Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Today Press του Σαββάτου
Για την ψηφιακή μετάβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το σχέδιο ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του gov.gr, για την θερμή υποδοχή του Gov.gr Wallet από τους φιλάθλους, αλλά και για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Ελλάδα κολοσσοί της τεχνολογίας, μιλά στην Today Press o Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
- 1 εκατ. εισιτήρια ταυτοποιήθηκαν στο Gov.gr Wallet. Φαίνεται ότι το νέο ψηφιακό σύστημα αγκαλιάστηκε από τους πολίτες.
Πράγματι, οι φίλαθλοι εμπράκτως «καλοδέχτηκαν» το ψηφιακό σύστημα εισόδου στα γήπεδα, σε απάντηση όλων όσων πίστευαν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί. Τα περισσότερα από 752 χιλ. εισιτήρια ποδοσφαίρου και 267 χιλ. εισιτήρια μπάσκετ που ταυτοποιήθηκαν στο Gov.gr Wallet αποδεικνύουν τόσο την επιτυχία εφαρμογής του μέτρου όσο και την αποδοχή του από την κοινωνία. Εξάλλου ήταν ο σχεδιασμός του συστήματος τέτοιος ώστε οι πολίτες να εισέρχονται μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού με εύκολο και φιλικό τρόπο στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες των ομάδων τους. Από τον περασμένο Μάρτιο, που θέσαμε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση σε εφαρμογή την ψηφιακή διαδικασία, η κατάσταση στα γήπεδα έχει σαφέστατα αλλάξει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ξαναβρεί τον αθλητικό της προσανατολισμό. Πρόκειται για ένα στόχο που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Στα γήπεδα πρέπει να πηγαίνουμε για να αθλούμαστε, να χαιρόμαστε με τις επιτυχίας της ομάδας μας, στη χειρότερη περίπτωση να στεναχωριόμαστε με τις επιτυχίες της αντίπαλης.
- Πώς προχωρά το σχέδιο ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του gov.gr, και ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών;
Στο gov.gr υπάρχουν ήδη διαθέσιμες πάνω από 2.069 υπηρεσίες. Για να δείτε το ρυθμό, υποδεχτήκαμε το 2025 με 2.025 ψηφιακές υπηρεσίες. Μιλάμε για 1 – 1,5 νέα υπηρεσία την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας για ψηφιοποίηση του συνόλου των δημόσιων διαδικασιών μέχρι το τέλος της τετραετίας και όλα αυτά σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που γίνεται συνεχώς πιο βοηθητικό και πιο εύχρηστο. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε το έργο για την «Ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων», το CRM. Πρόκειται για την επόμενη σελίδα στο gov.gr, η οποία βελτιώνει την εμπειρία χρήστη. Τι πετυχαίνουμε με αυτό το έργο; Ουσιαστικά την ενιαία αντιμετώπιση του πολίτη καθώς θα διαθέτουμε τη συνολική εικόνα της σχέσης του με το Δημόσιο ανεξάρτητα από το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιεί.
Επιπλέον ενισχύουμε συνεχώς το Gov.gr Wallet με νέα έγγραφα και δυνατότητες. Πέρα από την ταυτοποίηση των εισιτηρίων, που ήδη αναφέραμε, μια άλλη δυνατότητα που έχει κομβική θέση στην απλούστευση την αλληλεπίδρασης πολίτη-κράτους καθώς και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας είναι το Consent μέσω Gov.gr Wallet και gov.gr. Οι πολίτες δίνουν τη συγκατάθεσή τους και έτσι διαβιβάζονται από τα δημόσια μητρώα σε φορείς που συναλλάσσονται τα απαραίτητα προσωπικά τους στοιχεία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Προς το παρόν με αυτόν τον τρόπο συνάπτονται ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων ενώ σύντομα θα πραγματοποιούνται και άλλες συνδιαλλαγές, όπως η αλλαγή παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Είναι πλέον περιττό να κουβαλάμε έγγραφα, να περιμένουμε σε ουρές, να στέλνουμε email. Μπορούμε απλά να πατάμε ένα κουμπί στο κινητό μας.
- Θεωρείτε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά φαινόμενα όπως ο εθισμός των νέων στο Διαδίκτυο;
Κυρία Λεκκάκου, οφείλουμε να δράσουμε και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα καθώς ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Οι νέοι πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το διαδίκτυο για να εκπαιδεύονται, να ψυχαγωγούνται, να διασκεδάζουν, να εξελίσσονται ευρύτερα. Δεν γίνεται όμως να ταυτίζουν τη ζωή τους με την ψηφιακή «πραγματικότητα». Σε αυτή τη λογική παρουσιάσαμε πρόσφατα την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο, η οποία βασίζεται όχι σε απαγορεύσεις αλλά στη συνεργασία με τους γονείς, το σχολείο, τους ίδιους τους νέους. Στόχος μας είναι από κοινού να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τα παιδιά μας ώστε να χρησιμοποιούν ισορροπημένα τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Στο parco.gov.gr, που θέσαμε σε λειτουργία, οι γονείς βρίσκουν ανά πάσα στιγμή οδηγίες ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία γονικού ελέγχου που υπάρχουν ήδη στις κινητές συσκευές. Με απλό τρόπο μπορούν να προσδιορίσουν το περιεχόμενο, να περιορίσουν τον χρόνο, να θέσουν όρια στα παιδιά τους κατά τη χρήση του διαδικτύου. Επίσης, την άνοιξη θα ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή Kids Wallet, ουσιαστικά ένα ψηφιακό πορτοφόλι για παιδιά. Θα έχει μεταξύ άλλων διαθέσιμη δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας χρήστη. Βέβαια θα πρέπει και οι πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να ενεργοποιήσουν αντίστοιχες λειτουργίες πανευρωπαϊκά. Επιπλέον στο Kids Wallet θα διατίθενται και άλλες δυνατότητες γονικού ελέγχου.
- Πρόσφατα ο CEO της Telekom, Timotheus Höttges σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι είμαστε πιο μπροστά από την Γερμανία στην ψηφιοποίηση. Ποια είναι τα απτά παραδείγματα της προόδου μας σε επίπεδο καινοτομίας.
Όντως είχαμε έναν πολύ γόνιμο διάλογο στον οποίο μεταξύ άλλων ο κ. Höttges πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό για τις επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Όμιλος στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Το γεγονός ότι τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν τη χώρα μας για τόσο σημαντικές επενδύσεις δείχνει ότι πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως κόμβος σταθερότητας αλλά και καινοτομίας.
Αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα με μεθοδική δουλειά καθιερώνεται ως τεχνολογικό κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλεγήκαμε ως μια από τις πρώτες εφτά χώρες της Ευρώπης που θα κατασκευαστεί AI Factory και ως μια από τις δύο έδρες μαζί με τη Γερμανία του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών GOVSATCOM. Το «εργοστάσιο» Τεχνητής Νοημοσύνης με πυρήνα έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, τον «Δαίδαλο», θα αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης εφαρμογών ΤΝ από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα προς όφελος των πολιτών. Επιπλέον το GOVSATCOM HUB θα παρέχει ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τις ικανότητες τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών και στην άμυνα, στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας γνωρίζει σημαντική άνθιση και αυτό δημιουργεί συνεχώς νέες επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες διευρυμένων προοπτικών. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που ενώ έφυγαν στο εξωτερικό γυρνούν για να εργαστούν στον τομέα τους πίσω στην Ελλάδα.
- Ποια είναι τα σχέδια σας για την ψηφιακή μετάβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο παρέχουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό και χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να περάσουν στην ψηφιακή εποχή προσφέροντας στους πολίτες πιο αποδοτικές υπηρεσίες και συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Φόρων και Τελών, τα προγράμματα για την μετατροπή των πόλεων μας σε «Smart Cities», το Wifi4GR για την εγκατάσταση περίπου 5.600 WiFi σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, το έργο για την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας είναι μόνο μερικά από όσα υλοποιούμε για την ψηφιακή μετάβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι πολίτες έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τους ΟΤΑ καθώς είναι οι φορείς εξουσίας που αισθάνονται πιο κοντά τους, που σχετίζονται αμεσότερα με την καθημερινότητα τους. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και ως Υπουργείο θα στηρίξουμε τους ΟΤΑ σε αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου ο ψηφιακός μετασχηματισμός για να είναι πλήρης και πετυχημένος απαιτεί την έντονη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτόν.