0

Στις νόμιμες οδούς της μετανάστευσης αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό.

«Διαφέρουμε από τα άκρα, υποστηρίζουμε την νόμιμη και βιώσιμη μετανάστευση με νόμους και κανόνες ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν πιστεύουμε στα ανοικτά σύνορα όπως στα άκρα αριστερά, προσπαθούμε να πάρουμε τη μέση οδό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών και που είναι ανάμεσα στους ξενοφοβικούς από τη μία πλευρά και τους αφελείς από την άλλη πλευρά», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρθηκε στην στρατηγική για την νόμιμη μετανάστευση της ελληνικής κυβέρνησης, με πρώτο βήμα την πρωτοβουλία λίγο πριν τα Χριστούγεννα για την νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες. Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν 15.000 καταχωρήσεις μεταναστών με προσφορές για εργασία που ζητούν άδειες εργασίας και έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες, επεσήμανε ο κ. Καιρίδης, σημειώνοντας ότι η προσδοκία είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς καθημερινά, όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 300 αιτούντες. Το δεύτερο βήμα, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι οι συμφωνίες εργατικής κινητικότητας με χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Γεωργία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία και στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Καιρίδης μίλησε ακόμα και για τις ελλείψεις στο διοικητικό μηχανισμό σε σχέση με την νόμιμη μετανάστευση, αναφερόμενος σε ένα παράδοξο: «Όσοι έρχονται στην Ελλάδα παράνομα βλέπουν τις αιτήσεις τους για άσυλο να εξετάζονται γρήγορα και αξιόπιστα από την άψογη Υπηρεσία Ασύλου μας μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, οι νόμιμοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα νόμιμα, ή θέλουν να ανανεώσουν τις άδειές τους, πληρώνουν φόρους και εισφορές μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια για τις άδειες τους». Όπως εξήγησε, αυτός ο μηχανισμός ήταν και παλαιότερα δυσλειτουργικός, αλλά δεν είχε καμία σημασία γιατί δεν υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά τώρα πρέπει να χτιστεί από την αρχή και να εκσυγχρονιστεί.

«Όταν μιλάμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της μετανάστευσης στο παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πρότυπα κινητικότητας είναι όλο και πιο περίπλοκα- και ότι η μετανάστευση θα συνεχίσει να δημιουργεί γρήγορα εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια», τόνισε η Ουγκότσι Ντάνιελς, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Επιχειρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η Ουγκότσι Ντάνιελς, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Λειτουργιών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελβετία, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ ξεκίνησε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι «η μετανάστευση έχει διαμορφώσει τους παγκόσμιους πολιτισμούς», χαρακτηρίζοντάς τη κάτι θετικό, καθώς πάνω απ’ όλα βοηθάει να καλυφθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είναι κενές. Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι το δημογραφικό. Πολλά μέρη ανά τον κόσμο γερνάνε ανησυχητικά, τα συστήματα ασφάλισης δεν θα μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον πληθυσμό.

Και βέβαια η κ. Ντάνιελς τόνισε τις επιπτώσεις που έχουν η κλιματική κρίση και οι πόλεμοι. Εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν και θα φύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας είδε σημαντική αύξηση των ροών, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της οργάνωσης της μετανάστευσης, καθώς ο ΔΟΜ έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να συνδυάσει τις χώρες προέλευσης με τις χώρες προορισμού. Ο ΔΟΜ, εξήγησε, βοηθάει τις χώρες να οργανώσουν τη μετανάστευση. «Προσπαθούμε να κάνουμε την ενσωμάτωση να λειτουργήσει για τις ανάγκες των μεταναστών, αλλά και των χωρών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ντάνιελς.

Ο Φάμπιο Χιμένεζ, επικεφαλής του τομέα κινητικότητας για την εργασία και τις αγορές του ΔΟΜ, μιλώντας σε δεύτερο πάνελ για το μεταναστευτικό στο οποίο συμμετείχε ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι ο ΔΟΜ είναι ο σημαντικότερος διακυβερνητικός οργανισμός για τη μετανάστευση, καθώς εργάζεται όχι μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε κανονικές καταστάσεις που αφορούν την κινητικότητα πληθυσμού. «Για μας, προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους μετανάστες να βρίσκουν δουλειές και να ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται, αλλά «το θέμα για μας δεν είναι μόνο να έχουμε αρκετούς ανθρώπους που θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά να έχουν και τις κατάλληλες δυνατότητες». Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη λένε ότι το δυσκολότερο είναι να βρουν εργαζομένους με τα κατάλληλα προσόντα.

Ο Πάμπλο Αριέλ Ακόστα, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναλύει πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην κινητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως είπε, η αντίληψη είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο μόλις το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε άλλη χώρα και το νούμερο αυτό είναι σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες. Βέβαια, όπως τόνισε, οι χώρες προορισμού μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τους μετανάστες, ενώ αποκάλυψε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει στην κορυφή και τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε μείωσή του, λόγω της μείωσης γεννήσεων. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη θα είναι μεγάλο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο Αλεξάντερ Πόσιετζ, γερουσιαστής στο Κοινοβούλιο της Πολωνίας, χαρακτήρισε τη μετανάστευση ως πολιτισμικό και πολιτικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη πολιτική που έχει ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια η χώρα του. Είπε ότι «ξαφνικά χάρη στην οικονομική μας ανάπτυξη, γίναμε χώρα με μετανάστες ενώ ήμασταν χώρα χωρίς μετανάστες» και διευκρίνισε ότι «υποδεχόμαστε μετανάστες υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης».

«Όταν κατηγορηθήκαμε για push backs ήταν κάτι που ήθελε η κοινωνία. Η κοινωνία ζητούσε να την προστατεύσουμε από αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο γερουσιαστής, αλλά παράλληλα διευκρίνισε ότι «όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, υποδεχτήκαμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την χώρα».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να διευκολύνουμε τις νόμιμες διαδικασίες και ταυτόχρονα να σταματήσουμε τους εξτρεμιστές που προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα μας».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις