0

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της “Αλληλεγγύης” στις Σέρρες, επισκέφτηκε τη λαϊκή αγορά, το κέντρο και γειτονιές της πόλης, το εκλογικό κέντρο της “Αλληλεγγύης” στις Σέρρες, καθώς και το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το νέο Διυλιστήριο Σερρών, στον Άγιο Ιωάννη.

Ο επικεφαλής της “Αλληλεγγύης” συνομίλησε με πολίτες, παραγωγούς, επαγγελματίες, εμπόρους, καταστηματάρχες και εργαζόμενους στις Σέρρες, τονίζοντας τη σημασία των φετινών περιφερειακών εκλογών, που όπως σημείωσε: “Θα καθορίσουν εάν η αναπτυξιακή πορεία των Σερρών τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου, που υλοποιείται και έχει συγκεκριμένους στόχους ή αν θα διακοπεί από πειραματισμούς και θολά αφηγήματα, από αφορισμούς και μηδενισμούς, από όσους εθελοτυφλούν.

Το έργο που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε στις Σέρρες, όχι μόνο στην πόλη, αλλά σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Είναι έργο απτό, που έχει βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, είναι έργο με προοπτική, έργο αναπτυξιακό, έργο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή και μάλιστα σε περιόδους αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων. Και πάνω σε αυτό το έργο χτίζουμε και την επόμενη μέρα των Σερρών, δημιουργούμε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για όλους, ένα μέλλον το οποίο κάθε Σερραίος μπορεί από σήμερα να προβλέψει, καθώς εμείς ήμασταν και παραμένουμε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ό,τι είπαμε, το κάναμε πράξη. Οι Σέρρες είναι πια πιο σύγχρονες, πιο έξυπνες, πιο πράσινες και πιο ανθρώπινες. Μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να δημιουργείς”.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα σημαντικότερα από τα έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον Δήμο Σερρών, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο και πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ενός από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και να γίνουν οι Σέρρες μια πόλη ακόμα πιο ελκυστική, σύγχρονη, βιώσιμη και ανθρώπινη:

-Υποστήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας με το Πρόγραμμα “Διέξοδος”.

-Ανάπτυξη και αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών Επιμελητηρίου Σερρών.

-Πρόγραμμα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων.

-Αναβάθμιση φωτεινών σηματοδοτών με προσθήκη ηχητικών σημάτων για τα άτομα με αναπηρίες.

-Εργασίες αποκατάστασης, βελτίωσης και σήμανσης σε ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

-Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου.

-Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων.

-Κατασκευή διυλιστηρίου νερού και κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

-Επεμβάσεις καθαρισμού και ενίσχυσης αναχωμάτων των χειμάρρων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως στους χειμάρρους Αγίων Αναργύρων, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιωάννη, καθαρισμοί, διαπλατύνσεις και ενισχύσεις στα ποτάμια Στρυμόνα και Αγγίτη, στην Τάφρο Μαυροθάλλασας και στην Τάφρο Μπέλιτσα. Αποκατάσταση της παροχετευτικότητας του χειμάρρου Κρουσοβίτη.

-Στεγάνωση σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος Κερκίνης.

-Δημιουργία Αστικού Παρατηρητηρίου Δήμου Σερρών.

-Ενοποίηση δικτύου ποδηλατικών διαδρομών.

-Συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

-Εργασίες Βελτίωσης της περιαστικής οδού της πόλης των Σερρών.

-Κατασκευή γέφυρας κάτω ρου ποταμού Στρυμόνα.

-Εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

-Ψηφιακά Μέσα προώθησης και προβολής της πόλης των Σερρών.

-Ανάδειξη τουριστικών τοποσήμων και μνημείων στον Δήμο Σερρών.

-Ανάδειξη και προβολή των Σερρών σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

-Κοινωνικό Φαρμακείο.

-Κέντρο Κοινότητας.

-Χάρτες ευπαθών κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό GIS).

-Θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

-Θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας για παιδιά με αναπηρία.

-Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και επικουρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και σε όλα τα Κέντρα Υγείας.

-Επέκταση υποδομών, νέες ψηφιακές υποδομές και εξοπλισμός στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του.

-Νέα σύγχρονα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία σε όλα τα σχολεία.

-Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

-Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος.

-Πράσινο Σημείο Δήμου Σερρών.

-Τέσσερα νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο.

-Εγκατάσταση σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων.

-Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ρύπανσης ατμοσφαιρικού αέρα και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

-Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων.

-Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

-Ενίσχυση 1.696 νέων αγροτών.

-Χρηματοδότηση 829 γεωργικών επενδύσεων.

“Όλα αυτά τα έργα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει όλα αυτά τα χρόνια η τοπική κοινωνία, καθένας από τους συμπολίτες μας εδώ στις Σέρρες. Στην εμπιστοσύνη σας επενδύουμε και τώρα για να κάνουμε το επόμενο άλμα μπροστά, για να δυναμώσουμε τις Σέρρες, να δυναμώσουμε τη Μακεδονία, να χτίσουμε ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα πάμε και τις Σέρρες μπροστά τα επόμενα χρόνια”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της “Αλληλεγγύης” επισκέφτηκε το νέο Διυλιστήριο των Σερρών, στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί σε χρήση στους πολίτες, καθώς βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “το νέο διυλιστήριο των Σερρών είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο που έγινε στη σύγχρονη Ιστορία της περιοχής. Είναι ένα έργο – σταθμός, που εξασφαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού για τα επόμενα 100 χρόνια στις Σέρρες. Είναι ένα έργο, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που θα εξυπηρετήσει το 60% των αναγκών υδροδότησης της πόλης των Σερρών, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τηνΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν από τρία χρόνια θεμελίωσα ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αυτό το έργο και πλέον φτάσαμε να το ολοκληρώσουμε και να το παραδώσουμε σε χρήση στην τοπική κοινωνία και στις επόμενες  γενιές των Σερραίων. Με το νέο διυλιστήριο εξασφαλίζουμε επάρκεια και καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό και συμβάλλουμε παράλληλα και στην έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής και στη διασφάλιση πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών και οικονομικών ωφελειών για τον Δήμο και τους πολίτες. Το έργο του νέου διυλιστηρίου όμως το συμπληρώσαμε και με τον νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης μήκους τριών χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας έτσι στις Σέρρες τις πιο σύγχρονες υποδομές ύδρευσης.

Είναι η δική μας παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον των Σερρών, είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των σύγχρονων αστικών κέντρων, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θυμίζω ότι αυτό το έργο, που ορισμένοι έσπευσαν να προδικάσουν ότι δεν θα γίνει ποτέ, είχα προσωπικά δεσμευτεί πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το υλοποιήσω ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Το είπαμε, το κάναμε. Γι’ αυτό και σήμερα μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και να τους ζητάω να με εμπιστευτούν για να πάμε όλοι μαζί τις Σέρρες ακόμα πιο μπροστά. Να δυναμώσουν την ‘Αλληλεγγύη’ για να δυναμώσουμε τις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία”.
Το νέο Διυλιστήριο, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι στον κ. Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του στο έργο, θα μπορεί να επεξεργάζεται 12.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα ή 600 κ.μ. πόσιμου νερού την ώρα. Περιλαμβάνει υποδομές υδροληψίας, αντλιοστάσιο, μονάδες επεξεργασίας νερού και επεξεργασίας νερών έκπλυσης, κέντρο ελέγχου και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η υδροληψία γίνεται από την κοίτη του ρέματος μετά το μικρό φράγμα της λίμνης Αγίου Ιωάννη. Από τη μονάδα φίλτρανσης θα διοχετεύεται νερό υψηλών προδιαγραφών δύο βαθμίδων, ενώ έχουν εγκατασταθεί και τοπικοί σταθμοί ελέγχου. Με την έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου Σερρών αδρανοποιούνται πέντε υφιστάμενες γεωτρήσεις στον Άγιο Ιωάννη, με διπλό όφελος. Αφενός περιορίζεται το λειτουργικό κόστος από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον Δήμο, αφετέρου ανανεώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με φυσικό τρόπο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις