0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Το 2014 ήταν ο νεότερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ελλάδας. Το 2019 έγινε ο νεότερος αντιδήμαρχος και από 1η Ιανουαρίου 2024, θα είναι ο νεότερος Δήμαρχος.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε περιγράφει τις πρώτες προτεραιότητές του, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς του.

Καταρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση και πώς καταφέρατε να επιτύχετε τους στόχους σας τόσο νέος;

Για να μπορέσεις να καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου χρειάζονται πολλά πράγματα. Και όταν λέμε να τα καταφέρεις, δεν εννοούμε μόνο την εκλογική νίκη, αλλά να καταφέρεις να αλλάξεις το δήμο σου. Αυτό είναι ο λόγος που και εγώ, αλλά και το σύνολο των αυτοδιοικητικών παίρνουν αυτήν την απόφαση είτε να κατέβουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε ως υποψήφιοι δήμαρχοι στην περιοχή τους. Έχω τελειώσει Μηχανολόγος Μηχανικός. Έχω κάνει το Μεταπτυχιακό μου στη Δημόσια Διοίκηση και την Οικονομία. Κατέβηκα για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2014 στο Δήμο Σαρωνικού. Τότε ήμουν ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα. Το 2019 έγινα ο νεότερος αντιδήμαρχος της χώρας. Μετά από δύο χρόνια ανακοίνωσα την δική μου παράταξη, βάλαμε ξεκάθαρους στόχους και φτάσαμε στο σήμερα να δικαιωθεί αυτή η προσπάθεια και η Προγραμματική δέσμευση που κάναμε με τους συμπολίτες μας.

Σε ποια φάση είστε λίγες ημέρες πριν αναλάβετε το τιμόνι του δήμου;

Βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να μπορέσουμε από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε στις 1/1/2024 να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.

Να σας πω ότι το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν ξεκινήσαμε στην προεκλογική περίοδο, ήταν να κάνουμε με τους συνεργάτες μία ανάλυση για το ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία του δήμου μας. Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Και αυτό το κάναμε σε ένα βάθος είκοσι ετών. Ακριβώς γιατί θα πρέπει οι παρεμβάσεις που θα κάνουμε να μην είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές, αλλά κομμάτι μίας γενικότερης ανάπτυξης για τον τόπο. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η τουριστική προβολή, η ανάδειξη της ακτογραμμής και του υπέροχου δάσους του Κουβαρά. Μπορούμε να συνδυάσουμε δηλαδή δύο υπέροχα τοπία και για εσωτερικό τουρισμό, αλλά και τράνζιτ τουρισμό. Εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι η κοντινή μας απόσταση από το αεροδρόμιο και μπορούν οι τουρίστες που έρχονται για λίγες ώρες μέχρι να αλλάξουν πτήση να επισκεφτούν τον δήμο μας. Βλέπουμε, εν ολίγοις, το δήμο μας να αναπτύσσεται τα επόμενα είκοσι χρόνια και παρατηρούμε επίσης ότι πάρα πολλές εξοχικές κατοικίες θα γίνουν μόνιμες κατοικίες. Για να μπορέσει όλη αυτή η ανάπτυξη να γίνει σωστά και να μην καταλήξουμε σε υπερκορεσμένο δήμο από κατοικίες που θα χάσει την ομορφιά του, θα πρέπει να προχωρήσουμε τα 12 Σχέδια Πόλης τα οποία έχουμε καθυστερήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, για να μπορέσει αυτή η ανάπτυξη να γίνει σωστά και δομημένα. Το ζητούμενο είναι ο δήμος Σαρωνικού να είναι και τα επόμενα χρόνια ένας όμορφος και βιώσιμος δήμος, όπου θα ζουν ευτυχισμένα οι κάτοικοί του, που σήμερα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Είναι από τις πρώτες σας προτεραιότητες το ζήτημα της καθαριότητας;

Ισχύει. Η ιδιαιτερότητα που έχει ο δήμος Σαρωνικού, είναι ότι μετά το Πάσχα διπλασιάζονται οι κάτοικοι του Δήμου και άρα διπλασιάζονται και οι όγκοι των απορριμμάτων και των κλαδεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Πρέπει να τονίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια, εκεί χανόταν το στοίχημα. Δηλαδή, ο δημότης ή ο επισκέπτης που ερχόταν μετά το Πάσχα, έβλεπε στο δήμο μας μία πολύ κακή κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας. Πρέπει να αναλογιστείτε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που εκτός από την προφανή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, δημιουργούσε πρόβλημα και στην οικονομική βιωσιμότητα του δήμου, καθώς η κακή διαχείριση της καθαριότητας επιβαρύνει την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου.

 

Πώς θα το καταφέρετε;

Θα ξεκινήσουμε ως εξής: Πρώτον δημιουργία ενός πράσινου σημείου σε κάθε παλαιά δημοτική κοινότητα. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Σαρωνικού ξεκινά από τον Κουβαρά, καλύπτει Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια και φτάνουμε μέχρι το λιμάνι. Εμείς θέλουμε πέντε κεντρικά σημεία, όπου εκεί θα μαζεύουμε τα κλαδέματα μόνο. Τα κλαδέματα είναι το 70% του όγκου των απορριμμάτων που δημιουργούνται τους θερινούς μήνες. Η δεύτερη πολύ σημαντική παρέμβασή μας θα είναι η ενίσχυση του στόλου καθαριότητας. Η τρίτη μας παρέμβαση θα είναι η αναδιάρθρωση με την δημιουργία ευέλικτων μικρών συνεργείων για να πηγαίνουμε δρόμο – δρόμο και τέλος να επενδύσουμε στην ανακύκλωση. Η ανακύκλωση στο δήμο μας έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Στόχος μας είναι η δημιουργία τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης τα πρώτα δύο χρόνια και έξι ρεύματα μέχρι το τέλος της θητείας.

Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της αποχέτευσης. Ποια είναι τα σχέδια σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα;

Κοιτάξτε ο δήμος Σαρωνικού έχει σε αυτό το θέμα μία πρωτιά. Είναι ο μοναδικός δήμος που τα τελευταία 25 χρόνια έχει αλλάξει 4 φορές την απόφασή του για το πού θα πάει τα λύματά του. Ξεκίνησε από το ΚΕΛ της Γερακίνας Π. Φώκαιας, μετά πήγε στην Ψυττάλεια του Πειραιά, μετά ΚΕΛ – ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και τέλος ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Αυτό το λέω για να δείξω ότι ο λόγος που έχει μείνει τόσο πολύ πίσω ο Δήμος Σαρωνικού, είναι γιατί δεν υπήρχε ποτέ μία σταθερότητα στην απόφαση για το πού πάμε τα λύματά μας. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που επιβαρύνει και τους κατοίκους οικονομικά, πολύ μάλιστα, και φυσικά μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Οπότε, για εμάς το θέμα της αποχέτευσης είναι πολύ σημαντικό.

Ποια είναι η λύση;

Η λύση είναι μία και είναι συγκεκριμένη. Να προχωρήσουμε την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου. Δηλαδή, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα και Λαγονήσι όπου δεν αποχετεύονται στο ΚΕΛ Κορωπίου Παιανίας και το δεύτερο κομμάτι είναι να επιταχύνουμε την αποχέτευση σε Καλύβια και Κουβαρά, που πηγαίνουν στο Μαρκόπουλο. Αυτά τα δύο σημεία είναι η λύση σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει ακόμα και τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις