Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην Ανάβυσσο Αττικής και ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο που επιτελεί στη θάλασσα, την προαιώνια ανεκτίμητη πηγή πλούτου για τη χώρα μας.
Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας και αποτελείται από τα Ινστιτούτα Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, και Ωκεανογραφίας.
Διαθέτει το υπερσύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «Τρίτων» με εργαστήρια στην περιοχή της Αναβύσσου, το συγκρότημα «Θαλασσόκοσμος», ένα υπερσύγχρονο σύμπλεγμα κτιρίων για τις θαλάσσιες επιστήμες και ενυδρείο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και τον Υδροβιολογικό Σταθμό και το ενυδρείο στην Ρόδο.
Η ενημέρωση έγινε από τον Διευθυντή του Κέντρου και Πρόεδρο του ΔΣ Δρ. Αντώνη Μαγουλά, τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων Δρ. Μαρία Στουμπούδη, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Δρ. Αριστομένη Καραγεώργη και τον αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών Δρ. Ιωάννη Νέγκα.
Παρουσιάστηκαν οι εγκαταστάσεις, οι εξοπλισμοί και το σύνολο των δραστηριοτήτων του Κέντρου, καθώς και τα ερευνητικά έργα και προγράμματα που υλοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ, με χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς πόρους και ιδιωτικούς πόρους.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν και τα έργα που προωθούνται για την κτιριακή αναβάθμιση και την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 25,4 εκατ. ευρώ, τα οποία προχωρούν στο ΕΛΚΕΘΕ με ταχείς ρυθμούς.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, πρωτοβουλίες και δράσεις του ΕΛΚΕΘΕ, όπως, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του Συστήματος «Ποσειδών», παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών, το οποίο έχει ενταχθεί ως εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα.
Εξάλλου, το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει την αποτύπωση της κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη αστική ανάπλαση, ενώ καίρια είναι η συμβολή του Κέντρου σε επιχειρήσεις απορρύπανσης, όπως συνέβη το 2017 στην απορρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό.
Μετά την ενημερωτική συνάντηση η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε:
«Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας και προσφέρει σημαντικό έργο στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς συμβάλλει με τα συστήματά του στην πρόγνωση του καιρού για τους ανθρώπους της θάλασσας, στην καταγραφή της στάθμης των νερών σε λίμνες και ποτάμια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα για την προειδοποίηση πλημμυρικών φαινομένων, ενώ προσφέρει πολλά και σε τεχνικής φύσεως σημαντικά έργα με τα πλωτά μέσα που διαθέτει, όπως η πόντιση καλωδίων και ο εντοπισμός και η ανέλκυση αεροσκαφών ή πλοίων μετά από ατυχήματα με τη χρήση των ερευνητικών σκαφών και των υποβρυχίων οχημάτων του.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο ερευνητικό αυτό κέντρο που εποπτεύουμε, δίνοντας έμφαση ειδικότερα σε δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την έρευνα.
Για το λόγο αυτό έχουμε εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΛΚΕΘΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης της τάξης των 25,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 6,9 εκατ. από αυτά αφορούν την χρηματοδότηση της επέκτασης του κτιρίου του ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να συνεχίσει να εκπληρώνει τους ερευνητικούς σκοπούς του και τα υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης αφορά την επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών του φορέα στην Κρήτη, καθώς και την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την βελτίωση του θαλασσινού νερού και λοιπές βιολογικές εφαρμογές, αλλά και την απόκτηση ενός υποβρυχίου τηλεχειριζόμενου οχήματος.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να συνεχίσει το σημαντικό έργο του προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας».