0

Για «βαρομετρικό χαμηλό» στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, προετοιμάζει τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για έναν «οικονομικό τυφώνα στον ορίζοντα», συμβουλεύοντας τους επενδυτές να πράξουν το ίδιο.

«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας (στην οικονομία), αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», σημείωσε ο Ντάιμον την Τετάρτη σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Αν και οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας είναι «μικρός, ή η υπερκαταιγίδα Σάντι» επισήμανε.

«Καλύτερα να προετοιμαστείτε», είπε ο Ντάιμον σε μια γεμάτη αναλυτές και επενδυτές αίθουσα. «Η JPMorgan προετοιμάζεται, και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ηλιοφάνεια, τα πράγματα πηγαίνουν μια χαρά. Όλοι νομίζουν ότι η Fed (σ.σ. η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) μπορούν να το χειριστεί» είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «ο τυφώνας είναι εκεί έξω, στη γειτονιά, έρχεται κατά πάνω μας».

Υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που ανησυχούν τον επικεφαλής της JP Morgan. Πρώτον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι θα αναστρέψει τα προγράμματα έκτακτης αγοράς ομολόγων και θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της. Η λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη, ή QT, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και θα αυξηθεί σε έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε μειωμένα ομόλογα.

Από την 1η Ιουνίου, η Fed θα επιτρέψει σε ομόλογα έως και 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων να λήξουν χωρίς να τα αντικαταστήσει, ρυθμός που θα έφτανε τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με τους ρυθμούς του Σεπτεμβρίου, ο ισολογισμός της θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

«Δεν είχαμε ποτέ τέτοιο QT, επομένως ψάχνετε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να γράφετε βιβλία ιστορίας για 50 χρόνια», είπε ο Ντάιμον. Αρκετές πτυχές των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης «γύρισαν μπούμερανγκ», συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων, τα οποία αποκάλεσε «τεράστιο λάθος».

Οι κεντρικές τράπεζες «δεν έχουν επιλογή επειδή υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα», είπε, αναφερόμενος στα προγράμματα ποσοτικής σύσφιξης. «Πρέπει να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητας για να σταματήσουν την κερδοσκοπία, να μειώσουν τις τιμές των κατοικιών και άλλα τέτοια».

Ο άλλος κύριος παράγοντας που ανησυχεί τον Ντάιμον είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων. Το πετρέλαιο «σχεδόν πρέπει να ανέβει στην τιμή» λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τη χειρότερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δυνητικά αγγίζοντας τα 150 ή 175 δολάρια το βαρέλι, είπε.

«Οι πόλεμοι πάνε άσχημα, [πηγαίνουν] χάλια με ανεπιθύμητες συνέπειες», είπε. «Δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την Ευρώπη από αυτό που πρόκειται να συμβεί στο πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα» τόνισε.

«Με όλη αυτή την κεφαλαιώδη αβεβαιότητα, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα» υπογράμμισε.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία