0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Τα λάθη που του καταλογίζει η Εκκλησία για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που ένας νεαρός ιερέας,  ο Αντώνιος Παπανικολάου,  ίδρυσε  την «Κιβωτό του Κόσμου», έναν «Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού». Τότε, όλοι οι φορείς, μη εξαιρουμένης και της Εκκλησίας αντιμετώπισαν την πρωτοβουλία αυτή ως «μια κίνηση εξωστρέφειας με σημαντικές προοπτικές παρέμβασης».

Με τα χρόνια η «Κιβωτός» ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που είχε αρχίσει να προβληματίζει την ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία σταδιακά άρχισε να κρατά αποστάσεις από τις δράσεις του π.Αντωνίου.

Τον Νοέμβριο του 2022, μετά από ανώνυμες  και επώνυμες καταγγελίες, άρχισε η αποκαθήλωση του οραματιστή ιερέα. Εκδιώχτηκε από την οργάνωση που είχε ιδρύσει ο ίδιος και πλέον βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πριν από λίγες μέρες, έπειτα από έρευνα σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της οργάνωσης,  η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες τούς απαγγέλθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Σέβης για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Κιβωτό του Κόσμου.

Πρόκειται για μία από τις τρείς  δικογραφίες  που έχουν σχηματιστεί από τις δικαστικές αρχές σε βάρος του πατρός Αντωνίου. Οι άλλες δυο αφορούν στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση δυο νεαρών αγοριών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου, αλλά και για σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της ΜΚΟ.

Σε ό,τι  αφορά στην υπόθεση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, ο εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή σε δίκη του ιερέα και πλέον αναμένεται το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφανθεί οριστικά για τον αν ο πατέρας Αντώνιος θα δικαστεί, ή όχι. Παράλληλα, για την υπόθεση που αφορά σε σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, έχει ήδη δρομολογηθεί δίκη για τον πατέρα Αντώνιο και συνεργάτες του για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η δικογραφία για τη διαχείριση των οικονομικών έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος αφού την μελετήσει θα καλέσει σε απολογία τον ιερέα και την πρεσβυτέρα. Όπως έχει διαρρεύσει η πρεσβυτέρα, φέρεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ως φυσικός αυτουργός, ενώ ο ιερέας φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός των παραπάνω πράξεων. Και οι δύο διώκονται, επιπλέον, και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

 

Μάλιστα, για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε δίωξη  και σε δύο ακόμη πρόσωπα του περιβάλλοντος του ζευγαριού.

 

Τα 7 λάθη που του καταλογίζει η Εκκλησία

Η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή  που ξέσπασε το θέμα της «Κιβωτού» δεν ασχολήθηκε και δεν ασχολείται με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.  Δεν έκρυψε ,ωστόσο, την ενόχλησή της για όσα έγιναν γνωστά και τα οποία δίχασαν ακόμη και τους πιστούς.

Για την Σύνοδο ο π.Αντώνιος ,παρά τις καλές του προθέσεις , υπέπεσε σε σωρεία λαθών ως προς τον τρόπο διοίκησης. Τα βασικά λάθη που του καταλογίζουν :

-Ο π.Αντώνιος παρά το γεγονός ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και ο κ.Ιερώνυμος του είχαν ζητήσει να μπει κάτω από την ομπρέλα της επίσημης Εκκλησίας,  αυτός όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά αγνόησε ακόμη και τις παρακλήσεις  για συνεργασία  των τοπικών μητροπόλεων στα όρια των οποίων φιλοξενούνταν δομές της «Κιβωτού» να είναι προσεκτικός.

-Επιχείρησε να «ανοιχτεί» σε όλη την Ελλάδα στηριζόμενος σε προσφορές, δωρεές και  εθελοντές, χωρίς να δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να αποφύγει τους «ψιθύρους».

-Έδωσε πολύ χώρο στη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «παρεξηγήσεις».

-Δεν άφησε την οικονομική διαχείριση αποκλειστικά σε άτομα  έξω από τον οργανισμό .

-Δεν έκανε ουσιαστικούς απολογισμούς δίνοντας στοιχεία για τα παιδιά που πέρασαν από τις δομές και την μετέπειτα πορεία τους. Δηλαδή, πόσα παιδιά από αυτά σπούδασαν, ή αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά.

-Η αυτονόμησή του στην πορεία του εγχειρήματος ,δεν συνάδει με τις αρχές της Εκκλησίας περί ταπεινότητας και για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια πολλοί ιεράρχες του γύρισαν την πλάτη.

-Αντί για κληρικό, με την ανοχή του ή όχι, τα Μέσα Ενημέρωσης τον εμφάνιζαν ως «σταρ της προσφοράς  και της αλληλεγγύης», χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί ο οργανισμός.

Τα επτά αυτά λάθη του για την Εκκλησία ήταν η «Αχίλλειος πτέρνα» του π.Αντωνίου, για τον οποίο πλέον η Ιεραρχία απλώς προσεύχεται να αποδειχτεί αθώος…

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι στο εξωτερικό της Εκκλησίας που εκτιμούν ότι ο π.Αντώνιος προσέφερε πολλά και ότι απλώς ήταν απρόσεκτος ως προς τη διοίκηση του οργανισμού. Ενώ, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο θόρυβος γύρω από την «Κιβωτό» να προκλήθηκε  για να εξοβελιστεί ο ιερέας από τον οργανισμό!

Όποια εκδοχή και αν ισχύει, τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά στον ιερέα, ενώ η ευθύνη της «Κιβωτού» παραμένει στο Δ.Σ που ορίστηκε από την κυβέρνηση, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πριν από λίγο καιρό .

Τα ευρήματα της έρευνας που οδηγούν σε νέες περιπέτειες τον π. Αντώνιο

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Το κακούργημα της υπεξαίρεσης που απαγγέλθηκε στον ιερέα και την πρεσβυτέρα, σχετίζεται σύμφωνα με χρήματα και τιμαλφή ύψους περίπου 470.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας Αντώνιος. Ακόμη, αφορά σε κοσμήματα και χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες, αλλά και  ποσό ύψους 300.000 ευρώ που λείπει από τα διαθέσιμα της ΜΚΟ.

Για την  απιστία φαίνεται πως εντοπίστηκαν αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αφορά στην αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και τις επισκευές που έγιναν σε αυτό. Ακόμη, η ίδια κατηγορία αφορά σε εκταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της ΜΚΟ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα χρήματα αυτά εκταμιεύτηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που υπηρετεί η οργάνωση.

Κατά το κατηγορητήριο, το αδίκημα της απιστίας αφορά σε ένα ακίνητο που αγοράστηκε το 2016 στη θέση Ανω Ραβένια στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων στο όνομα του κατηγορούμενου, αλλά -κατά τον εισαγγελέα- με χρήματα που προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών προς την Κιβωτό. Κατά πληροφορίες, η εισαγγελική αρχή καταλογίζει στο ζευγάρι πως είχε συνολικό όφελος 190.000 ευρώ, ποσό που συνίσταται σε 100.000 ευρώ από την αγορά του ακινήτου και 90.000 για επισκευές που έγιναν σε αυτό.

Ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο αγοράστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κιβωτού. Όπως, κατά πληροφορίες, υποστήριξε ο π. Αντώνιος: «Παραχώρησα στην Κιβωτό τη χρήση του ακινήτου, άνευ ουδενός ανταλλάγματος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης, σίτισης, ένδυσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και βοήθειας για κοινωνική επανένταξη τόσο στα παιδιά και στους νέους, όσο και στις μητέρες τους. Μετέπειτα, το 2017, κατόπιν εισήγησης λογιστή, συνήφθη μεταξύ ημών ιδιωτικό συμφωνητικό χρησιδανείου για το ανωτέρω ακίνητο, με το οποίο παραχωρήθηκε στην Κιβωτό η χωρίς αντάλλαγμα αποκλειστική χρήση του ακινήτου».

Όπως υποστηρίζει το ζευγάρι, το Δ.Σ. της Κιβωτού τον Νοέμβριο του 2015 είχε αποφασίσει να αγοράσει το ακίνητο, ωστόσο υπαναχώρησε επειδή ήταν άγνωστο το κόστος των επισκευών που απαιτούνταν. Έτσι, αποφάσισε ο ίδιος να το αγοράσει με δικά του χρήματα σε μετρητά και να το παραχωρήσει στη δομή.

«Άλλωστε, δεν προκύπτει τραπεζική εκταμίευση από λογαριασμό της Κιβωτού για την αγορά του ακινήτου, ενώ αντίθετα δεν προκύπτει από κανένα δημόσιο έγγραφο ή επίσημο στοιχείο ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή του τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου στα Άνω Ραβένια προερχόταν από δωρεές χρηματικών ποσών από ιδιώτες προς την Κιβωτό» αναφέρει ο π. Αντώνιος, προσθέτοντας: «Είχα την οικονομική δυνατότητα να προβώ στην εν λόγω αγορά, διότι πρόσφατα (το 2010) είχαμε πωλήσει ακίνητο ιδιοκτησίας μας στην Αρτέμιδα Αττικής».

Όσον αφορά στις εργασίες συντήρησης μετά το 2017 (οπότε και πλέον η χρήση είχε παραχωρηθεί επίσημα στην Κιβωτό), ο π. Αντώνιος αναφέρει πως «είναι αναντίρρητο ότι οι εργασίες αφορούσαν τις συνήθεις υποχρεώσεις συντήρησης, επισκευής ζημιών και βλαβών του ακινήτου και τα ποσά που καταβλήθηκαν στα πλαίσια των εργασιών αποπεράτωσης των κτισμάτων, ουδεμία ζημία προκάλεσαν στην περιουσία της, αλλά αποτέλεσαν τμήμα των 100.000 ευρώ που προτίθετο αρχικά να διαθέσει η Κιβωτός».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις