Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες επαναλαμβάνονται σήμερα, Κυριακή, στο Κατάρ σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.
Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι σήμερα για σχόλια.
Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.
Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς έστειλε μαχητές στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, ως επί το πλείστον αμάχους, και συνέλαβε άλλους 253 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα την οποία διοικεί η Χαμάς.
Και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Ενα δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο για άμεση αναχώρηση από την Κύπρο με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας, μετά την άφιξη χθες 200 τόνων επισιτιστικής βοήθειας με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές.
Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανακοίνωσε από το κυπριακό ραδιόφωνο ότι το πλοίο Jennifer είναι έτοιμο να αποπλεύσει «σήμερα (Σάββατο) ή αύριο (Κυριακή)» για την Λωρίδα της Γάζας.
Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής μκο Central Kitchen.
Η οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε σήμερα μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στον θύλακα με 12 φορτηγά.
Ο Χοσέ Αντρές, ο επικεφαλής της οργάνωσης Open Arms, δήλωσε ότι 240 τόνοι τροφίμων φορτώνονταν σήμερα στο δεύτερο πλοίο: ρύζι, αλεύρι, λάδι, κονσέρβες πρωτεϊνών και λαχανικά, αλλά και χουρμάδες που καταναλώνονται κατά παράδοσιν κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.
Το πλοίο της Open Arms αναχώρησε από την Λωρίδα της Γάζας με προορισμό την Λάρνακα, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο.
«Τα καταφέραμε! (…) Ηταν δοκιμή (…) Μπορούμε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους (βοήθειας) κάθε εβδομάδα», γράφει σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Χοσέ Αντρές.
Επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του «πρώτου πλοίου» και τον επικείμενο απόπλου του δεύτερου πλοίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει λάβει «πολλά τηλεφωνήματα από χώρες» που θέλουν να στείλουν βοήθεια στην Γάζα.
Η αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προορίζεται κυρίως για τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Η διεθνής κοινότητα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την χερσαία τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας.