά μπροστά στην αδυναμία να προμηθευθούν ακόμη και βασικά αγαθά λόγω του ράλι στις τιμές, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Τα πρώτα «θύματα»

Υπό αυτό το πρίσμα, στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις χώρες που κινδυνεύουν άμεσα από την επισιτιστική κρίση βρίσκονται η Σομαλία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, αφού εισάγουν το 80% των σιτηρών τους από το Κίεβο και ακολουθεί -δευτερογενώς- ο Λίβανος, που εισάγει το 60% των αναγκών του από τις δύο προηγούμενες χώρες. Επίσης, το 85% της κατανάλωσής τους σε σιτηρά εισάγουν και οι χώρες του Κόλπου, μόνο που έχουν προνοήσει από καιρό για ένα σχετικό ενδεχόμενο με πρώτες το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πιο απροετοίμαστη εμφανίζεται η Σαουδική Αραβία.

Το όποιο επίπεδο προετοιμασίας απέναντι σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, πάντως, αποτελεί εξίσωση με πολλές αστάθμητες μεταβλητές, καθώς Ρωσία και Ουκρανία κάλυπταν συνολικά το 30% της παγκόσμιας ζήτησης σε σιτάρι και κριθάρι, με «πελάτες» 36 χώρες (όπως Ινδονησία, Πακιστάν και Τουρκία) σε όλο τον πλανήτη. Ήδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τον περασμένο Μάρτιο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να οδηγήσει σε «μια παγκόσμια κρίση πείνας», την ώρα που οι αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σημειώνουν ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι κιόλας «αυξημένες κατά 34% από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο» κι ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Peanut