0

Νομίζω πως και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Και η «Αυγή» που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των χταποδιών -κάποιος πρέπει να το κάνει αυτό και δεν υπάρχει καταλληλότερος-  και ο Πολάκης με τους συντρόφους που τα πήραν στο «κρανίο»  μαζί της. Καθότι το πρωτοσέλιδο άρθρο της, για την πανίδα της χώρας και τα προβλήματα από τη βιομηχανική παραγωγή χταποδιών, παρουσιάστηκε την ημέρα της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά τι να κάνει και η «Αυγή»; Μια δημοσκόπηση της προκοπής δεν έχει, για να τη βάλει πρωτοσέλιδο. Όλο εκεί, κοντά στο 21-22 %, κολλημένοι μήνες τώρα, με τον άλλον να παίρνει πάλι τα πάνω του. Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Interview, η Ν.Δ. από τον Απρίλιο, ανέβασε τα ποσοστά της κατά 0,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,2% και το ΠΑΣΟΚ τα αύξησε κατά 0,5% με τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων να φτάνει στο 9,7%. Είναι να μην βάλεις τα χταπόδια και τα δικαιώματα τους στην πρώτη σελίδα;

Ο διευθυντής της «Αυγής», απαντώντας σε όσους δυσαρεστήθηκαν με το δημοσίευμα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθεί και με τα… «γαιδουράκια». Σαν να λέει ο άνθρωπος, «κάντε κάτι να βγάλουμε ένα καλό πρωτοσέλιδο, πριν πάρω σβάρνα όλη την πανίδα της χώρας και εσάς μαζί».

Κακώς συγχύστηκε ο Πολάκης 

Έχω την εντύπωση όμως, πως κακώς συγχύστηκε με τον Πολάκη και τους συντρόφους, που χαμογέλασαν ειρωνικά στη συνεδρίαση, με την «Αυγή» και το άρθρο της για τα «δικαιώματα» των χταποδιών.

Ο Πολάκης δεν καταλαβαίνει από δικαιώματα, πολύ περισσότερο των χταποδιών, ψαρεύει με ελευθέρας, τα χτυπάει με μανία κάτω -κι εδώ τον βοηθούν και τα άσχημα ποσοστά του κόμματος- και κατόπιν τα ψήνει και τα κατεβάζει με ρακές.

Το γεγονός πως ο διευθυντής της «Αυγής» τον ειρωνεύτηκε, μιλώντας για «παλικαρίσια αντιπολίτευση», για κάποιους που νομίζουν πως είναι οι «νόμιμοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης», για «λεβέντικα και γραφικότητες», δεν του έκοψε την όρεξη, αντίθετα την άνοιξε: «Μαζευτείτε, καρφώνεστε και εσείς και η θλίψη σας», τους απάντησε ο Κρητικός.

Κατήφεια και αδιέξοδα 

Ό,τι σπέρνεις θερίζεις, λέει ο λαός και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «απολαμβάνει» τον καρπό του, τον κο Πολάκη, και μια μερίδα συντρόφων και ψηφοφόρων, που συμφωνεί με την αγριάδα που εκπέμπει.

Όμως, άθελα του, ο Πολάκης αποκάλυψε μια μεγάλη αλήθεια. Μίλησε για «θλίψη» που δεν επικρατεί μόνο στην «Αυγή», αλλά και στην Κουμουνδούρου.

Η, επί δύο μήνες, κινητοποίηση του κόμματος με Συνέδριο, εκλογή προέδρου από τη βάση, περιοδείες σε όλη τη χώρα, νέους γραμματείς, εξάντληση και των πιο ακραίων χαρακτηρισμών από το ελληνικό λεξιλόγιο κατά του Μητσοτάκη, δεν απέδωσαν.

Το κόμμα κινείται σε μια ευθεία γραμμή -με μικρές διακυμάνσεις- στις δημοσκοπήσεις μετά τον Δεκέμβριο. Ούτε άνοδος ούτε κάθοδος, ενώ ο σκεπτικισμός από την ισχυρή, πια, πιθανότητα μιας νέας ήττας στις εκλογές με την απλή αναλογική και μιας δεύτερης στις εκλογές με την ενισχυμένη, προκαλεί πανικό.

Οι κομματικές διαδικασίες δεν έλυσαν το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η απουσία στρατηγικής και πρότασης διακυβέρνησης για την επάνοδο στην εξουσία.

Το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του Τσίπρα

Το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που έδινε στον κο Τσίπρα την ευχέρεια να «πουλάει» στους οπαδούς του την ελπίδα επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με δεκανίκι τον Ανδρουλάκη, κατέρρευσε. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη παρουσίασε το δικό του αφήγημα της «πολιτικής αυτονομίας», αφήνοντας τον Τσίπρα στα «κρύα του λουτρού».

Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη φαεινή ιδέα να  παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο, το μήνα, που όπως είπε ο ίδιος, περιμένει εκλογικό αιφνιδιασμό.

Με λίγα λόγια, ο κος Τσίπρας, που ζητά εδώ και μήνες εκλογές, δεν διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα. Θα το «δουλέψει» μέσα στο καλοκαίρι με το αντηλιακό στην πλάτη, για να το παρουσιάσει στις 17 Σεπτεμβρίου στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, ενώ περιμένει εκλογές τον ίδιο μήνα.

Μπορεί να προλάβει την παρουσίαση, μπορεί και να μην προλάβει.

Αλλά αλήθεια, τι αξιοπιστία θα διαθέτει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που ανακοινώνεται λίγες μέρες πριν τις υποτιθέμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου; Πώς μπορεί να αξιολογηθεί από τους πολίτες, να κοστολογηθεί, να «ζυμωθεί» στην κοινωνία και να κριθεί αν πρόκειται για μια ρεαλιστική και αποτελεσματική κυβερνητική πρόταση ή για νέα παραμύθια;

Τέλος πάντων, ψιλά γράμματα. Ποιος ψηφίζει με βάση τα προγράμματα, θα μου πείτε; Και έχετε δίκιο, αλλά αν δεν ψηφίζουν με βάση τα προγράμματα, αλλά τα  πρόσωπα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει από τη θλίψη στην κατάθλιψη, με τα υψηλά ποσοστά αποδοχής και την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη.

Οπότε, η λύση είναι μία. Την παρουσίασε ο κος Τσίπρας, μιλώντας στην Όλγα Τρέμη και στο newsbomb.gr και σε τρίτο πρόσωπο. «Εντάξει, δεν θα κάνει ο κος Ανδρουλάκης πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα τον κάνει ο Ελληνικός λαός».

Και αμέσως θυμήθηκα τη φράση που είχε πει το 2019, όταν παρουσίασε τους υποψήφιους περιφερειάρχες του και δημάρχους των μεγάλων δήμων. «Είναι άχαστοι», είπε και έχασαν όλοι. Διασώθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, που στηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό, η «Αυγή» ασχολείται με τα χταπόδια και τα γαϊδουράκια. Η άλλη λύση θα  ήταν να δημοσιεύει παραμύθια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις