0

Με τον πόλεμο και τον λογαριασμό του ρεύματος και με την Πισπιρίγκου πολλοί πολίτες κάναμε στην άκρη πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το “brain drain” η διαρροή «μυαλών», δηλαδή των παιδιών της Ελλάδας που ξεχωρίζουν και προτιμούν να μεταναστεύσουν από το να μείνουν εδώ.

Τρανταχτό παράδειγμα ο Δημήτρης Λώλας, ο 18χρονος μαθητής από τα Τρίκαλα που έχει σαρώσει τα βραβεία στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, που ήδη έχει κάνει αίτηση και έχει γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ αναμένει και τις σχετικές απαντήσεις από κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Ήδη μάλιστα ο μεγαλύτερος αδερφός του κάνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ ως υπότροφος (με πλήρη υποτροφία) από το ΜΙΤ! Δηλαδή και τα δυο αγόρια και ο μεγάλος, ο Παναγιώτης και ο μικρότερος, ο Δημήτρης, είναι ταλέντα στις θετικές επιστήμες. Στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, του Παναγιώτη Λώλα του παρέχονται 5ετή δωρεάν δίδακτρα όπως και τα έξοδα της διαμονής του!

Ο 18χρονος Δημήτρης, μαθητής της Γ’ Λυκείου λέει πώς στόχοι του είναι να ασχοληθεί με την έρευνα ή να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και γι’ αυτό ονειρεύεται να ταξιδέψει στην Αμερική!

Μπράβο και στον Δημήτρη, μπράβο και στον Παναγιώτη, συγχαρητήρια στους γονείς τους που μεγαλώνουν τόσο σπουδαία παιδιά και χίλια συγνώμη από όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα που δεν έχουμε τις δυνατότητες, τον τρόπο, τα μέσα, τη βούληση, τα κονδύλια, ό,τι άλλο θέλετε προσθέστε, για να τους κρατήσουμε εδώ! Τι περιμένουμε; Αν κάποτε, ως φτασμένοι επιστήμονες, νοσταλγήσουν την Ελλάδα και αποφασίσουν να επιστρέψουν;

Έχουμε τα κότσια να κρατήσουμε τέτοια παιδιά εδώ; Και από την άλλη, τόσο γνωστικά πάμπλουτοι είμαστε που έχουμε την πολυτέλεια να τους αφήνουμε να φεύγουν; Και αυτά τα παιδιά αλλά και χιλιάδες άλλα εξαιρετικά μυαλά που έχουν ήδη στήσει τις ζωές τους εκτός ελληνικών συνόρων;

Ας σημειωθεί ότι ο 18χρονος Δημήτρης δεν κάνει ούτε φροντιστήρια ούτε ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, αλλά αντιθέτως βοηθά τους συμμαθητές του να λύνουν ασκήσεις… Έχει ήδη 6 πρωτιές στην 36η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης» και βάζει πλώρη για τη Διεθνή Μαθητική Ολυμπιάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο πατέρας του είναι χημικός μηχανικός και η μητέρα του φιλόλογος που σημαίνει ότι έβλεπε και αυτός και ο αδερφός του τους γονείς του να διαβάζουν…

Κρίμα και για τον Δημήτρη και για τον Παναγιώτη που αναγκάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό και δεν κάνουν εδώ την ακαδημαϊκή καριέρα που ονειρεύονται.

Κρίμα κυρίως για εμάς που δεν θα τους έχουμε στην Ελλάδα, για να την πάνε ψηλότερα. 

Τα παιδιά αυτά δεν φεύγουν μόνον για να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, φεύγουν για μια ζωή με ευκαιρίες, επιλογές, αξιοκρατία, βιοτικό επίπεδο.

Έχουν γίνει μεν βήματα προς τα εμπρός αλλά για να κρατήσουμε αυτούς τους Δημήτρηδες εδώ, πρέπει και το τελευταίο σεντ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να πιάσουν τόπο. Και του νέου ΕΣΠΑ. Και να συμφωνήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Και να πετάξουμε από πάνω μας νοοτροπίες σαχλαμάρας όπως η “αριστοφοβία”. Και οι εργοδότες να αμοίβουν γενναία για να λαμβάνουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και να αποδεικνύουν ότι μπορούν να κρατήσουν τον Δημήτρη Λώλα και τον αδερφό του Παναγιώτη. Πολλά θέλω, αλλά δεν τα θέλω μόνον εγώ, τα θέλει η συντριπτική πλειονότητα  θέλω να πιστεύω.

Πολύ θα ήθελα να γίνει μια πορεία για τους Δημήτρηδες που φεύγουν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις