0
Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον της Ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής.

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες –όπως είχαν δηλώσει– είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Αναλυτικά το μήνυμα Ζελένσκι:

«Για πάνω από 1 μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει και τι τραβάνε από τα ρωσικά στρατεύματα που την καταστρέφουν. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις, παράλληλα διώχνοντας άμαχους από πείνα και κακουχίες. Παραμένουν 100.000 άμαχοι στην Μαριούπολη, αλλά δεν υπάρχει κτήριο που να μην έχει βληθεί.

Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο που εβλήθη από πύραυλο. Όλοι τα έχουμε δει στις φωτογραφίες. Αυτό είναι έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι κάνουν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά από την… προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού σήμερα. Έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Αποτέλεσε το λίκνο ελληνισμού επί αιώνες που συνυπήρχαν ειρηνικά με τους συμπατριώτες μου. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικότητας στον Εύξεινο Πόντο. η συνύπαρξη η ειρηνική είναι δεδομένη. Με την ελληνική-χριστιανική κοινότητα, έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στον τόπο μας, αλλά και στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι χώρα ορθόδοξη που εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.

Θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας, που έφερε η ελληνική κουλτούρα κι ο ελληνισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, το ίδιο λέμε κι εμείς τώρα. Αντιστεκόμαστε.

Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς

Οι Ρώσοι χτύπησαν αμάχους πληθυσμούς βάσει σχεδίου, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά παντού. Είναι μεγάλη η οδύνη για την ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια. Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος»

Η τοποθέτηση του στην εθνική αντιπροσωπεία, ήρθε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική