0

Η 28η Φεβρουαρίου τέμνει οριζόντια τον πολιτικό χρόνο και τίποτα δεν είναι ίδιο μετά από εκείνο το τραγικό βράδυ που σημάδεψε την ελληνική κοινωνία και ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους οι οποίες παραμένουν βαθιά ριζωμένες και ακουμπάνε σχεδόν όλες τις δομές.

Το «σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο αντιστέκεται σε κάθε μεταρρύθμιση που ανατρέπει κεκτημένα του που λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και απεχθάνεται τον εκσυγχρονισμό του για να διατηρήσει αλώβητα τα φέουδα που το διαφεντεύουν.

Δύσκολη απόφαση 

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μπει σε διαφορετική τροχιά με τον πρωθυπουργό να αποφασίζει την μετάθεση των εκλογών σε σχέση με τον προγραμματισμό που υπήρχε για τις 9 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια απόφαση που δεν ήταν μεν εύκολη ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένη από τον πρωθυπουργό, καθώς το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν επιτρέπει την εξαγγελία εκλογών και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου την ώρα που η κοινωνία θρηνεί, η χώρα βρίσκεται σε πένθος και πραγματοποιούνται τα μνημόσυνα των νεκρών.

Aπό Μάιο σε Ιούλιο

Η ημερομηνία που έχει κυκλωθεί στο ημερολόγιο για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική είναι η 21η Μαΐου με τις δεύτερες κάλπες να τοποθετούνται στις 2 Ιουλίου. Ο Απρίλιος έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι αφού προϋποθέτει προεκλογική περίοδο κατά την διάρκεια του Πάσχα, ενώ αυτή θα είναι πολύ οριακή ως προς τα χρονικά περιθώρια προκήρυξης και διεξαγωγής τους. Επίσης, τα πρώτα σαββατοκύριακα του Μαΐου έχουν το μειονέκτημα ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν εντός του Ιουνίου, μία περίοδο κατά την οποία θα διεξάγονται οι πανελλήνιες εξετάσεις. Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια παραφιλολογία για πρώτες εκλογές στις 2 Ιουλίου, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Πότε κλείνει η Βουλή 

Ο προγραμματισμός, πλέον, προβλέπει ότι η Βουλή θα κλείσει στις 7 Απριλίου και μέχρι τότε θα έχουν ψηφιστεί από αυτήν δέκα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Εντός του δεκαημέρου μετά το Πάσχα αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει τις εκλογές και η χώρα να οδηγηθεί σε μία διπλή, κρίσιμη αναμέτρηση που η διάρκεια της θα είναι περίπου δύο μήνες. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα κινηθεί σε δύο πλαίσια. Το πρώτο, ως απόρροια του δυστυχήματος, θα αφορά το σιδηρόδρομο και την υλοποίηση των όσων ανακοινώθηκαν για την ασφαλή επαναλειτουργία του και την ριζική αναδιάρθρωση του ΟΣΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε πίσω από συμψηφισμούς και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στη δική του κυβέρνηση για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού σιδηρόδρομου και δήλωσε αποφασισμένος αλλάξει τα πάντα προκειμένου η χώρα να μην ξαναζήσει παρόμοια τραγωδία.

Οικονομική και κοινωνική πολιτική

Το δεύτερο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και θα βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού προγράμματος της είναι ευρύτερο και αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου που θα αποτελέσει και το μήνυμα ότι στην κορυφή της ατζέντας την επόμενη τετραετία, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα είναι η αύξηση των εισοδημάτων, η σύγκλιση των μισθών σε ευρωπαϊκά επίπεδα ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Ταυτόχρονα με την μείωση της ανεργίας, την στήριξη των αδύναμων και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών με επίκεντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χαμηλοί τόνοι 

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις επηρεάζουν την προεκλογική καμπάνια που είχε σχεδιαστεί, η οποία πλέον θα κινείται σε πιο χαμηλούς τόνους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος να τοποθετούνται με ενσυναίσθηση για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, να μην αρκούνται στη σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε ούτως ή άλλως χαμηλά τον πήχη, αλλά να παρουσιάζουν έργο και λύσεις στα προβλήματα. Επίσης, αναθεωρούνται σε ένα βαθμό τα εκλογικά διλήμματα και τα μηνύματα που θα περιλαμβάνει. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κράτους θα τεθεί πιο επιτακτικά με επίκεντρο την ανατροπή νοοτροπιών και την ριζική αλλαγή δομών που χτίστηκαν πάνω σε συστημικές αδράνειες,  μικροπολιτικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές. Του κράτους αντιδρά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων του, την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να συγκρουστεί προκειμένου αυτά να ανατραπούν παρά τα εμπόδια που υψώνονται και κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού έθεσε το δίλημμα «τώρα ή ποτέ». Όπως σημειώνουν συνεργάτες του αυτό θα εξελιχθεί προεκλογικά στο ερώτημα «ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος και να πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα: ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;»

Ψυχραιμία στο Μαξίμου 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ψύχραιμοι για το πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύεται και θεωρούν αναμενόμενο να αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς διεξάγονται μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα. «Πάντα την πληρώνει αυτός που κυβερνά», όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν βιάζονται να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την κάμψη των δημοσκοπικών ποσοστών που καταγράφονται. Επίσης, στέκονται στο γεγονός ότι παρά την πτώση της ΝΔ δεν υπάρχει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού καθώς οι ψηφοφόροι που εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους δεν μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου ή σε χαμηλότερο ποσοστό στα μικρότερα κόμματα. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν η κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει τις απώλειες που σημειώνονται αυτή τη στιγμή, καθώς ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι σημαντικός. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, αλλά και τα διλήμματα που θα τεθούν με στόχο την επανασυσπείρωση αυτών που κρίνουν ότι έχει παραχθεί έργο την τετραετία αυτή παρά τις όποιες αστοχίες μια κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη περίοδο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις