0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στο τιμόνι του Δήμου Παλλήνης, ο πρώτος πολίτης της περιοχής της Ανατολικής Αττικής, κ. Χρήστος Αηδόνης μιλά στην Today Press.

O δήμαρχος αναφέρεται στην άσχημη οικονομική κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου και στους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «με τον έως τώρα προγραμματισμό μας, τον Απρίλιο του 2027 θα έχουμε αποχέτευση» και παρουσιάζει προτάσεις του δήμου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

 

Δήμαρχε, ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Παλλήνης, του οποίου την διοίκησή του αναλάβατε στις αρχές του έτους;

Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλλήνης προσπαθεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών που κληρονόμησε από την προηγούμενη Διοίκηση. Παραλάβαμε ένα Δήμο με πολύ χαμηλό ταμειακό υπόλοιπο και ανείσπρακτα για τις υπηρεσίες ύδρευσης άνω των 3,5 εκ. ευρώ. Είναι μία πληγή. Προσπαθούμε να δούμε την παθογένεια του προβλήματος και να το διορθώσουμε. Παράλληλα, πρόσφατα δώσαμε μάχη για να μη δεσμευτεί ο λογαριασμός του Δήμου από ένα συμπολίτη μας, ο οποίος διεκδικεί 1 εκατομμύριο ευρώ, ένα θέμα, το οποίο κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Διοίκηση.

Βρήκαμε «πεταμένες» σε ένα σεντούκι κλήσεις της τροχαίας των τελευταίων ετών, οι οποίες δεν είχαν φτάσει ποτέ στην εφορία! Με εντολή μου, όλες οι κλήσεις της τροχαίας του 2019 και μετά, που δεν είχαν παραγραφεί χρονικά, βεβαιώθηκαν στην εφορία. Όλοι καταλαβαίνουμε τι έσοδα έχασε ο Δήμος, τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει για την υλοποίηση έργων.

 

Που βρίσκεται ο δήμος στο καίριο ζήτημα της αποχέτευσης;

Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και θα λυθεί. Με τον έως τώρα προγραμματισμό μας, τον Απρίλιο του 2027 θα έχουμε αποχέτευση. Υπάρχει μια εμπλοκή αυτή τη στιγμή στον κεντρικό αγωγό από το Δήμο Χαλανδρίου. Λόγω των μεγάλων κυκλοφοριακών επιβαρύνσεων που δέχεται, έχει μπλοκάρει τις εργασίες του έργου. Από την πλευρά μας προχωράμε σε κάθε δυνατή ενέργεια που απαιτείται για την επανεκκίνηση των εργασιών.

 

Είχατε αναφερθεί και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής λόγω της Λ. Μαραθώνος. Πως θα κινηθείτε σε αυτό το σοβαρό θέμα;

Η Παλλήνη είναι ένας Δήμος με μεγάλη υπερτοπική χρήση. Η Λ. Μαραθώνος είναι ο δρόμος που αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα. Το αυτονόητο κυκλοφοριακό φορτίο, συνεπάγεται ρύπανση, και σοβαρό ζήτημα ασφάλειας κυρίως για τους πεζούς. Επιπλέον η Λ. Μαραθώνος χωρίζει με τρόπο βίαιο θα μου επιτραπεί ο όρος να πω το Δήμο μας στη μέση. Προεκλογικά είχα μιλήσει για την ανάγκη υπογειοποίησής της. Είναι ένα μεγάλο έργο και αρκετά δαπανηρό που όμως θα βελτιώσει τη ζωή στην πόλη μας αλλά και των όμορων Δήμων. Είμαι σε διαβουλεύσεις με την Κεντρική Διοίκηση του Κράτους για αυτό το θέμα.

Γενικότερα θα ήθελα να προσθέσω ότι καθημερινά δίνουμε μάχη να μη χαθεί κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετήσει τη βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη.

 

Τι σχεδιάζετε πάνω στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας;

Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες καθιστούν απαραίτητη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να αφορά την προστασία των αστικών ιστών, καθώς σήμερα δεν μιλάμε – μόνο – για δασικές πυρκαγιές, αλλά και για καμένες πόλεις.

Με γνώμονα αυτή τη νέα ανάγκη, ο Δήμος Παλλήνης έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ για τη σύνταξη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για αντιμετώπισης των κινδύνων. Τα τοπικά σχέδια πολιτικής προστασίας θα πρέπει να συντάσσονται με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο Δήμος Παλλήνης στις 01/01/2024 είχε ως εξοπλισμό μια υδροφόρα, ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα τροποποιημένο όχημα που φέρει βυτίο, 4 τέσσερα JCB και ένα μόλις άτομο στο τμήμα πολιτικής προστασίας ενώ δεν συμμετείχε σε καμία χρηματοδότηση του προγράμματος ANTINERO. Επισημαίνεται η κατάσταση που παραλάβαμε, για να αναδειχθεί η ανάγκη μιας νέας νομοθεσίας που θα ορίζει τα βασικά στάνταρ πολιτικής προστασίας των δήμων με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πληθυσμός, δασικές εκτάσεις, ρέματα κ.α.

Πολύ σημαντικό το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πέριξ του αστικού ιστού των Δήμων που έχουν δασικές περιοχές, όπως ο Δήμος Παλλήνης, ενώ αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό και σωστό το μέτρο που αφορά στον καθαρισμό οικοπέδων.

Πρέπει, σε κάθε νέα άδεια οικοδομής που εκδίδεται σε οικόπεδα που είναι όμορα δασικών περιοχών, να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να τοποθετεί ειδικό σύστημα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των κατοικιών και κυρίως των πολιτών αλλά και των επιχειρούντων στην κατάσβεσή της. Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορά στα έργα πολιτικής προστασίας, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα, έτσι ώστε τα έργα αυτά να είναι επ’ ωφελεία των πολιτών σε ρεαλιστικούς χρόνους. Ενδυνάμωση των Δήμων με στελεχιακό δυναμικό, εκπαιδευμένο και επιστημονικό, για πολλές ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Παλλήνης να έχει μόλις ένα υπάλληλο στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Η επένδυση στην πρόληψη με έργα και εκπαίδευση των πολιτών είναι απαραίτητη. Το κόστος – κοινωνικό και οικονομικό – της αποκατάστασης των ζημιών είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο και μη διαχειρίσιμο πολλές φορές, σε σχέση με την οργανωμένη και ελεγχόμενη πρόληψη.

 

Πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχτεί στην αυτοδιοικητική σας πορεία η εμπειρία σας από την κεντρική πολιτική σκηνή;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που κρίνεσαι καθημερινά από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά σου. Και σε ένα Δήμο μπορείς πραγματικά να βελτιώσεις την καθημερινότητα των συμπολιτών σου, αν έχεις πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά. Αυτός ήταν και το κίνητρο να ασχοληθώ με τον Δήμο Παλλήνης, ένα Δήμο που κατοικώ τα τελευταία 17 χρόνια. Είναι σίγουρο πως η εμπειρία μου από τη Βουλή αλλά και την υπουργική θητεία στο Υπουργείο Υγείας, έχει να προσφέρει αφενός για το καλό του Δήμου και αφετέρου στις γενικότερες συζητήσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού.

Οι προτάσεις που καταθέτω όπως αυτές που προαενέφερα στον τομέα της πολιτικής προστασίας, κατατίθενται ακόμη στα αρμόδια όργανα της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ. Αυτό που υποστηρίζω εγώ αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι Αυτοδιοίκηση στην πράξη.

Αυτό σημαίνει λιγότερη, πολύ λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερους πόρους και προσωπικό και επιτάχυνση διαδικασιών που αφορούν σε κρίσιμα έργα. Πιστεύω και αυτό θα διεκδικώ όχι μόνο προς το υπουργείο εσωτερικών αλλά και από άλλα συναρμόδια υπουργεία πως οι Δήμοι πρέπει να έχουν λυμένα τα χέρια και να μπορούν να ασκούν τις δικές τους πολιτικές πάντα σε συνεννόηση με την κεντρική διοίκηση, γιατί όλοι στο τέλος εκπροσωπούμε το κράτος και οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε άμεσοι και ουσιαστικοί στην επίλυση των προβλημάτων αλλά και στην ανάπτυξη των πόλεών μας με σύγχρονους όρους.

 

Χρήστος Αηδόνης για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025:

«Τέτοιες προσπάθειες είναι πάντα υποστηρικτές για τους Δήμους»

Κύριε δήμαρχε, στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο πιστεύετε αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;

Αυτές οι προσπάθειες όπως η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025 είναι πάντα υποστηρικτές για τους Δήμους καθώς δεν αποτελούν απλώς και μόνο χώρους προβολής και εξωστρέφειας των δράσεων των πόλεων, αλλά πρωτίστως είναι τόποι διάδρασης, ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών μεταξύ των αυτοδιοικητικών – υπηρεσιακών στελεχών και αιρετών.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις