0

«Δημοφιλία είναι τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τάξη για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές ανάγκες», είναι το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, στην έναρξη των εργασιών της 16ης Ετήσιας Συνάντησης της Ομάδας Εργασίας των στελεχών των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων και των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην αίθουσα της Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Δεν αρκεί να λέμε στον λαό τι είναι σωστό. Πρέπει να τον πείθουμε ότι αυτό που του λέμε τον συμφέρει κιόλας» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος, απευθυνόμενος στα στελέχη των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων από 37 χώρες, σημείωσε πως «η μεγάλη πρόκληση είναι, χάρη στη δική σας εμπειρία και χάρη στο δικό μας θάρρος και έλλειψης φόβου για το πολιτικό κόστος, να πείσουμε τους λαούς, που δέχονται τόνους λαϊκισμού πάνω στις αισθήσεις τους, ότι δημοφιλία είναι τα δημόσια οικονομικά να είναι σε τάξη, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές ανάγκες, να είμαστε έτοιμοι για τα έκτακτα και να μην θυσιάσουμε το αύριο στις εφήμερες ανάγκες του σήμερα».

Ο πρόεδρος της Βουλής αφού επεσήμανε ότι ο εκλογικός κύκλος δεν συμβαδίζει με τον οικονομικό κύκλο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα «τα προγράμματα, οι προϋπολογισμοί, τα σχέδια να αποκτήσουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα τον οποίον δεν πρέπει να τον ανατρέπει με τόση ευκολία ο εκλογικός κύκλος».

«Η δημοσιονομική πειθαρχία, τα μακροχρόνια προγράμματα, το νοικοκύρεμα των οικονομικών συμφέρουν τους λαούς και τους πολίτες», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η Ετήσια Συνάντηση στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 εκπρόσωποι από 37 χώρες, συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων με συντονιστή τον καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, που είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην αποστολή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του ΟΟΣΑ που, όπως σημείωσε, δημιουργήθηκε μετά από τις στάχτες του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσει την Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της και να χειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε τα κονδύλια του σχεδίου Μάρσαλ.

«Σήμερα, δεκαετίες μετά, ο Οργανισμός αυτός παραμένει πολύτιμος για τη συμπαράσταση, την επιστημονική, την πολιτική, την αντικειμενική, την οποία παρέχει στις κυβερνήσεις που είναι μέλη του, αλλά και σε όσους δεν είναι μέλη του -γιατί το κύρος του ξεπερνάει την αριθμητική των μελών του- προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα αναπτυξιακά προβλήματα, τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως έχουμε για λόγους ευφημισμού αποφασίσει να ονομάζουμε τα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αποστολή των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων. «Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που ταρακούνησε το οικονομικό παγκόσμιο οικοδόμημα και την Ελλάδα πολύ περισσότερο, με μία de facto χρεοκοπία, όχι de jure, ευτυχώς, η σημασία της αποστολής σας γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Μπήκαμε σε μία περίοδο διαδοχικών κρίσεων, κρίσεις περιβαλλοντικές, κρίσεις υγειονομικές και η μεγαλύτερη κρίση, πάνω κι απ’ αυτές, η κρίση ασυνεννοησίας, η κρίση έλλειψης συνεννόησης σε παγκόσμιο επίπεδο εν σχέσει με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η γη, η Οικουμένη και αυτές οι προτεραιότητες δεν είναι πια εθνικές είναι υπερεθνικές. Γι’ αυτό και η ασυνεννοησία γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή. Στη θέση της ασυνεννοησίας, έρχεται η λογική, έρχεται η κοινή λογική, έρχεται η επιστήμη, έρχεται η εμπειρία να προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε η παγκόσμια ασυνεννοησία να μειωθεί. Κι εδώ ακριβώς είναι ο δικός σας ρόλος. Ο ρόλος των Γραφείων Προϋπολογισμού των Κοινοβουλίων που είναι σύμβουλοι των Νομοθετικών Σωμάτων αλλά και των Ανεξαρτήτων Δημοσιονομικών Αρχών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στην Ετήσια Συνάντηση κεντρικοί ομιλητές ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τις εργασίες παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΤΑΣΟΥΛΑΣ