0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ασυνεπών οφειλετών τους θα επιβάλλουν πλέον και οι δήμοι όλης της χώρας, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες-εξπρές που ήδη προβλέπονται και έχουν υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση οι Δήμοι θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αναγκαστική είσπραξη εσόδων καθώς θα λειτουργούν σαν… ΑΑΔΕ και ο Προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του εκάστοτε δήμου θα μπορεί να διαχειρίζεται τα περί κατασχέσεων με ηλεκτρονικά μέσα.

Συνήθως οι οφειλές αυτές προέρχονται από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες καλούνται να πληρωθούν ακόμη και μετά από 20 χρόνια! Για αυτές τις οφειλές οι Δήμοι στέλνουν ειδοποιήσεις, κάποιοι πολίτες μπορεί να μην τις λαμβάνουν και εκεί… ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τα μέτρα που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων είναι αναγκαστικά και είναι τα παρακάτω:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεών του εν γένει στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Να τονιστεί δε, ότι δεν απαιτείται η κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας για την επιβολή κατάσχεσης στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων ή χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του υπόχρεου ή τρίτου.

Τι αλλάζει ο νέος νόμος

Ειδικότερα, με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται, συγκεκριμένα, εφαρμογή και από τις εισπρακτικές υπηρεσίες των δήμων της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων απαιτήσεων οφειλετών που βρίσκονται στα χέρια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τη διαδικασία αυτή την προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή:

– Η κοινοποίηση του κατασχετηρίου από το Δημόσιο στην τράπεζα, καθώς και η κοινοποίηση της δήλωσης της τράπεζας για το ύψος των καταθέσεων που έχει σ’ αυτήν ο οφειλέτης του Δημοσίου, ενεργούνται μέσω μοναδικών διαμετακομιστικών κόμβων ηλεκτρονικής δια σύνδεσης και επικοινωνίας, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους κατά τρόπο ασφαλή και ορίζονται από κοινού από το Δημόσιο και όλα τα εγκατεστημένα στη χώρα πιστωτικά ιδρύματα, όπως εκπροσωπούνται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ή την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ή άλλα πρόσωπα κατά περίπτωση.

– Η κοινοποίηση του κατασχετηρίου στην τράπεζα θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.

– Η επίδοση της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος για τα υπόλοιπα των καταθέσεων του οφειλέτη θεωρείται ότι συντελέσθηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής της, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από το Δημόσιο.

– Οι ως άνω βεβαιώσεις είτε φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή είτε είναι κρυπτογραφημένες και φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή του εξυπηρετητή τους. Η διέλευση των δεδομένων μέσω των ως άνω διαμετακομιστικών κόμβων εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων περί τραπεζικού απορρήτου, όπως εκάστοτε ισχύουν.

– Αφού οι τράπεζες δεσμεύσουν και κατάσχουν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό κατασχετήριο ποσά από τους λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, αποδίδουν τα κατασχεμένα ποσά είτε στον λογαριασμό του Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις