0

«Η παιδική εργασία είναι πληγή στο σώμα της κοινωνίας που πρέπει να κλείσει. Κανένα παιδί δεν αξίζει να χάνει την παιδικότητά του. Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μεγαλώνουν ως παιδιά και έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται». Αυτό δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως, είναι αναγκασμένα να εργάζονται στην καλύτερη περίπτωση, για να βοηθούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, πολλές φορές, όμως, ως θύματα εξαναγκασμού και εκμετάλλευσης. Είναι παιδιά που δεν πήγαν σχολείο ή που το εγκατέλειψαν, αλλά και παιδιά που αναγκάζονται να συνδυάσουν την εκπαίδευση με την εργασία, εργαζόμενα τις απογευματινές ώρες, μετά το σχολείο, τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές τους. Η φτώχεια είναι η κύρια δεξαμενή της παιδικής εργασίας. Είναι η αιτία που ωθεί τα παιδιά στην εργασία και, κατ’ επέκταση, στην εκμετάλλευση. Απόδειξη το γεγονός ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να εργαστούν προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Για όλα αυτά τα παιδιά, η παιδική ηλικία δεν είναι συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξέγνοιαστα μαθητικά χρόνια. Τουναντίον συμβαίνει πολλές φορές τα παιδιά να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε καθεστώς εκμετάλλευσης, καταδικασμένα να βιώνουν καθημερινά τη σωματική και ψυχική εξαθλίωση. Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια της παιδικότητας!» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου και επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη του σχολείου προδιαγράφει σ’ έναν μέγιστο βαθμό και την ποιότητα της ενήλικης ζωής.

Όπως τονίζει η υφυπουργός Εργασίας, τα παιδιά που εργάζονται πολλές φορές εγκλωβίζονται μέσα στον φαύλο κύκλο της φτώχειας, διότι η έλλειψη, ακόμα και στοιχειώδους, εκπαίδευσης τους στερεί τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καλές και καλοπληρωμένες δουλειές.

Στόχος η καταπολέμηση της φτώχειας και η άμβλυνση των ανισοτήτων

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, το αντίδοτο είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η άμβλυνση των ανισοτήτων.

«Ως πολιτεία χρωστάμε σε όλα αυτά τα παιδιά τις ευκαιρίες που δικαιούνται, ώστε να βγουν από τον κύκλο της φτώχειας, να ξανακερδίσουν την παιδικότητά τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι η καταπολέμηση και η σταδιακή εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι ο στόχος του προγράμματος «Child Guarantee» («Εγγύηση για το παιδί»), που πρώτη η χώρα μας ενέταξε στο εθνικό της δίκαιο. Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θέτει ως στόχο, μέχρι το 2030, ο αριθμός των παιδιών στην Ευρώπη που ζουν ή κινδυνεύουν από τη φτώχεια να έχει μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια.

Οι βασικοί άξονες της εθνικής πολιτικής για το παιδί

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι, για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν να σχεδιάσουν δράσεις που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, θρησκεία ή γλώσσα, που θα διασφαλίζουν εύκολη δωρεάν πρόσβαση των πιο ευάλωτων παιδιών στην προσχολική αγωγή, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, σε υγιεινή διατροφή και σε επαρκή και αξιοπρεπή στέγαση.

«Πρόκειται για στόχους οι οποίοι εναρμονίζονται πλήρως με την εθνική μας πολιτική για το παιδί. Προς όφελος κυρίως των πιο ευάλωτων παιδιών, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εξασφαλίζουμε πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, συνδέσαμε την παροχή του επιδόματος παιδιού με την υποχρέωση των οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, εντάξαμε στο πρόγραμμα “σχολικά γεύματα” επιπλέον 268 δημοτικά σχολεία που βρίσκονται σε γεωγραφικές περιοχές με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, ενισχύουμε τη στήριξή μας στα ευάλωτα νοικοκυριά τόσο μέσα από πάγιες και έκτακτες αυξήσεις των προνοιακών επιδομάτων, όσο και μέσα από ενεργητικές πολιτικές που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη και στην αγορά εργασίας» επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ