0
Όπως προκύπτει από την ψήφο στις 2 Μαρτίου στα Ηνωμένα Έθνη, όπου 141 χώρες καταδίκασαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη – και ιδίως αναπτυσσόμενες χώρες – δεν είναι ενάντια στον πόλεμο. Αναλυτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Economist Intelligence Unit (IEU) :
Το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας και παράλληλα έχουν επιβάλει κυρώσεις. Εκτός από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, πρόκειται για χώρες με φιλοδυτικές τάσεις και συμφέροντα όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότιος Κορέα, αλλά και το Ισραήλ. Επίσης, υπέρ της Ουκρανίας τάχθηκαν και οι «παραδοσιακά» ουδέτερες χώρες, όπως η Ελβετία, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Παράλληλα, όμως, σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μένει σε κάποια χώρα που μέχρι στιγμής κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο. Πρόκειται ένα μπλοκ χωρών με πρώτη την Ινδία, η οποία τον τελευταίο μήνα προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότατες τιμές.
Σιγή ιχθύος προκειμένου να επωφεληθούν από το καθεστώς ουδετερότητας τηρούν επίσης η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότιος Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του EIU οι χώρες αυτές θα τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της Ρωσίας στην περίπτωση που κλιμακώνονταν οι εντάσεις.
Τέλος, ένα 32% του παγκόσμιου πληθυσμού μένει σε χώρες που είτε έχουν λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ρωσίας είτε σε επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων επαναλαμβάνονται ιδέες και φράσεις της ρωσικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και η αποφυγή της λέξης «εισβολή».
Η Κίνα έρχεται πρώτη σε αυτό το μπλοκ των χωρών, οι οποίες κατά το EIU θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις στενότερες σχέσεις με τις χώρες που απομακρύνονται από τα δυτικά συμφέροντα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική