0

«Ο ρωσικός κόσμος σας είναι ένας κόσμος του φόβου», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ένας θρύλος του μπαλέτου που αυτομόλησε τη δεκαετία του 1970 και αντιτίθεται στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ο οποίος γεννήθηκε στην ΕΣΣΔ και εγκατέλειψε το Σιδηρούν Παραπέτασμα το 1974, απηύθυνε την ανοιχτή επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή το μπλοκάρισμα στην Ρωσία του ιστότοπου «Πραγματική Ρωσία» (Nastayashaya Rossia). Ο Μπαρίσνικοφ ως ένας από τους συνιδρυτές του ιστότοπου, κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι ζει σ’ έναν κόσμο του φόβου, ο οποίος «αν δεν αφυπνιστεί θα πεθάνει από τους ίδιους του τους φόβους».

Ο ιστότοπος Nastayashaya Rossia, δημιουργήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ιστότοπος συνδράμει τους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ρωσία και έχει συγκεντρώσει 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκτός από τον Μπαρίνσικοφ, συνιδρυτές του ιστότοπου είναι ο γνωστός συγγραφέας Μπορίς Ακούνιν και ο οικονομολόγος Σεργκέι Γκουρίεφ που ζουν στο εξωτερικό, επισημαίνει ο ιστότοπος Meduza. Ο ιστότοπος υποστηρίζεται από προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών όπως η συγγραφέας Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, ο μουσικός Αντρέι Μακάρέβιτς και ο δημοσιογράφος Λεονίντ Παρφιόνοφ.

Η επιστολή του Μπαρίσνικοφ στον Πούτιν

«Κύριε πρόεδρε

Οι αυλικοί Σας από τον φόβο τους έδωσαν εντολή να μπλοκάρουν τον ιστότοπο μας, τον ιστότοπο Nastayashaya Rossia. Κατανοούμε τον φόβο τους. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι έχουμε δίκιο.

Όπως και παλιά, όταν στην παιδική μου ηλικία οι λεπτόπετσοι προκάτοχοί σας, προσπάθησαν να αναθέσουν σε μένα, γιο ενός Ρώσου αξιωματικού στη Λετονία, τον ρόλο του κατακτητή, δεν τα κατάφεραν. Έμαθα τη λετονική γλώσσα και από την ηλικία των 26 ετών, έχοντας απορρίψει για πάντα τους ρόλους που μου είχαν αναθέσει οι δάσκαλοί σας, ζω ως άνθρωπος του ελεύθερου κόσμου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα! Και εξακολουθούν να με αποκαλούν Ρώσο. Ρώσο συγγραφέα αποκαλούν και τον φίλο μου Μπορίς Ακούνιν και Ρώσο οικονομολόγο αποκαλούν τον Σεργκέι Γκουρίεφ. Άνθρωποι σαν εμάς έχουν τιμήσει περισσότερο τον ρωσικό κόσμο από όλα τα ανακριβή όπλα υψηλής ακρίβειας που διαθέτετε.

Ο δικός Σας ρωσικός κόσμος, ο κόσμος του φόβου, ο κόσμος που καίει εγχειρίδια της ουκρανικής γλώσσας, δεν έχει μέλλον όσο υπάρχουμε εμείς που έχουμε εμβολιασθεί από παιδιά κατά αυτής της πανούκλας. Ο δικός μας κόσμος έχει μέλλον, παρ’ όλους τους δικούς σας αποκλεισμούς Εμείς ξέρουμε να διατηρήσουμε τις αξίες του δικού μας ρωσικού κόσμου. Όμως ο δικός σας κόσμος αν δεν αφυπνιστεί θα πεθάνει από τους δικούς του φόβους».

Εσείς γνωρίζετε, τι φοβόσαστε. Και σωστά κάνετε. Εσείς ξέρετε ποιο όπλο χτυπάει με ακρίβεια!

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβουλίας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Roskomsvoboda, o ιστότοπος Nastayashaya Rossia μπλοκαρίστηκε στις 24 Μαΐου με απόφαση της Γενικής εισαγγελίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις